Voorkom stress door je iPhone

Voorkom stress door je iPhone met deze 10 tips

Laat je niet gek maken!

Stress door je iPhone? Met deze tips voorkom je storende notificaties, teveel apps, een lege batterij en andere stressverhogende zaken.

De iPhone helpt je om productiever te zijn. Je kunt overal waar je bent e-mail beantwoorden, informatie opzoeken en bent altijd bereikbaar. Maar dat kan ook een hoop stress opleveren: tijdens het autorijden word je gebombareerd met pushberichten en als je net even lekker zit te gamen wil iemand met je whatsappen. Daarom een paar tips om te voorkomen dat je gestresst raakt door je iPhone.

#1 Ruim je apps op

Er zijn mensen die niet meer dan 50 apps hebben geïnstalleerd en ze netjes in mapjes hebben georganiseerd. Er zijn ook mensen die alles maar installeren: elke app die gratis te krijgen is, elke app die er interessant uitziet. Net zoals je huis een chaos wordt als je alle koopjes van de supermarkt naar binnen sleept, is dat bij de iPhone ook het geval. Neem in het weekend of op een ander rustig moment eens de tijd voor je apps opruimen. Welke heb je nu echt nodig om je dagelijkse dingen te kunnen doen?

Heb je meerdere apps waarmee je dezelfde taak kunt uitvoeren, dan is het een idee om te kijken welke nu écht goed bevalt. Zorg dat je voor elke taak een app bij de hand hebt en niet eerst door vijf schermen hoeft te bladeren om net die ene app te zoeken. Met welke app je de taak uitvoert is niet zo belangrijk, als je het maar moeiteloos kunt doen. Sinds iOS 10 kun je ook de standaardapps verwijderen, zoals je in onderstaande tip leest.

#2 Zet pushberichten regelmatig uit

Tijdens het autorijden of wanneer je geconcentreerd met een taak bezig bent, kan het erg afleiden als er steeds een pushbericht binnenkomt. Waarschuwingen dat iemand iets op Facebook heeft gepost of dat iemand je Instagram-foto leuk vindt voegen niet zoveel toe.

Pushberichten en niet storen.

Zet daarom de Niet Storen-functie van de iPhone aan. Niet alleen ‘s nachts tijdens het slapen, maar ook overdag als je even geconcentreerd wilt werken. Speciaal voor in de auto is er Niet Storen tijdens autorijden. Dat kan handmatig via het Bedieningspaneel, maar ook automatisch als je met Bluetooth in de auto verbonden bent of als je iPhone ziet dat je aan het rijden bent.

Je zou ook wat gedetailleerder naar de meldingen kunnen kijken: misschien wil je alleen stroken, maar geen pop-up of geluidje. Dit kun je regelen via Instellingen > Berichtgeving. Het minst storend is het tonen van een cijfertje (badge) op het icoon. Bij de meeste apps kun je aangeven welke push notificaties je wilt hebben: geluid, pop-up, strook en/of badge.

#3 Gebruik Schermtijd

Met Schermtijd krijg je sinds iOS 12 inzicht in hoe je je toestel gebruikt. Schermtijd heeft ook een functie genaamd Apparaatvrije tijd. Je bepaalt dan zelf vanaf hoe laat je je toestel niet meer mag gebruiken. Apps worden vanaf dat moment dan automatisch geblokkeerd en meldingen worden stilgehouden, zodat je meer rust krijgt. Je kan zelf apps toevoegen die je te allen tijde wil kunnen gebruiken, zoals de Telefoon-app. Maar je komt dan niet in de verleiding om telkens naar Facebook te gaan of om op dat ene WhatsApp-berichtje te reageren.

#4 Maak beter gebruik van mappen

Apps die je dagelijks nodig hebt, moeten meteen bereikbaar zijn op het beginscherm. Alle overige kun je het beste wegstoppen in een map. Agenda, Instellingen, App Store en WhatsApp zijn apps die je waarschijnlijk snel wilt opstarten, dus die zou je in de Dock kunnen stoppen.

Dictafoon en Aandelen heb je waarschijnlijk niet elke dag nodig en kun je prima wegstoppen in een mapje of verwijderen van je toestel. Gebruik je veel apps, dan kun je op het tweede scherm de minder belangrijke apps plaatsen of folders maken die je vult met alle minder noodzakelijke apps. Sommige mensen maken mappen op basis van thema (Sport, Sociaal, enzovoort) terwijl anderen kiezen voor beginletters, kleuren of een andere favoriete indelingsmethode.

#5 Zet het originele beginscherm terug

Heb je er een rommeltje van gemaakt en is je iPhone een chaos geworden? Dan is er een makkelijke manier om alle icoontjes weer in de standaardvolgorde te zetten. Ga hiervoor naar Instellingen > Stel opnieuw in > Herstel beginschermindeling. De apps zullen nu weer in de volgorde worden gezet zoals bij een gloednieuwe iPhone het geval is. Het betekent overigens niet dat alle andere rommel ook zal worden opgeruimd, dus als je iPhone te traag is geworden door te veel apps, corrupte instellingen en andere problemen dan kom je hiermee geen stap verder. Maar het ziet er opeens wel een stuk georganiseerder uit.

Beginscherm opnieuw instellen

Een drastische andere stap is om je iPhone helemaal opnieuw in te richten, maar dat kost behoorlijk wat tijd als je veel apps en accounts hebt. In onderstaande tip leggen we 5 mogelijke indelingen voor je iPhone-beginscherm uit, die ervoor zorgen dat alles net iets overzichtelijker wordt.

#6 Kies een rustige wallpaper

Natuurlijk is het leuk om een foto van je partner of kinderen als wallpaper in te stellen. Maar een neutrale, abstracte afbeelding is een stuk rustgevender. Wil je toch die foto van je kinderen gebruiken, zet deze dan op het vergrendelscherm en kies als wallpaper iets zonder patroon. Met een app zoals BlurMe (link) kun je je eigen foto ook omzetten naar iets wat minder afleidt.

#7 Koop een extra laadkabel of reservebatterij

Zit je altijd in de stress omdat je bang bent dat je batterij leegraakt, net op het moment dat je iets belangrijks aan het doen bent? Die stress kun je makkelijk oplossen door te zorgen dat je voortaan altijd een reservebatterij of powerbank op zak hebt. Neem een extra laadkabel mee. De kleine stroomadapter die je bij de iPhone geleverd krijgt neemt nauwelijks ruimte in, dus waarom stop je er niet eentje in je jaszak? Weer een zorg minder.

#8 Stel meerdere vertrouwde telefoonnummers in voor iCloud

Dit is een tip waar je misschien nog nooit bij had stilgestaan: als je je iPhone kwijtraakt kun je niet meer inloggen op iCloud. Op vakantie kan dat behoorlijk stressvol zijn, omdat je bijvoorbeeld ook Zoek mijn iPhone niet meer kunt raadplegen. De toegangscodes komen immers binnen op je vertrouwde telefoonnummer en de simkaart zit in je gestolen iPhone… Gelukkig is er een simpele oplossing waarmee je een hoop stress kunt voorkomen: zet het telefoonnummer van je partner, reisgenoot of huisgenoot in iCloud zodat je elkaar kunt helpen als iemand z’n iPhone kwijtraakt.

#9 Installeer apps waarmee je kunt ontspannen

Toch last van stress? Gebruik je iPhone dan om te ontspannen. Er zijn heel wat apps waarmee je even de wereld om jezelf kunt vergeten. Voor sommige mensen zullen dat mindfulness-apps zijn, zoals Wildfulness. Terwijl voor anderen een ontspannende game zoals Blek (link) terwijl het voor de ander een racespelletje, een iBook of een white noise-app is.

#10 Laat je minder verleiden door sociale media
Apps gebruiken allerlei trucjes om je te verleiden om ze vaker te gebruiken. Ze hebben kleurige icoontjes of tonen badgenummers om de indruk te wekken dat je iets mist. Verplaats daarom Facebook, Snapchat, Instagram, Pinterest en andere tijdslurpers naar het tweede scherm of stop ze in een mapje. Zorg daarbij dat de meest verslavende apps wat verderop in het mapje staan, zodat je je de icoontjes niet meer meteen ziet als je langs de map bladert.

Hetzelfde geldt voor berichtenapps zoals WhatsApp, waar je wellicht veel te veel tijd in doorbrengt, om familie en vrienden op de hoogte te houden van elke stap die je zet.

Zoek je meer tips om afleiding door je iPhone te verminderen? Check dan eens onderstaande tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!