Berichtgeving op de iPhone

Berichtgeving, meldingen en notificaties op iPhone en iPad

Het berichtencentrum en push notificaties gebruiken op iPhone en iPad: zo doe je dat.

iPhone-apps kunnen je waarschuwen voor komende afspraken, als er een nieuws op je favoriete website is verschenen, of als iemand een multiplayer-game met je wil spelen. Apple noemt dit ‘meldingen’ of ‘berichtgeving’, maar je komt ook wel de term ‘notificaties’ tegen. In alle gevallen gaat het om een waarschuwing die je op het scherm te zien krijgt. In deze tip leggen we uit wat berichtgeving is, hoe notificaties werken en hoe je ermee omgaat.

Berichten en notificaties op je iPhone en iPad

Als je een nieuwe app voor de eerste keer opstart, krijg je regelmatig de vraag of je berichten wilt ontvangen. Kies je ja, dan zal de app je waarschuwen zodra er iets belangrijks te melden valt. Een notificatie kan bestaan uit een bericht op het scherm, het afspelen van een bepaald geluidje of het verschijnen van een nummertje op het app-icoon.

Berichtgeving op de iPhone

Er zijn twee soorten meldingen: lokale notificaties en push notificaties. Bij een lokale notificatie gebeurt alles in de app zelf, zonder dat er een internetverbinding nodig is. De app moet daarvoor ook actief zijn op de achtergrond. Bij push notificaties is er een externe server die een berichtje naar jouw iPhone stuurt, op het moment dat er iets te melden valt. Heb je bijvoorbeeld de Skype-app op meerdere iOS-apparaten geïnstalleerd, dan komt bij een nieuw ontvangen bericht de push notificatie op al je iOS-apparaten binnen. Dit gebeurt alleen als ze met internet zijn verbonden.

Waarom push notificaties?

Push notificaties zijn een manier om je op bepaalde informatie te attenderen, op momenten dat je een app niet actief gebruikt. Mail, Agenda, Herinneringen en Berichten zijn vier standaard meegeleverde apps die gebruik maken van push notificaties. Bij de Mail-app verschijnt er een badge (rondje met daarin een nummer) om aan te geven dat er een nieuw mailbericht is binnengekomen. Je kunt ook met een geluidje worden gewaarschuwd dat er mail is. De Herinneringen-app toont een boodschap op het scherm en speelt een geluidje af zodra er iets te melden is. Het verschil is logisch: bij een e-mail hoef je meestal niet meteen actie te ondernemen, terwijl je bij een herinnering voor een vergadering die over 5 minuten begint wél een duidelijk zichtbare waarschuwing wilt zien.

De apps kunnen ook push notificaties sturen als je iPhone is vergrendeld. De boodschap verschijnt dan op het lockscreen, bijvoorbeeld wanneer er een sms-bericht is binnengekomen. Je ziet een balkje bovenin het scherm of een pop-up middenin het scherm. Tik je erop, dan word je meteen doorgestuurd naar de betreffende app voor meer informatie.

Berichtencentrum

Alle meldingen die op je iPhone of iPad binnenkomen worden verzameld in het zogeheten Berichtencentrum. Die activeer je door midden bovenin het scherm met je vinger omlaag te vegen. Er verschijnt een deels transparant scherm met daarop de laatste meldingen. Bij rijke notificaties kun je meteen actie ondernemen, bijvoorbeeld antwoorden of tweeten.

Beheren van push notificaties

Het beheren van je push notificaties doe je via de Instellingen. Ga naar Instellingen > Berichtgeving om de apps te bekijken die notificaties sturen. Je kunt aangeven in welke vorm je de notificatie wilt ontvangen: een geluidje, badge-nummer op het icoon, pop-up op het scherm of een smal balkje bovenin het scherm. De opties zijn soms per app verschillend. In een aparte tip hebben we uitleg gegeven hoe push notificaties precies werken en hoe je de voorvertoning van iMessages en sms-berichten uitschakelt.

Pushmeldingen sorterenPush-instellingen

Push notificaties zijn beschikbaar op de iOS-apparaten met minimaal iOS 3.0.Om te zorgen dat push notificaties werken moet je de betreffende applicatie minstens éénmaal openen en aangeven. Je krijgt dan een pop-up met de vraag of je notificaties wilt ontvangen. Later kun je de instellingen alsnog aanpassen. Ga daarvoor naar Instellingen > Berichtgeving en kies de gewenste app.

Push notificaties werken zowel via het datanetwerk (GPRS/3G) als via Wi-Fi. Bij een iPod touch met Wi-Fi die in slaapstand staat krijg je slechts eenmaal per 15 minuten een notificatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Internet
Onderwerp notificaties