Handen typen op MacBook-toetsenbord

Zo maak je de Mac veiliger met deze 6 tips

Met deze tips kun je je Mac beter beveiligen tegen diefstal en het ongewenst uitlekken van gegevens. We leggen uit hoe je de beveiliging op je Mac slimmer en beter kunt regelen.

Voor dieven is je Mac een soort snoepwinkel. Je Mac kan gestolen worden of iemand kan proberen om je persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Daarom is het belangrijk om je Mac goed te beveiligen. In dit artikel geven we je aan aantal tips die je Mac minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers en dieven.

Tip 1: Gebruik betere wachtwoorden

Unieke en complexe wachtwoorden zijn minder snel te achterhalen dan simpele wachtwoorden. Kies daarom een goed inlogwachtwoord, dat gemakkelijk te onthouden, maar moeilijk te raden is. Heb je een Mac met Touch ID, dan kun je je een wat moeilijker wachtwoord veroorloven, want dan hoef je maar eens in de zoveel tijd met een wachtwoord in te loggen. De rest van de tijd gebruik je je vingerafdruk.

Zo stel je een beter wachtwoord in:

  • Ga naar  > Systeeminstellingen/Systeemvoorkeuren > Gebruikers & groepen en klik op de account waarvoor je het wachtwoord wilt aanpassen. Als het hangslot linksonder op slot staat, moet je hier eerst nog op kliken en het beheerderswachtwoord invullen omdat pas dan iets mag wijzigen.
  • Klik op de knop Wijzig wachtwoord (beheerdersaccount) of Stel wachtwoord opnieuw (alle andere gebruikers).
  • Als je momenteel het iCloud-wachtwoord gebruikt voor het inloggen op je account, dan verschijnt er eerst nog een venster dat vraagt of je dit wil aanpassen. Klik dan op Wijzig wachtwoord.
  • Nu verschijnt het venster waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen. Met tools zoals iCloud Sleutelhanger, 1Password en LastPass kun je een geschikt wachtwoord genereren en controleren of deze complex genoeg is. Ook kun je hierin het wachtwoord opslaan.
  • Nu is je account beveiligd met een beter wachtwoord.

Mac wachtwoord instellen

Uiteraard gebruik je ook een wachtwoordmanager voor het beheren van je wachtwoorden. Safari kan veilige wachtwoorden voor je verzinnen en die automatisch voor je invullen, mits je bent ingelogd op je account. Dat maakt maar weer eens extra duidelijk dat het inlogwachtwoord van je Mac extra geheim moet blijven. Wie kan inloggen op jouw account, kan allerlei zaken aanpassen en de controle overnemen.

Tip 2: Gebruik meerdere gebruikersaccounts

Ook als je de enige gebruiker van de Mac bent, is het verstandig om meerdere gebruikersaccounts in te stellen. Anders heb je namelijk voor bijna alle handelingen het Admin-wachtwoord nodig. Dat is niet handig als je Mac ter reparatie naar de Apple Store of een Premium Reseller brengt, want dan moet je je admin-wachtwoord afgeven. Het is niet erg als je Admin-account leeg is en je een normaal account gebruikt voor je fotobibliotheek, documenten en dergelijke. Maar je wilt niet dat een servicemedewerker door jouw diepste geheimen kan spitten.

Via  > Systeemvoorkeuren > Gebruikers & groepen kun je met het plusje meer accounts aanmaken. Maak een Gastgebruiker aan als je vaak mensen op bezoek hebt die “even je Mac willen gebruiken”.

Bekijk ook

Zo kun je een gastgebruiker inschakelen op je Mac

Krijg je vaak mensen op bezoek die jouw Mac even willen gebruiken, dan kun je een gastgebruiker instellen zodat anderen de privégegevens op jouw Mac niet kunnen zien. Ook zijn er opties om beperkingen voor het gastaccount in te stellen. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Tip 3: Vraag vaker om een wachtwoord

Als je Mac actief is kan iedereen de computer gebruiken. Daarmee loop je een risico. Als iemand jouw MacBook uit de handen rukt kan deze persoon ‘m meteen gebruiken. Kwade lieden kunnen bij je persoonlijke informatie als je even wegloopt van de Mac. Voer daarom de volgende stappen uit om je Mac beter te beschermen:

  • Ga naar  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy.
  • Klik op het tabblad Algemeen.
  • Bij Vraag om wachtwoord kies je een kortere tijdsduur, bijvoorbeeld 5 minuten.
  • Klik op Geavanceerd.
  • Bij Log uit na een inactieve periode van kies je een korte tijdsduur, bijvoorbeeld 30 minuten. Een lagere waarde is veiliger, maar kan irritant zijn als je even een telefoontje pleegt en plotseling ontdekt dat je bent uitgelogd.

Automatisch uitloggen op de Mac

Tip 4: Log uit als je even wegloopt

Moet je even naar de wc, ga je koffie halen of een vergadering in, zet je Mac dan meteen in sluimerstand. Dit doe je via  > Sluimer. Zo weet je zeker dat collega’s niet in je chatberichten kunnen kijken. Maak er een gewoonte van om de screensaver in te schakelen zodat anderen ook weten dat er op jouw computer niets te gluren valt.

Tip 5: Schakel FileVault in

Heb je echt belangrijke bestanden waar hackers de schijf van je Mac voor zouden willen hacken? Dan heb je meer beveiliging nodig. Door FileVault in te schakelen beveilig je de schijf van je Mac met encryptie. Dat betekent dat je zonder sleutel (het wachtwoord) nooit bij de data kan. Het nadeel van deze optie is echter wel dat de gegevens verloren zijn als je het wachtwoord niet weet. We raden aan om FileVault ook in te schakelen als je “niets te verbergen hebt”.

FileVault met iCloud account

FileVault kun je instellen via  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > FileVault.

Bekijk ook

FileVault: zo beveilig je data op de Mac met encryptie

Dankzij FileVault kun je de data op je Mac beveiligen door de gegevens te versleutelen. Wij leggen uit hoe deze encryptie van FileVault kunt instellen.

Tip 6: Schakel de firewall in (of niet)

Een firewall kan je Mac beschermen tegen ongewenst contact met andere computers wanneer je bent verbonden met het internet of een netwerk. Sommige programma’s zoals de App Store maken gebruik van een inkomende verbinding. Dat wil zeggen dat ze verbinding maken met een server om software (in dit geval: apps) op je computer zetten. Door de firewall die standaard op je Mac aanwezig is in te schakelen heb je meer controle over apps, omdat je precies kunt regelen of programma’s inkomende verbindingen mogen maken. Als je thuis een wifi-netwerk hebt, dan wordt je Mac waarschijnlijk al beschermd door de firewall van de router.

Je kunt de firewall die standaard in macOS aanwezig is inschakelen via  > Systeeminstellingen/Systeemvoorkeuren > Netwerk > Firewall. Let op dat een firewall ook verbindingsproblemen kan geven, waardoor bepaalde software niet goed werkt. Als je op Opties klikt kun je nog meer instellingen regelen. Je kunt bijvoorbeeld met een schakelaar alle inkomende verbindingen blokkeren. Ook kun je zorgen dat ingebouwde software (dus alles van Apple zelf) wel inkomende verbindingen toestaat.

Daarnaast is er de optie Activeer Stealth-modus. Hiermee sta je inkomende verbindingen toe, maar geeft de Mac geen bevestiging dat jij informatie hebt ontvangen. De zender weet dan niet of jij data hebt binnengekregen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij het testapps.

Bekijk ook

Verbeter de beveiliging van je iPhone en iPad in 10 stappen

Verbeter de beveiliging van je iPhone door een pincode in te stellen, je wachtwoord complexer te maken en Touch ID in te schakelen. Ook automatisch vergrendelen zorgt dat je gegevens veiliger zijn.