Ster beoordeling in de Muziek-app op de iPhone.

Sterbeoordeling in iTunes en de Muziek-app: zo gebruik je het

Door een muzieknummer een sterbeoordeling te geven, bepaal je hoe goed je het nummer in jouw bibliotheek vindt. Hierdoor maak je bijvoorbeeld een slimme afspeellijst op basis van de beoordeling. In deze tip lees je hoe dit werkt in iTunes en iOS.

Vroeger was het geven van een sterbeoordeling in iTunes voor je eigen muziek een veelgebruikte manier om te bepalen wat de beste muziek in je collectie is. Door sterren te geven voor je eigen muziek, kun je bijvoorbeeld slimme afspeellijsten maken voor muziek met een hoge beoordeling. In deze tip lees je alles over de sterwaardering in iTunes en de Muziek-app.

Sterrenwaardering in iTunes en Muziek-app

Sterbeoordeling is al jaren beschikbaar in iTunes, maar is in iOS wat verder weggestopt. Het vergt een aantal stappen om een sterbeoordeling te geven. In de Muziek-app in iOS staat dit standaard niet aan.

Ster beoordeling in de Muziek-app op de iPhone.

Mogelijk is de instelling bij jou helemaal verdwenen, waardoor je eerst een paar stappen moet doorlopen om de schakelaar weer zichtbaar te maken.

Sterbeoordeling inschakelen

Doe het volgende om sterbeoordeling te kunnen gebruiken:

 1. Ga op de desktop naar iTunes en open je muziekbibliotheek.
 2. Klik linksboven op Nummers om de complete lijst met muzieknummers te zien.
 3. Klik op je rechtermuisknop in de bovenste balk waar je titels als Naam, Tijd, Artiest en Genre vindt.
 4. Zorg ervoor dat de optie Beoordeling aangevinkt staat.
 5. Er wordt nu een aparte kolom Beoordeling aangemaakt. Bij elk nummer kun je vervolgens een sterbeoordeling geven. Kies minstens één nummer om een beoordeling te geven.
 6. Synchroniseer je iPhone of iPad vervolgens via iTunes. Sluit je toestel aan, selecteer linksboven de iPhone of iPad en klik rechtsonder op Synchroniseer.
 7. Ga nu op je iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
 8. Scrol naar onderen en kies voor Muziek.
 9. Doordat je een sterbeoordeling gegeven hebt in iTunes, vind je hier nu een schakelaar Toon sterbeoordeling. Zet deze aan.

Sterbeoordeling inschakelen voor muziek.

Sterbeoordeling in de Muziek-app gebruiken

Nu je de schakelaar aan gezet hebt, kun je in de Muziek-app een sterbeoordeling geven. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Muziek-app.
 2. Selecteer het nummer dat je wil beoordelen.
 3. Hou een nummer ingedrukt of open de speler en tik rechtsonder op de drie puntjes.
 4. Scrol in de lijst van opties en tik op Beoordeel nummer….
 5. Geef nu je sterbeoordeling. Dit kan liggen tussen de één en vijf sterren.
 6. Tik op Gereed om je beoordeling in te sturen.

Sterbeoordeling in de Muziek-app geven.

Onthou dat de sterbeoordeling alleen bedoeld is voor je eigen gebruik en daardoor alleen werkt met muziek die in je bibliotheek staat. Bovendien heeft dit geen invloed op de Voor jou-selectie van Apple Music of de populariteit van liedjes in iTunes.

Slimme afspeellijst maken voor sterbeoordeling

Nadat je een aantal nummers een sterbeoordeling gegeven hebt, kun je dit gebruiken om automatisch afspeellijsten aan te maken op basis van deze beoordeling. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een afspeellijst maken met alleen nummers met vier of vijf sterren. Dit doe je als volgt:

 1. Open iTunes op de desktop.
 2. Klik linksboven in de menubalk op Archief, gevolgd door Nieuwe slimme afspeellijst.
 3. Maak nu de afspeellijst op basis van de beoordeling. Standaard wordt de optie Artiest gekozen. Stel deze in op Beoordeling.
 4. In het uitklapmenu daarachter stel je de voorwaarde in. Wil je alleen muziek van een bepaald aantal sterren, kies dan de optie is, gevolgd door de juiste hoeveelheid sterren.

Sterbeoordeling met slimme afspeellijst in iTunes.

 1. Als je een lijst met muziek wil met vier of meer sterren, kies dan de optie is groter dan, gevolgd door het aantal sterren dat minimaal meegenomen moet worden.

Sterbeoordeling groter dan in iTunes.

 1. Wil je liever een afspeellijst met nummers die beoordeeld zijn, kies dan de optie ligt tussen. Bij de sterren kies je vervolgens voor één en vijf sterren. Hierdoor wordt alle muziek met een beoordeling van één tot en met vijf sterren meegenomen in de lijst.

Sterbeoordeling tussen twee waardes in iTunes.

 1. Synchroniseer met je iPhone zodat de slimme afspeellijst ook daar verschijnt. Heb je iCloud-muziekbibliotheek aan staan, dan gaat dit automatisch.

Dankzij zo’n slimme afspeellijst zie je dus alleen de nummers met een bepaalde beoordeling. Zo stel je eenvoudig je eigen favoriete afspeellijst samen. Doordat je ook een mate van waardering kunt aangeven, is zo’n afspeellijst veelzijdiger dan slechts een lijst met liedjes die je leuk vindt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorieën Basisfuncties, iTunes
Onderwerpen itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes