Video’s over je netwerk streamen naar iPhone en iPad

Je hoeft video's al lang niet meer lokaal op je iPhone of iPad te zetten om ze te bekijken. Met deze oplossingen stream je ze draadloos via het netwerk naar je iPhone of iPad.

Je bent misschien gewend om video’s te streamen via Netflix en Disney+. Maar wat als je een eigen videocollectie hebt opgebouwd van privémomenten en je favoriete films? Die hoef je echt niet allemaal lokaal op je iPhone of iPad mee te nemen, waar ze extra ruimte in beslag nemen. Er zijn apps waarmee je video’s binnen je eigen netwerk kunt streamen. Vaak maak je daarbij gebruik van bijbehorende serversoftware. Je installeert dit programma op de computer, waarna je de iOS-app opstart en via het (draadloze) netwerk toegang krijgt tot de mappen waar je je video’s bewaart. Je vindt hieronder de apps die veel worden gebruikt en gewoon goed zijn.

Plex

Plex is zonder twijfel de krachtigste en meest uitgebreide videostream-app in de App Store.

De app laat je niet alleen door je videobibliotheek op een computer bladeren vanaf je iDevice, maar voorziet alle video’s ook van metadata en illustraties. Een aflevering van een tv-serie wordt hierdoor netjes gesorteerd bij alle andere afleveringen, met daarbij een synopsis over de show en een dvd-cover. Het bladeren door je filmverzameling voelt hierdoor bijna aan als een bezoek aan bijvoorbeeld Netflix, waarbij je niet door onhandige bestandsnaamconstructies hoeft te worstelen. Plex laat je ook video’s buiten je netwerk streamen, of video’s offline synchroniseren door een Plex Pass-abonnement aan te schaffen. Daarnaast is de app voor alle gangbare platformen beschikbaar. Je bekijkt daarom niet makkelijk video’s op je iPhone en iPad, maar ook op een computer of andere smartphone of tablet.

Serversoftware: Plex Media Server
Meer lezen over Plex.

Aanbevolen: Infuse

Infuse streamt niet video’s met behulp van bijbehorende serversoftware. In plaats daarvan moet je de deelopties van Windows of OS X activeren om je videomappen te zien in de app. Het beschikbaar stellen van de juiste videomappen op je netwerk kan soms een kleine klus zijn, maar we raden Infuse toch met alle liefde aan. Het is namelijk ook één van de krachtigere mediaspelers in de App Store, met ondersteuning voor 14 populaire videoformaten. Om video’s via Infuse te streamen moet je wel de Pro-versie binnen de app kopen voor €4,49. Je bent dan gelijk ook in staat om video’s op je netwerk te downloaden naar de app. Infuse is minder uitgebreid dan Plex, maar ook een uitermate krachtige app om mee aan de slag te gaan.

Meer lezen over Infuse.

Ook aanbevolen: Air Video HD

Air Video HD is de opvolger van het wat ouderwets ogende Air Video, één van de eerste succesvolle videostream-apps in de App Store. Air Video HD streamt niet alleen de video van je computer naar de iPad, maar converteert ook onbekende bestandsformaten zodat obscuurdere video’s werken. Handig is dat je een computer zo op afstand ook offline kunt laten converteren, zodat je ze later gewoon kunt laden in Apple’s standaard Video-app.

air-video-hd

Nieuw in de HD-versie is dat je video’s ook gelijk in de app kunt downloaden, zodat je zonder tussenkomst van iTunes of andere applicaties videobestanden offline in Air Video zelf kunt opslaan voor later gebruik. Door op je computer de Remote-optie in te schakelen kun je ook video’s buiten je eigen netwerk bekijken via bijvoorbeeld mobiel internet, maar je moet dan wel weten hoe je de juiste routerpoorten openzet en het ip-adres bij de hand houden. Air Video HD heeft wel één nadeel: op het moment van schrijven is er geen Linux-versie van de serversoftware, waardoor het lastig is om vanaf bijvoorbeeld een mediacenter video’s te downloaden en streamen.

Serversoftware: Air Video Server HD
Meer lezen over Air Video.

VLC

VLC voor iOS is net als Infuse een algemene videospeler, waarmee je videobestanden in een gedeelde map op je netwerk kunt openen. Je moet even de instellingen van Windows of OS X induiken om dit werkend te krijgen, maar eenmaal ingesteld is VLC een handig alternatief op bovenstaande apps. VLC’s grootste voordeel zit echter in de offline-afspeelopties. Een video kan via iTunes, je Video’s-app en een download vanaf je netwerk op een iDevice worden gezet en je hebt invloed op ondertitels, filters en andere video-opties.

Meer lezen over VLC.

Let op: momenteel is VLC voor iOS niet beschikbaar in de App Store, maar de app komt begin 2015 terug.

GoodPlayer

Een paar jaar terug hadden we GoodPlayer hoger in de lijst gezet, maar inmiddels is de app ingehaald door de aangeraden concurrentie. Dat haalt niet weg dat GoodPlayer’s functionaliteit nog steeds prima werkt: ook deze app heeft na wat configuratie toegang tot gedeelde mappen op je computer en ondersteunt flink wat videoformaten. Eén probleem kampt GoodPlayer wel mee: de makers hebben geen licentie op alle audiocodecs die video gebruiken, waardoor je soms zonder geluid komt te zitten.

Meer lezen over GoodPlayer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!