Instagram iPhone inloggen

Minder data delen met Instagram: 4 tips

Wil je Instagram wel blijven gebruiken maar zo min mogelijk data delen met Facebook? Dat kan! Met deze tips voorkom je dat Instagram je locaties kan volgen, weet waar foto's zijn gemaakt en toegang heeft tot al je andere foto's. Dit heeft wel wat beperkingen, maar ook daar hebben we een oplossing voor.

Ook Instagram verzamelt data

Heb je na het Cambridge Analytica-schandaal ook genoeg gehad van Facebook, maar ben je nog wel van plan om Instagram te blijven gebruiken? Dan zul je met een aantal punten rekening moeten houden.

Ten eerste (maar dat wist je waarschijnlijk al) is Instagram eigendom van Facebook, dus het heeft geen zin om in een boze bui te roepen dat je Facebook gaat verwijderen en voortaan alleen nog op Instagram te vinden bent. Je persoonlijke gegevens komen dan nog steeds bij Facebook terecht.

Ten tweede moet je je beseffen dat helemaal anoniem blijven vrij lastig is als je graag sociale netwerken zoals Instagram gebruikt. Zelfs als je het zoveel mogelijk dicht timmert en een nickname gebruikt weten sociale netwerken toch nog wel iets van je. De truc is om dat zoveel mogelijk te beperken.

Je kunt zorgen dat je minder data met Instagram deelt, zodat het bedrijf geen schatkist aan persoonlijke voorkeuren en andere details over je kan verzamelen.

Minder data delen met Instagram

Deze maatregelen kun je nemen:

Foto’s maken zonder locatiedata

Het eerste wat je kunt doen om te voorkomen dat Instagram data kan verzamelen, is het uitschakelen van je locatie voor Apple’s Camera-app en Instagram. Door dit uit te zetten voorkom je dat er metadata met de locatie van de foto opgeslagen wordt bij het maken van een foto. Dit geldt dus voor alle foto’s, ook als je ze met andere apps deelt. Zo voorkom je dat Instagram (en andere apps) jouw locatie kunnen achterhalen.

Het heeft echter wel nadelen. Wanneer je de locatie uitschakelt voor de Camera-app kan Apple’s Foto’s-app geen Terugblikken meer maken op basis van je locatie.

Zo voorkom je dat Instagram aan data komt

Het uitzetten van je locatie doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Open Privacy en vervolgens Locatievoorzieningen.
  3. Zoek naar Camera en klik op de app.
  4. Vink Nooit aan.
  5. Herhaal de stappen 1 t/m 4 voor Instagram.

Er zal nu geen locatie worden vastgelegd bij de foto’s die je maakt. Zorg dat je de locatie voor beide apps uitvindt, want als je Instagram nog steeds toegang tot je locatie geeft kan de app nog steeds zien waar je bent.

Mocht je alsnog een locatie aan een foto willen verbinden, dan kan door in Instagram zelf de locatie bij de foto te taggen.

Locatie verwijderen uit foto’s

Misschien vind je het wat drastisch om voortaan helemaal geen locatie van foto’s meer vast te leggen. Gelukkig is er nog een tussenweg: de foto’s die je met de camera maakt krijgen wel locatiedata mee, maar je verwijdert de locatie voordat je het met Instagram deelt. Dit werkt via het deelmenu met de app Metapho.

Daarbij maak je foto’s zoals je gewend was, maar zodra je iets met Instagram wilt delen strip je eerst de locatiedata eruit. Lees in onderstaand artikel hoe Metapho werkt.

Instagram toegang tot Foto’s weigeren

Je kunt Instagram ook de toegang weigeren tot de Foto’s-app. Hiermee voorkom je dat Instagram al je foto’s kan uitlezen, ook de foto’s die je niet van plan was op Instagram te plaatsen. Ook dit heeft weer een (klein) nadeel, want je kunt foto’s niet meer vanuit Instagram kunnen publiceren. In plaats daarvan zul je in de Foto’s-app het deelmenu moeten gebruiken. Verderop leggen we uit hoe dat werkt.

Zo voorkom je dat Instagram aan data komt

Het weigeren van de toegang tot Foto’s doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar Instellingen op je iPhone of iPad.
  2. Kies Instagram > Foto’s.
  3. Vink Nooit aan.

Foto’s plaatsen op Instagram via het deelmenu

Wanneer je uitgeschakeld hebt dat Instagram toegang heeft tot de Foto’s-app, dan kun je in de app nog wel foto’s bekijken maar ze niet zelf plaatsen.

Daar is de volgende oplossing voor: je gebruikt de Foto’s-app van Apple en het deelmenu. Je kunt daarbij geen mensen eilocaties taggen; dit zul je achteraf moeten doen wanneer de foto geplaatst is.

Zo voorkom je dat Instagram aan data komt

  1. Open de Foto’s-app op je iPhone.
  2. Kies een foto en druk op de deelknop links onderin.
  3. Kies Instagram.
  4. Voeg een bijschrift toe en druk op Delen. Je bericht wordt meteen geplaatst.

Op de manier probeer je te voorkomen dat Instagram en dus ook Facebook aan data komen. Mocht je het nog niet vertrouwen, dan kun je altijd overwegen om je Instagram-account te verwijderen. Benieuwd hoe dit moet? Check dan onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Bron Bron iMore
Categorieën Apps, Foto
Onderwerpen data, facebook, foto's, instagram, privacy
Device iPhone
Software iOS

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram