MacBook privacyfilter

Zo kun je persoonlijke data opvragen bij Apple en je account (tijdelijk) opheffen

Apple maakt het eenvoudig om je persoonlijke data op te vragen. Welke Apple-data kun je opvragen, wat kun je ermee en hoe werkt het precies? Daarover lees je alles in deze gids! We laten zien hoe data opvragen werkt en of het de moeite waard is.

Je persoonlijke data opvragen bij Apple

Apple moet net als alle andere bedrijven voldoen aan de Europese privacywetgeving (GDPR en AVG). Daarom heeft het bedrijf een tool gemaakt waarmee iedereen gemakkelijk alle data kan opvragen die aan je Apple ID is gekoppeld. Je kunt hiermee ook je account opzeggen of tijdelijk deactiveren. Dat houdt in dat Apple tijdens geen data meer van je verzamelt, ook niet voor anonieme analyse van klantdata. Daarnaast moet Apple je de mogelijkheid geven om al je data te downloaden, voor het geval je wilt overstappen naar een andere aanbieder.

Apple heeft hiervoor een speciale webpagina Data en Privacy gemaakt, waarmee je eenvoudig alles rondom je persoonlijke data kunt regelen en opvragen.

Waarom zou ik mijn Apple-data willen opvragen?

Door je persoonlijke data op te vragen krijg je een beter inzicht in de gegevens die Apple over je verzamelt. Je kunt dit dan gemakkelijker vergelijken met andere aanbieders zoals Facebook en Google. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken bij welke aanbieder je het liefst je gegevens bewaart.

Apple benadrukt regelmatig dat alles rondom privacy goed geregeld is. Of dat zo is kun je zelf controleren. Apple belooft geen profiel van je op te bouwen, legt je interesses niet vast en verzamelt alleen gegevens die strikt noodzakelijk zijn. Apple weet bijvoorbeeld wel welke producten je met je Apple ID hebt gekocht, omdat dit nodig is om later service te kunnen verlenen. Je wilt een eenmaal gekochte app later opnieuw kunnen downloaden en bij een defect product moet Apple kunnen bepalen of er nog garantie geldt.

Hoe kan ik mijn Apple-data opvragen?

De tool die Apple beschikbaar heeft gesteld maakt het downloaden van je Apple-data erg eenvoudig. Je moet een paar stappen op de website doorlopen en kunt precies aangeven welke data je wilt hebben. Alles downloaden kan ook. Het gaat om data die je zelf al in iCloud hebt bewaard (zoals afspraken en notities), maar ook data die Apple óver je heeft verzamelt, zoals aankopen.

Zo werkt het:

  1. Ga naar privacy.apple.com in je desktopbrowser.
  2. Log in met je Apple ID.

Data opvragen bij Apple

  1. Je krijgt nu de verschillende opties te zien.
  2. Kies de optie Een kopie van je gegevens ontvangen.
  3. Vink aan welke gegevens je wilt hebben.
  4. Klik op Ga door.

Kopie van je Apple-gegevens opvragen

  1. Kies de maximale bestandsgrootte (1GB tot 25GB). De data zal dan in meerdere kleinere bestanden worden opgesplitst.
  2. Tik op Voltooi verzoek om de aanvraag te starten.

iCloud Foto's opvragen: bestandsgrootte kiezen

Apple waarschuwt voor meerdere dagen verwerkingstijd. Daarna ontvang je via e-mail een downloadlink waarmee je je data kunt downloaden. Wil je tussentijds weten hoe het ermee staat, dan kun je via de privacypagina van Apple de status volgen.

Hoe kan ik mijn Apple-account opzeggen of deactiveren?

Ben je na het bekijken van de bestanden tot de conclusie gekomen dat je je niet prettig voelt bij Apple? Dan kun je je account opzeggen of tijdelijk deactiveren.

Apple-account deactiveren

Met de optie Tijdelijk je account deactiveren zorg je ervoor dat je account tijdelijk op non-actief wordt gesteld. Je kunt je Apple-account niet meer gebruiken en allerlei andere Apple-diensten werken ook niet meer. Apple zal je data vanaf nu niet meer gebruiken voor (anonieme) analyses.

Je gegevens worden de komende 9 jaar nog niet permanent verwijderd. In de tussenliggende periode kun je op elk moment je account weer activeren en krijg je alle data terug. Na 9 jaar zal Apple je account definitief wissen, inclusief alle data. Dit is een handige optie voor mensen die bijvoorbeeld tijdelijk naar Android overgestappen en twijfelen of ze nog zullen terugkeren. Je ontvangt van Apple een activatiecode die je goed moet bewaren. Alleen met die code kun je je account later weer activeren.

Apple-account verwijderen

Met de optie Je account verwijderen kun je je account definitief verwijderen. De verwerking daarvan duurt 7 dagen. Dat moet voorkomen dat een hacker zomaar jouw account kan opheffen. In de tussenliggende dagen heb je nog de mogelijkheid om het verzoek terug te draaien. Na 7 wachtdagen zal het verzoek om je account te verwijderen worden uitgevoerd. Apple belooft dat alle gegevens die persoonlijk met jou in verband kunnen worden gebracht binnen 30 dagen van alle servers zullen worden gewist. Dit is definitief.

Lees ook ons artikel over Apple en GDPR, over alle maatregelen die Apple neemt om aan de wetgeving te voldoen.

Verder hebben we een tip over het downloaden van je WhatsApp-gegevens. Zo kom je erachter wat WhatsApp allemaal over jou weet. Je kunt ook je Facebook-gegevens opvragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apple, privacy
Software iOS, macOS