Instagram-logo

Zo kun je je Instagram-data opvragen in 5 stappen

Instagram heeft een downloadtool, waarmee je alle foto's, berichten en andere data van Instagram kunt downloaden. Na het indienen van de aanvraag krijg je na een paar dagen je archief toegemaild. Zo werkt het.

Je kunt handmatig je Instagram-foto’s opslaan en bewaren, maar je kunt ook al je foto’s opvragen. Tegenwoordig bieden heel veel apps en diensten de mogelijkheid aan om je data te downloaden. Dit heeft te maken met de Europese privacyregelgeving, maar ook met het feit dat moederbedrijf Facebook verwikkeld raakte in meerdere privacyschandalen, waardoor gebruikers eisten dat er meer openheid kwam over wat Instagram nu eigenlijk van je opslaan. Iedereen met een Instagram-account kan een datadownload aanvragen. Zo werkt het.

Instagram data downloaden

  1. Open Instagram in de browser en log in.
  2. Klik op je accountfoto en vervolgens op het tandwiel.

Instagram data downloaden

  1. Klik op Privacy en beveiliging.
  2. Blader omlaag en klik bij Gegevensdownload op Downloaden.
  3. Vul je e-mailadres in.

Gegevens Instagram downloaden

Je krijgt nu binnen 48 uur een e-mailbericht met daarin de downloadlink. Daarmee kun je alle foto’s, video’s, gearchiveerde Stories, profielinfo en niet-verdwijnende berichten die je op Instagram hebt geplaatst downloaden, zodat je een kopie achter de hand hebt. Eventueel kun je daarna je Instagram-account opzeggen.

Waarom een Instagram-tool voor data downloaden?

Instagram moest deze tool invoeren, om te kunnen voldoen aan de regels omtrent dataportibiliteit die in de 2018 in de Europese Unie in werking zijn getreden. Instagram is uitgegroeid tot een van de grootste sociale netwerken met honderden miljoenen gebruikers gebruikers. Wilde je echter naar een ander sociaal netwerk overstappen of met de dienst stoppen, dan was het voorheen niet mogelijk om je data te downloaden. Met deze tool kan dat wel.

De tool maakt het bijeensprokkelen van al je data een stuk makkelijker en veiliger. Voorheen was je aangewezen op dataschrapers van derden en moest je je inloggegevens achterlaten bij partijen, waarvan je niet zeker wist of ze er wel netjes mee om zouden gaan. Facebook bracht overigens al in 2010 een eigen tool uit om data te downloaden.

Lees ook:

Wil je gewoon een Instagram backup maken van al je foto’s, dan kan dat ook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!