In-app aankopen op iPhone en iPad nogmaals uitvoeren

Stel dat je hebt betaald voor een in-app aankoop, bijvoorbeeld de verkeersinformatie van TomTom of Navigon. Moet je opnieuw voor die aankoop betalen wanneer je de applicatie op een andere iPhone opnieuw installeert? Dat verschilt per geval. Een in-app aankoop houdt in dat je binnen de app extra aankopen kan doen. Zo kun je bij […]

Stel dat je hebt betaald voor een in-app aankoop, bijvoorbeeld de verkeersinformatie van TomTom of Navigon. Moet je opnieuw voor die aankoop betalen wanneer je de applicatie op een andere iPhone opnieuw installeert? Dat verschilt per geval.

Een in-app aankoop houdt in dat je binnen de app extra aankopen kan doen. Zo kun je bij de navigatiesoftware extra opties zoals flitspalen en verkeersinformatie aanschaffen. Er zijn ook apps waarbij je reclamebanners kunt afkopen, bijvoorbeeld in de iCulture-app. Het zou zonde zijn als je die aankoop opnieuw moet doen op het moment dat je een andere iPhone krijgt of opnieuw wilt inrichten.

iCulture bannervrijOf je een in-app aankoop nogmaals gratis kunt downloaden is afhankelijk van de situatie. In een eerder artikel hebben we al eens beschreven hoe overdraagbaar in-app aankopen zijn als je meerdere iPhones bezit of noodgedwongen op een andere iPhone moet overstappen. Bijvoorbeeld bij Navigon blijkt dat geen probleem te zijn: als je de applicatie hebt geïnstalleerd met een bepaald iTunes-account en je installeert de applicatie opnieuw met hetzelfde iTunes-account, dan kun je eerdere aankopen herstellen. Steeds meer apps bieden die mogelijkheid.

Er zijn ook apps waarbij de aankoop eenmalig geldt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij games, waar je extra muntjes of andere verbruiksobjecten kunt kopen. De extra muntjes gaan op een gegeven moment op en je moet vervolgens nieuwe kopen. Gelukkig gaat het daarbij vaak om kleine bedragen (€0,89) maar er zijn ook een aantal games die berucht zijn omdat je er heel veel geld mee kunt kwijtraken.

Er verschenen een aantal keren verhalen in de media van kinderen ‘per ongeluk’ die enkele duizenden euro’s aan in-app aankopen hadden gedaan. Gelukkig kun je de functie als ouder gemakkelijk uitschakelen: we hebben een tip over het uitschakelen van in-app aankopen. Dat kan handig zijn als je kleine kinderen hebt en niet wilt dat ze aankopen doen op jouw kosten, terwijl ze met de iPhone of iPad aan het spelen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Apps
Onderwerp in app aankopen