1Password for Families: wachtwoorden beheren voor het hele gezin

Controleren of een app voor gezinsdeling in aanmerking komt

Met Apple's gezinsdeling functie kun je apps binnen een gezin downloaden, zonder meermaals te betalen. Zo check je bij welke apps delen met gezin (Engels: Family Sharing) mogelijk is.

Apps delen binnen het gezin

Delen met gezin stelt je in staat om allerlei apps, films en andere aankopen binnen een gezin te delen. Als de ene persoon een app heeft gekocht, kan een andere persoon binnen hetzelfde gezin de app gratis downloaden zonder dat je meermaals hoeft af te rekenen. Dat geldt ook als een gezinslid een eigen Apple ID gebruikt. Maar gezinsdeling (oftewel Family Sharing) geldt niet voor alle apps. Deze tip legt uit hoe je kunt zien voor welke apps het onderling uitwisselen van apps geldt, zowel bij iOS-apps als bij macOS-apps uit de Mac App Store.

Gezinsdeling voor iPhone- en iPad-apps controleren

Vooraf is het belangrijk dat je gezinsdeling aan hebt staan. Hoe je dat doet lees je op onze uitlegpagina over gezinsdeling. Zo kijk je of een app in aanmerking komt voor gezinsdeling:

 1. Ga naar de gewenste app in de App Store-app.
 2. Blader naar beneden.
 3. Bij het kopje Ondersteunt zie je of Delen met gezin van toepassing is.
 4. Staat er geen Delen met gezin, dan zal ieder gezinslid afzonderlijk moeten betalen.

Kijken of een app gezinsdeling ondersteunt

Gezinsdeling voor Mac-apps controleren

Ook bij Mac-apps heb je de mogelijkheid om apps binnen het gezin te downloaden, zonder meermaals te moeten betalen:

 1. Open de App Store op de Mac.
 2. Zoek naar de app die je wilt downloaden.
 3. Blader omlaag en check of Delen met gezin wordt genoemd.

Je kunt in de Mac App Store ook naar de lijst met eerder gekochte apps gaan. Je ziet naast de namen van de apps of ze binnen het gezin te delen zijn, of niet.

Ook bij boeken uit de Book Store is gemakkelijk te zien of Delen met gezin (Family Sharing) geldt. Bij muziek en films is het lastiger te zien.

Delen met gezin controleren voor Mac apps

Bekijk ook

Delen met gezin: aankopen en informatie delen met familieleden

Delen met gezin (Family Sharing) biedt je de mogelijkheid om apps, muziek en locaties te delen binnen een gezin. Hoe stel je Delen met gezin in en wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? In deze uitleg lees je alles over Family Sharing voor iPhone, iPad en Mac.

Gezinsaankopen doen in de App Store

Om een app van een gezinslid gratis te kunnen downloaden, kun je deze niet zomaar uit de App Store plukken. Als je zoekt naar de app, zie je nog gewoon de normale prijs staan. Met de volgende stappen kun je de app die eerder door een gezinslid gekocht is, toch gratis downloaden:

 1. Open de App Store op je iPhone of iPad.
 2. Tik rechtsboven op je profielfoto.
 3. Kies nu voor Aankopen.
 4. Tik op het gezinslid dat de app eerder gekocht heeft.
 5. Gebruik eventueel de zoekfunctie om de app te vinden. Tik op het wolkje om deze gratis te downloaden.

Op de Mac open je simpelweg de App Store en klik je linksonder op je naam. Vervolgens klik je bij Gekocht door op een naam van een gezinslid.

Bekijk ook

Eerdere aankopen in de App Store bekijken: zo vind je je aankoopgeschiedenis

Welke apps heb je eerder gekocht? Bekijk je aankoopgeschiedenis in de App Store op je iPhone en iPad. Alle apps die je eerder hebt gedownload kun je opnieuw installeren, zonder kosten als je hetzelfde Apple ID gebruikt. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

In-app aankopen binnen het gezin
In-app aankopen binnen een app zijn in sommige gevallen onderling uitwisselbaar. Een app kan geschikt zijn voor delen binnen het gezin, maar de ontwikkelaar bepaalt per in-app aankoop of je deze met anderen kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan extra levens binnen een game of een jaarabonnement op 1Password. Bij veel apps kun je in de instellingen een optie vinden om eerdere aankopen te herstellen. Probeer dat eerst voordat je opnieuw een in-app aankoop doet, om te checken of je nogmaals moet betalen.

Lukt het niet om een aankoop te herstellen, dan moet je in de App Store inloggen met het Apple ID van degene die de aankoop eerder al gedaan heeft.

Naast apps en in-app aankopen kun je ook iCloud opslag delen met je gezin. Hoe je dat doet, lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo kun je iCloud-opslagruimte delen binnen het gezin

Maak je gebruik van Delen met gezin? Je kunt ook je iCloud-opslagruimte delen, zodat niet iedereen voor zijn eigen extra opslag hoeft te betalen. In deze tip lees je hoe dat werkt. Nieuw sinds iOS 15 is dat je ook de opslag van 50GB kan delen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!