In-app aankopen in DataMan met Touch ID.

In-app aankopen: zo werkt het op iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je apps uitbreiden dankzij in-app aankopen. In-app aankopen brengen vaak nieuwe functies in apps of zorgen voor een advertentievrije app, terwijl je in games bijvoorbeeld virtuele muntjes kunt kopen. Lees hier alles over hoe in-app aankopen werken.

Met in-app aankopen kun je functies in apps tegen betaling uitbreiden. Het geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om extra’s binnen de app aan te bieden. Bij games kunnen dat extra levels zijn, bij gewone apps kun je vaak advertenties afkopen of extra functies toevoegen. In deze tip lees je hoe in-app aankopen werken en hoe je eerdere aankopen kunt herstellen.

In-app aankopen in iOS

Apps hebben allerlei verdienmodellen. Sommige apps vereisen een eenmalige aanschafprijs, maar er zijn ook veel apps die werken volgens het free-to-start-principe. Dat betekent dat je de app bijvoorbeeld gratis kunt downloaden en kunt gebruiken, maar dat je voor losse onderdelen moet betalen als je alles uit de app wil halen. Ook advertenties kun je vaak op deze manier wegkopen. De iCulture-app is bijvoorbeeld gratis vanuit de App Store te downloaden. Hoewel de app reclamebanners bevat, willen we iedereen toch de mogelijkheid geven om ze af te kopen. Je kunt dit doen met een in-app aankoop.

In-app aankopen in DataMan met Touch ID.

Het maken van in-app aankopen verschilt per app. In de meeste gevallen kun je de extra functies ontgrendelen via de instellingen van de desbetreffende app. Bij bijvoorbeeld DataMan, de app om je mobiele datategoed bij te houden, koop je bijvoorbeeld extra functies en thema’s. Dit werkt als volgt:

  1. Ga naar de instellingen en tik op Krijg meer functies.
  2. Hier vind je een opsomming van verschillende in-app aankopen. Tik op het bedrag bij de functie om deze aan te schaffen.
  3. Er verschijnt een pop-up in beeld. Voer je Apple ID-wachtwoord in of gebruik je vingerafdruk met Touch ID.
  4. De app controleert of je al eerder deze in-app aankoop hebt gedaan, bijvoorbeeld op een andere iPhone. Zo ja, dan wordt het bedrag niet op nieuw in rekening gebracht.
  5. Ga akkoord met de betaling.

Bij de meeste in-app aankopen is sprake van een eenmalige aankoop. Als je in een app bijvoorbeeld eenmaal het tonen van advertenties hebt afgekocht, is dat voor altijd. Er zijn ook apps waarbij je meermaals dezelfde in-app aankoop kunt doen, bijvoorbeeld wanneer je in een game virtuele muntjes koopt die je kunt besteden aan extra wapens of nieuwe raceauto’s. Je kunt dat meermaals doen en de aankoop vervalt na verloop van tijd. Zodra de virtuele muntjes op zijn, moet je weer nieuwe kopen. Een voorbeeld hiervan is Pokémon Go.

In-app aankopen bekijken in de App Store.

In de App Store zelf kun je zien of een app in-app aankopen heeft. Dit wordt onder de naam van de app weergegeven met het zinnetje Biedt aankopen vanuit apps. Wil je zien om welke aankopen dit precies gaat, open dan de app-pagina van de desbetreffende app en scroll naar onderen. Tik daar op Top-aankopen vanuit app en je ziet een overzicht van alle beschikbare in-app aankopen.

In-app aankoop herstellen

In-app aankopen herstellen.Eenmalige in-app aankopen kun je in bijna alle gevallen herstellen zodra je de app installeert op een nieuwe iPhone of iPad. Je hoeft daardoor niet opnieuw te betalen voor een eerdere aankoop. Elke in-app aankoop is namelijk gekoppeld aan je eigen Apple ID. In de instellingen van een app vind je dan ook vaak een Herstellen-knop, waarmee je eerdere aankopen kunt terugzetten. Deze Herstellen-knop vind je meestal op de pagina waar je ook nieuwe aankopen kunt doen in de desbetreffende app. Tik je hierop, dan zoekt de app naar eerdere aankopen die gemaakt zijn met het Apple ID waarmee je in de App Store ingelogd bent. Dit kan even duren.

Lukt het niet om een in-app aankoop te herstellen, controleer dan of je ingelogd bent met de juiste Apple ID. Open de App Store en ga naar de Uitgelicht-pagina. Scroll naar onderen en kijk of daar de juiste Apple ID vermeld staat. Is deze niet juist, tik er dan op en kies voor Log uit. Log via dezelfde knop opnieuw in met de juiste Apple ID.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerp app store