Apple Watch Series 6 in rood tijdens het dragen

Zo hou je je Apple Watch stil met Focus en Niet Storen

Soms wil je even geen meldingen ontvangen op je Apple Watch. Bij een voorstelling of in de bioscoop bijvoorbeeld. Dan is de Niet Storen-functie op de Apple Watch via de Focus-functie een goede oplossing.

Apple Watch op Niet Storen zetten

Sinds de komst van de Apple Watch in 2015 zijn we nog makkelijker te bereiken dan voorheen. Maar soms komt een melding op je pols toch niet zo goed uit. Dan is het goed om te weten dat je je Apple Watch ook even kan dempen. Dat kan op verschillende manieren. In deze tip leggen we uit hoe Focus en Niet storen op de Apple Watch werkt.


Apple Watch synchroon laten lopen met iPhone
Een van de meest handige opties om je meldingen te dempen, is de Niet Storen-functie. Sinds iOS 15 is dit onderdeel van Focus. Deze functie vind je ook op je iPhone en het is dan ook het handigste om je Watch synchroon te laten lopen met je iPhone. Zet je je iPhone in de Niet Storen-focus, dan gaat je Watch hierin mee.

Zo zorg je dat de Apple Watch qua stilhouden synchroon loopt met de iPhone:

 1. Open de Watch-app op je iPhone
 2. Ga naar het tabblad Mijn Watch onderin het scherm.
 3. Ga naar Algemeen > Focus.
 4. Zet Match iPhone aan.

Niet storen op de Apple Watch matchen met je iPhone.

Mocht je vanaf nu Niet Storen aanzetten op je iPhone, dan zal je Watch hierin volgen.

Niet Storen aanzetten via je Apple Watch

Het is ook mogelijk om direct op je Apple Watch Niet Storen in te schakelen. Hiervoor moet je in het Bedieningspaneel van de Apple Watch zijn.

Dit gaat als volgt:

 1. Zorg dat het scherm actief is.
 2. Ben je op je huidige wijzerplaat, veeg dan met een vinger omhoog vanaf de onderkant om het Bedieningspaneel te openen. Zit je in een app, hou dan even de onderkant van het scherm ingedrukt totdat een deel van het Bedieningspaneel zichtbaar is en veeg dan omhoog
 3. Tik op het maantje.
 4. Kies nu de Focus die je wil activeren.

Niet storen Focus op de Apple Watch activeren.

Teveel opties? Je kan Niet storen ook snel inschakelen via Siri. Activeer de assistent op de Apple Watch en zeg ‘Zet niet storen aan’.

Afhankelijk van de ingestelde Focus, heb je een aantal opties. We gaan in deze tip uit van de standaard Niet storen-focus. Dit zijn de opties waar je uit kan kiezen:

 • Aan: Zet de Niet storen-focus handmatig aan.
 • 1 uur aan: Activeer Niet storen voor het komende uur.
 • Aan tot morgenochtend: Niet storen blijft ingeschakeld tot 09:00 de volgende ochtend.
 • Aan totdat ik vertrek: Niet storen gebruik je huidige locatie. Ga je hier weg, dan gaat Niet storen automatisch weer uit.
 • Tot het einde van deze activiteit: Staat er momenteel een afspraak in je agenda, dan geef je met deze optie aan dat Niet storen stopt zodra je afspraak voorbij is.

Andere manieren om je Apple Watch stil te houden

Naast de Niet Storen-functie, kent de Apple Watch ook nog andere opties om de stortvloed aan meldingen te dempen, namelijk de Stille modus en de theatermodus.

Stille Modus op de Apple watch

Stille modus is een optie op je Apple Watch, ook in het Bedieningspaneel vindt. Het zorgt ervoor dat je meldingen wel binnenkomen, maar zonder geluid. Heb je deze functie ingeschakeld dan licht het scherm van je Watch nog wel op bij het ontvangen van een melding, maar je hoort geen geluidje. Veel mensen hebben deze knop continu ingeschakeld staan, om anderen in je omgeving niet te storen.

Lees meer over het minder storend maken van je Apple Watch in onze aparte tip.

Bekijk ook

Maak je Apple Watch minder storend met deze instellingen

Krijg je de hele dag door allerlei meldingen van je Apple Watch en vind je het storend? Geen paniek. Je leest hier hoe je je Apple Watch minder storend maakt door onder meer specifieke meldingen uit te schakelen.

Theatermodus op de Apple Watch

Theatermodus is een modus waarmee je ervoor zorgt dat je Watch tijdelijk geen geluid maakt bij het ontvangen van meldingen, maar waarbij ook het scherm niet oplicht. Wel zul je een trilling voelen als je een berichtje krijgt. Zodra je op het scherm tikt, zal deze weer oplichten. Je schakelt deze modus in en uit door op het icoontje van de comedy/tragedy-maskers te drukken. Meer uitleg lees je in onze tip over de Apple Watch theatermodus.

Bekijk ook

Zo werkt de Theatermodus op de Apple Watch

Met de Theatermodus op de Apple Watch zorg je ervoor dat het scherm niet hinderlijk oplicht en dat het geluid uitgezet wordt in het theater, in de bioscoop en tijdens een avondje sterrenkijken. In deze tip lees je hoe je deze stand activeert.

Meer tips om je Apple Watch minder storend te maken vind je hier:

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch