Apple Watch bandjes passen.

Passen mijn bandjes op de nieuwe Apple Watch?

Als je een Apple Watch hebt, wil je dat het horlogebandje goed past. Hoe zit dat met Apple Watch Ultra, die volgens geruchten een stuk groter wordt? Passen je bestaande bandjes nog op het nieuwe model?

Pasvorm van de Apple Watch-bandjes

Apple brengt een enorme collectie Apple Watch-bandjes uit, in allerlei kleuren en uitvoeringen. Belangrijk is daarbij ook om op de maat te letten, want als het bandje goed aansluit draagt het prettiger en werkt de hartslagmeter beter. Je vraagt je misschien ook af of bestaande bandjes passen op de nieuwste modellen van de Apple Watch, waaronder de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra.

Apple Watch Ultra: passen mijn bandjes?

Als je overstapt naar een nieuwe Apple Watch, bijvoorbeeld naar de Apple Watch Ultra, dan wil je wel dat je huidige bandjes nog gebruikt kunnen worden. Dit is inderdaad het geval: je kunt de 42/44/45mm-bandjes gewoon gebruiken. Wil je een strakke aansluiting in hetzelfde materiaal, dan kun je het beste voor een van de nieuwe bandjes kiezen:

Apple Watch Ultra-bandje Alpine oranje

Je kunt deze Ultra-bandjes ook op alle eerdere Apple Watch-modellen van 42/44/45mm gebruiken en ze zullen daarbij netjes op hun plaats klikken.

Heb je grote polsen of juist heel smalle? Dan hebben we een aparte tip over de vraag of wat te doen als je Apple Watch-bandje te klein of te groot is.

Bekijk ook

Apple Watch-bandje te groot of te klein: 5 passende oplossingen

Zit jouw Apple Watch horlogebandje te krap, omdat je grote polsen hebt? Dan hebben we 5 oplossingen om toch de Apple Watch te kunnen dragen. Speciale bandjes voor grote polsen, aanpassingen en een grotere maat horlogekast zijn de oplossing. Plus een bonustip voor mensen die juist heel slanke polsen hebben.

Passen mijn bandjes op de Apple Watch Series 9?

Je kunt de bandjes van eerdere Apple Watch-generaties onderling uitwisselen, omdat ze allemaal hetzelfde mechanisme gebruiken. Maar voor het mooiste effect kun je het beste alleen de bandjes uitwisselen van ofwel het kleine formaat (38/40/41mm), ofwel het grote formaat (42/44/45/49mm).

Zo passen de Apple Watch-bandjes op de verschillende modellen:

  • Klein formaat: 38mm, 40mm en 41mm zijn onderling uitwisselbaar
  • Groot formaat: 42mm, 44mm, 45mm zijn onderling uitwisselbaar
  • Ultra formaat: 49mm, compatibel met 42/44/45mm

Apple Watch Series 7 in aluminium vanaf de zijkant.

In theorie gezien zou je een 38mm bandje (de kleinste van de wat oudere generaties) ook op de 49mm Apple Watch (de grootste van dit moment) kunnen bevestigen. Elk formaat bandje klikt namelijk vast, ongeacht de grootte van de horlogekast. Maar de aansluiting oogt in dat geval wat minder mooi. Bij de Solobandjes is de situatie iets anders, omdat daarbij de maatvoering heel nauw luistert. Dit bespreken we verderop.

Juiste maat bepalen bij Solobandjes

Het Solobandje en het Gevlochten Solobandje zijn in 9 verschillende maten verkrijgbaar. Het is dus van belang dat je de juiste maat kiest, anders zal het bandje niet goed passen. Bij twijfel raadt Apple aan om een maat kleiner te kiezen, omdat deze bandjes tijdens het gebruik nog iets kunnen uitrekken.

Bij het Solobandje (Solo Loop) en het Gevlochten Solobandje (Braided Solo Loop) gaat het om bandjes uit één stuk. In verband met de maatvoering worden ze aanbevolen voor de Apple Watch Series 4 en later. Dit komt omdat het nogal precies komt qua maat. De bandjes werken echter ook gewoon op de Series 3 en eerder. We raden aan om dan even in de Apple Store te gaan passen welke maat het beste is en of je dit niet storend vindt.

Solobandje (Solo Loop) maathulp

Apple heeft een hulpmiddel gemaakt waarmee je de juiste maat kunt bepalen. Je moet dit afdrukken en uitknippen en vervolgens om je pols wikkelen. Het getal tussen de pijltjes geeft de maat aan. Dit is een getal tussen de 1 en 12. Uit onze review van het solobandje blijkt dat je vaak een iets kleinere maat nodig hebt dan de pashulp aangeeft. Als een maat 10 wordt aangegeven, dan kan het zijn dat maat 8 eigenlijk beter aansluit. Ook lijkt de maatvoering van de Soloband en de Gevlochten Soloband niet helemaal gelijk te lopen. Hou er verder rekening mee dat de ene persoon liever een wat strakker bandje draagt, terwijl de ander ‘m liever wat losser heeft.

Kortom: bepaal in de winkel de juiste maat en staar je niet blind op de meethulpen, want die kloppen niet altijd.

Een ander hulpmiddel om de juiste maat te bepalen, is door te kijken naar je huidige sportbandje. John Gruber heeft een foto gemaakt van Apple’s meetlint naast de gaatjes van de traditionele sportband, zowel voor de 38/40/41mm als 42/44/45mm versies. Bekijk in onderstaande afbeeldingen welk gaat je je normaal gebruikt en kies dan het overeenkomstige getal. Let er wel op dat je naar de juiste maat kijkt van het bandje (S/M of M/L).

Maat bandje sololoop meten via sportbandje.
Van links naar rechts: 38/40/41mm S/M & 38/40/41mm M/L & 42/44/45mm S/M & 42/44/45mm M/L

Voorbeeld: gebruik je normaal een 45mm sportbandje in M/L (rechter grijze bandje in de foto) op het op één na strakste gaatje, dan heb je van de sololoop dus maat 7 nodig.

Polsomtrek bepalen

Om erachter te komen welke polsmaat je hebt, doe je het volgende:

  1. Pak een touwtje of koord.
  2. Wikkel het touwtje om je pols en zorg dat deze goed aansluit, maar niet te strak zit.
  3. Leg het touwtje langs een lineaal en je weet de polsmaat.

Je leest er meer over in onze gids over het juiste Apple Watch-formaat bepalen.

Bekijk ook

Apple Watch-formaten: moet je maat 41mm, 45mm of 49mm kiezen?

De Apple Watch is verkrijgbaar in meerdere maten. Welk formaat Apple Watch is voor jou het prettigste? En hoe zit het met de voorgaande maten? In deze gids helpt we met het kiezen van een passende maat.

Wil je meer weten over Apple Watch-horlogebandjes of wil je een complete Apple Watch kopen? Misschien vraag je je af welk formaat Apple Watch bij jou past. Dan vind je elders op onze website alle info!

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch