iphone ipad zoekgeraakt

iPad of iPhone op afstand wissen (remote wipe)

De iPhone bevat heel wat vertrouwelijke informatie. Wil je voorkomen dat die bij verlies of diefstal in verkeerde handen vallen, dan kun je je iPhone beschermen door deze op afstand te wissen. Maar dat is niet in alle gevallen de slimste oplossing!

iphone ipad zoekgeraakt

De iPhone en iPad bevatten heel wat vertrouwelijke informatie. Wil je voorkomen dat dit bij verlies of diefstal in verkeerde handen valt, dan kun je je apparaat op afstand te wissen.

iPad en iPhone op afstand wissen

Vooral als je geen pincode hebt ingesteld is het belangrijk om je toestel op afstand te wissen. Een wildvreemde kan namelijk door al je privéinformatie snuffelen. Iemand met kwade bedoelingen kan zelfs nog iets verder gaan: als iemand toegang heeft tot jouw e-mail kan hij of zij de wachtwoorden van heel veel diensten die je gebruikt opvragen of resetten. Daardoor kan je digitale leven geruïneerd worden, waardoor je met extra werk of onnodige kosten wordt opgescheept.

Wissen is niet altijd verstandig
Ben je je iPhone of iPad kwijtgeraakt dan is het belangrijk om je te realiseren dat wissen niet altijd handig is. De eerlijke vinder kan niet meer zien van wie het toestel is, waardoor de kans juist weer kleiner is dat je je spullen terugkrijgt. Maak daarom voor jezelf een afweging:

  • Zit er een pincode op en kan de vinder jouw contactinformatie terugvinden (bijvoorbeeld via het Medisch ID? of door aan Siri te vragen ‘Wie ben ik?’)?
  • Of is je toestel onbeveiligd en vrees je na een paar dagen dat je je iPhone of iPad echt niet meer terugkrijgt?

Remote wipe uitvoeren op twee manieren

Er zijn twee manieren om een ‘remote wipe’ uit te voeren: via iCloud en Exchange (voor zakelijke gebruikers).

De meest voor de hand liggende manier is via iCloud, de gratis online dienst van Apple waarmee je allerlei persoonlijke informatie synchroniseert.

Dit werkt alleen als het toestel nog in verbinding met internet staat. Als een kwaadwillende de simkaart eruit heeft gehaald en er ook geen vertrouwd netwerk in de buurt is, wordt het lastiger en zul je moeten wachten tot het toestel weer toegang tot internet heeft.

iPhone wissen via iCloud en mobiele app

iCloud heeft diverse mogelijkheden, waaronder een optie om op afstand de iPhone te wissen. Raak je de iPhone kwijt en weet je zeker dat hij niet ergens thuis tussen de kussens op de bank ligt? Dan kun je je toestel blokkeren via een willekeurige computer met internettoegang of via een andere iPhone of iPad.

Heb je tweestapsverificatie of tweefactorautenticatie ingeschakeld en gebruikte je het zoekgeraakte toestel voor het ontvangen van codes, dan zul je een andere authenticatiemethode moeten gebruiken.

  1. Door in te loggen op iCloud.com of via de app Zoek mijn iPhone te starten kun je contact leggen met het toestel.
  2. De iPhone verschijnt (als het goed is) als een stipje op de kaart. Zo weet je in ieder geval waar de iPhone zich bevindt.
  3. Je kunt nu een alarmsignaal naar de iPhone laten sturen, waarbij de iPhone luid gaat piepen. Dit is handig als je de iPhone thuis bent kwijtgeraakt en geen idee hebt waar je moet zoeken. Het komt ook van pas als je zeker weet dat je je iPhone bijvoorbeeld in een donker restaurant hebt achtergelaten, of als je denkt dat de iPhone gevonden is, maar mensen doen alsof ze van niets weten. Door een luid signaal af te laten gaan, kan blijken dat iemand tóch per ongeluk jouw iPhone in z’n tas heeft gestopt.
  4. Ben je de iPhone buitenshuis kwijtgeraakt, dan kun je ook een boodschap naar het scherm sturen, waarin je de eerlijke vinder verzoekt om contact op te nemen. Je geeft daarbij je naam en contactinformatie, bijvoorbeeld het telefoonnummer van een vriend (je eigen nummer is immers niet bereikbaar).
  5. Ben je bang dat de iPhone in verkeerde handen is gevallen, dan kun je vanuit iCloud.com of de Zoek mijn iPhone-app opdracht geven om het toestel op afstand te wissen. De Zoek mijn iPhone-app hoeft niet op je toestel te staan om de wisactie uit te voeren. Wel moet je een account bij iCloud hebben aangemaakt, waarmee je op de iPhone bent ingelogd.

apple-maps-zoek-mijn-iphone

Let op: zodra je de iPhone hebt gewist kun je geen gebruik meer maken van de Zoek mijn iPhone-functies. De iPhone is dan ook niet meer op de kaart te lokaliseren. Wis dus alleen je iPhone als je zeker weet dat je hem niet meer gaat terugvinden en wilt voorkomen dat anderen toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.

iPhone wissen via Exchange

Maak je gebruik van een Exchange-server, dan kun je via de serverinstellingen de inhoud van de iPhone op afstand wissen. Zo voorkom je dat vertrouwelijke afspraken en contactgegevens in verkeerde handen komen. Zeker in een zakelijke omgeving kan het zoekraken van een iPhone grote consequenties hebben: bedrijfsgeheimen liggen op straat en er staan op de iPhone vast ook nog wat persoonlijke gegevens die je liever niet in verkeerde handen ziet vallen. Gebruik je geen iCloud, maar wel Exchange, dan kun je gebruik maken van OWA (Outlook Web Access) om op afstand je gestolen of zoekgeraakte iPhone te wissen.

Neem bij een zakelijk toestel contact op met de IT-afdeling of de beheerder om te zorgen dat je toestel wordt gewist.

Er zijn twee vereisten om een remote wipe te kunnen uitvoeren. De iPhone moet verbinding met internet hebben en de batterij moet nog voldoende vol zijn. Bij een lege batterij is er geen mogelijkheid meer om de iPhone te traceren en dus ook niet om een remote wipe uit te voeren. Je zult in dat geval moeten wachten tot de vinder (of dief) het toestel weer oplaadt.

Hoe krijg je je gegevens terug?

Stel dat je op een terrasje zit en er loopt iemand langs die je iPhone weggrist. Wat te doen? Je opent je laptop, gaat naar www.icloud.com en logt in je met iTunes-account. Je hebt kunt nu de locatie van de iPhone volgen (zoals hierboven uitgelegd) en de dief proberen in de kraag te vatten. Je weet immers hoe hij/zij eruit ziet. Maar de kans is klein dat je met hulp van omstanders op korte termijn fysiek kunt ingrijpen. Je zult de zaak dan verder aan de politie moeten overlaten. Wat je wel kunt doen is de iPhone op afstand wissen, maar dat is niet altijd de meest verstandige oplossing omdat je de locatie dan niet meer kan traceren. De politie maakt steeds vaker gebruik van Zoek mijn iPhone en soortgelijke diensten om gestolen waar terug te vinden.

Er dient zich vervolgens nog een ander probleem aan: hoe krijg je je gegevens terug? Als je je iPhone uiteindelijk terugvindt of een nieuwe iPhone aanschaft, is deze aanvankelijk leeg. Je wilt graag je oude gegevens terug. Op zich is dat geen probleem, als je maar regelmatig synchroniseert met iTunes of backups maakt via iCloud. Bij het inrichten van een nieuwe iPhone geef je aan dat je deze niet als nieuwe iPhone wilt inrichten, maar een oude backup wilt terugzetten. Dit kan ook zonder computer, dus als je op vakantie bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorieën Basisfuncties, Internet
Onderwerpen icloud, remote, zoek mijn iphone