fotokookboek-met-appbundel

Appbundels: meerdere apps kopen voor een prikkie

Met appbundels kun je meerdere apps kopen

Met appbundels kun je meerdere apps tegelijk kopen, waarbij je korting krijgt. Appbundels zijn sinds het verschijnen van iOS 8 te vinden in de App Store. Je koopt meerdere apps tegelijk en rekent in één keer af. In deze gids lees je hoe appbundels werken en waarom ze handig zijn.

Wat is een appbundel?

Een appbundel is een collectie apps, die door de ontwikkelaar zijn samengevoegd tot een pakket. In plaats van los afrekenen voor elke app koop je meteen drie of vier apps, waarbij je korting krijgt. Een appbundel kan maximaal 10 apps bevatten en is in één keer te koop. Onderstaande bundel met fotokookboeken kost bijvoorbeeld €10,99 terwijl je voor de losse apps €17,95 zou betalen. Je ziet meteen hoeveel je bespaart.

appbundels fotokookboek

Waar vind je appbundels?

De appbundels zijn gewoon in de App Store te vinden. Bij het downloaden van een app zie je meteen of de app deel uitmaakt van een appbundel.

fotokookboek-met-appbundels

Appbundels downloaden

Bij appbundels koop je meerdere apps tegelijk. Het aanschaffen gaat op dezelfde manier als een losse app: onder het icoontje van de appbundel vind je een koopknop met de prijs. Door op ‘Koop bundel’ te klikken en je iTunes-wachtwoord in te vullen koop je de bundel. De losse apps kun je meteen downloaden of je kunt besluiten om ze later te downloaden.

Appbundel aanvullen

Stel dat je een appbundel hebt gekocht, maar je hebt al één of meer apps eerder gekocht? Je kunt dan kiezen voor het aanvullen van een appbundel. Deze functie heet Complete My Bundle en zorgt ervoor dat je alle apps binnen een appbundel toch voor de voordelige prijs krijgt. Het eerder betaalde bedrag voor de losse apps wordt daarop in mindering gebracht. Je betaalt dus alleen voor de apps die je nog niet had.

Waarom appbundels?

app bundle appbundelAppbundels zijn een makkelijke manier om je kennis te laten maken met meer apps van dezelfde ontwikkelaar. Vooral kleine ontwikkelaars die betaalde apps maken kunnen ervan profiteren, omdat ze meteen meerdere apps onder de aandacht kunnen brengen. Ook kunnen de ontwikkelaars met appbundels gemakkelijker upselling doen (meer verkopen dan aanvankelijk was bedoeld): als iemand een bepaalde app wil kopen, ziet hij meteen dat hij voor een paar euro meer het complete pakket kan aanschaffen.

Wel gelden er een aantal regels: apps in een bundel moeten allemaal door dezelfde ontwikkelaar zijn gemaakt. Een app mag maar in drie verschillende appbundels voorkomen en moet ook los te koop zijn. Uiteraard moet de bundel goedkoper zijn dan de prijs van de losse apps. Een appbundel kan simpelweg alle apps van een bepaalde ontwikkelaar bevatten, ook als ze inhoudelijk niet veel met elkaar te maken hebben. Veel succesvoller zullen appbundels zijn die rond een bepaald thema zijn gegroepeerd, zoals op de afbeelding hierboven: allerlei apps rondom outdoor-activiteiten, leuke games voor kids, een productiviteitsbundel of een bundel met kookboeken.

Nadelen van appbundels

De appbundels kunnen ook een bedreiging vormen voor kleine ontwikkelaars. Als grote namen zoals Rovio en EA appbundels maken die massaal worden gekocht, zal de top 10 van meest gedownloade apps vooral vol staan met apps van grote bedrijven.

Voorlopig komen appbundels alleen voor in de App Store voor iPhone en iPad. In de Mac App Store zijn nog geen bundels te vinden en ook is het nog niet mogelijk om bundels te kopen met daarin een combinatie van iOS- en Mac-apps. Juist dat zou handig zijn: bijvoorbeeld appbundel van 1Password of Omnifocus, bestaande uit alle iOS- en Mac-apps. Ook hebben we nog niet gezien dat er bundels zijn met een iPhone- en iPad-app. Het lijkt erop dat apps in een bundel altijd voor hetzelfde apparaat moeten zijn (allemaal voor iPhone, allemaal voor iPad, of een combinatie van apps die universeel zijn). Dat zal wellicht zijn gedaan om gebruikers niet in verwarring te brengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Onderwerpen app store, apps
Devices iPad, iPhone
Software iOS