Gratis apps downloaden: zo krijg je gratis en afgeprijsde iPhone-apps

Zoek je gratis iPhone apps? Wij hebben tips hoe je gratis apps en afgeprijsde apps voor iPhone en iPad kunt vinden in de App Store.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

De App Store is als een snoepwinkel: er is veel moois te koop. Voor je het weet heb je tientallen euro’s uitgegeven aan apps. Wie geld wil besparen gaat op zoek naar tijdelijk gratis en afgeprijsde apps. Er zijn allerlei manieren om koopjes voor iPhone-apps te ontdekken. Dit artikel legt 8 manieren uit om tijdelijk gratis apps te vinden.

iCulture Deals1. Volg iCulture Deals
Elke werkdag vind je op iPhoneclub de rubriek iCulture Deals. Daarin geven we dagelijks een overzicht van de beste apps die afgeprijsd zijn. Er staan veel gratis apps in de lijst, met als bonus een overzicht van afgeprijsde Mac-apps.

2. Lees ‘Tijdelijk gratis’

Onze vaste rubriek op de zondagavond is misschien wel het meestgelezen artikel van de hele week. Tijdelijk gratis bevat alle interessante apps die op het moment van schrijven tijdelijk gratis zijn. We maken een kwaliteitsselectie van apps, omdat onze lezers niet op gratis troep zitten te wachten. We kijken daarbij of een app relevant is, een hoge sterrenwaardering krijgt of iets anders bijzonders heeft, waardoor het de moeite waard is om te downloaden. Kortom: we kiezen de apps die we zelf ook zouden downloaden.

3. Koopjesapps

Installeer applicaties zoals AppsGoneFree, AppZapp, AppMiner, AppEvent of Appshopper om te zien welke apps zijn afgeprijsd. Nadeel van deze apps is dat je nog wel zelf moet filteren, want er staan ook apps tussen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn, die voor ons niet relevant zijn (bijvoorbeeld OV-apps voor buitenlandse steden) of die kwalitatief niet zo goed zijn. In de meeste koopjesapps kun je een alert instellen om te worden gewaarschuwd als een bepaalde app is afgeprijsd. Dit gebeurt op basis van een verlanglijstje, die je zelf aanmaakt.

appsgonefree scherm

4. Koopjeswebsites
Websites zoals FreeAppAlert.com maken opsommingen welke apps op een bepaalde dag gratis zijn. Ook hier moet je zelf filteren en vóór je downloadt goed controleren of de app nog steeds gratis is.

5. Speciale kortingsacties

Ontwikkelaars zoeken altijd naar een aanleiding om hun applicaties af te prijzen. Rond Kerst, Nieuwjaar, Pasen en Thanksgiving zijn er daarom altijd wel kortingsacties te vinden, vooral bij grote gameontwikkelaars zoals EA en Gameloft. Rond deze momenten vind je op iPhoneclub vaak een uitgebreide opsomming van de apps die in de aanbieding zijn.

6. Speciale koopjessites

Er zijn tientallen koopjessites zoals Free App of The Day (FAAD) en AppGratis, maar daar schuilt een commercieel model achter. Dat betekent dat de ontwikkelaar die het meeste wil betalen, voorrang krijgt en dat levert niet altijd de kwalitatief beste selectie van apps op. De meeste van deze sites werken met de formule dat een bepaalde app een dag lang gratis is en daarbij extra promotie krijgt. Maar net zoals de dagkoopjessites in Nederland als paddestoelen uit de grond zijn geschoten, is dat bij appkoopjessites ook het geval: er zijn inmiddels tientallen sites die tijdelijk gratis apps promoten, dat het moeilijk is om nog de echte pareltjes te ontdekken. Je kunt beter kijken naar sites die alvast een voorselectie maken van de meest interessante apps, zoals AppsGoneFree of onze eigen rubriek iCulture Deals.

7. Gratis App van de Week bij Apple

Elke week een gratis app met het goedkeuringsstempeltje van Apple. Dat is de gedachte achter ‘App van de Week‘, een promotieactie waarbij elke week een tijdelijk gratis app in het zonnetje wordt gezet. De ‘App van de Week’ wordt meestal op donderdag bekendgemaakt. Als je iPhoneclub volgt, krijg je vanzelf te zien welke app gratis is, want we schrijven erover. Hoewel er vast wel commerciële belangen mee gemoeid zijn, is de selectie van Apple best acceptabel: soms zijn er apps die nooit eerder gratis zijn geweest, zoals Angry Birds Star Wars en vjay, soms zijn het apps waarvan je denkt: leuk, maar ik sla even over.

8. Gratis apps via de Apple Store

Apple Store gratis appsApple heeft een https://www.iculture.nl/app/375380948Apple Store-app, bedoeld voor het kopen van spullen in de Apple Store. Sinds de zomer van 2013 vind je hierin ook gratis apps. Er is steeds één app gratis te downloaden. Het is misschien een wat vreemde plek om gratis apps te zoeken, maar Apple heeft het waarschijnlijk gedaan om mensen te verleiden de app wat vaker op te starten. Als je op zoek bent naar de gratis app krijg je meteen allerlei producten te zien die in de Apple Store te koop zijn en word je misschien wel verleid tot de aankoop van een Mac.

Bonustip: deel je apps

Als je binnen een huishouden meerdere iPhones of iPads gebruikt, hoef je niet alle apps meermaals aan te schaffen. Je gebruikt een gezamenlijk iTunes-account om samen met je partner of andere huisgenoten apps te kunnen delen. Het zorgt ervoor dat je een dure navigatie-app maar één keer hoeft aan te schaffen en toch op meerdere iPhones binnen het gezin kunt installeren. Dit gezamelijke iTunes-account gebruik je alleen voor iTunes-aankopen zoals apps. Zorg er daarnaast voor dat iedereen een eigen Apple ID voor iCloud-synchronisatie heeft, want je wilt natuurlijk wel je eigen instellingen, afspraken en notities op de iPhone zien. Niet die van huisgenoten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorieën Apps, iTunes
Onderwerpen app store, apps, gratis