iPhone camera met waterpas

Zo gebruik je de waterpas in de Camera-app voor rechte foto’s

Wil je een foto maken die precies horizontaal of verticaal is, dan is het lastig om te weten of je je iPhone wel op de graad nauwkeurig vasthoudt. In de Camera-app vind je daarom een handige waterpas die je daarbij helpt. In deze tip lees je hoe het werkt.

Waterpas voor foto’s

Als je van bovenaf een foto wil maken van iets dat op tafel of op de grond ligt, dan kan het een mooi effect geven als je je iPhone precies evenwijdig met de ondergrond vasthoudt. In de Camera-app is daarom een waterpas ingebouwd. Er verschijnen plusjes in beeld waarmee je je toestel precies goed houdt. En in iOS 17 komt daar een extra functie bij, die ervoor zorgt dat de horizon recht staat. Beide mogelijkheden bespreken we in deze tip.

Zo stel je de iPhone waterpas in

Voordat je de waterpas in de Camera-app kan gebruiken moet je ‘m eerst instellen. Dat is vrij eenvoudig te doen via de instellingen van de camera:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Scroll naar beneden en tik op Camera.
 3. Zet de schakelaars bij Raster en Niveau op groen.

Heb je nog geen iOS 17, dan kun je alleen de optie Raster inschakelen en kun je alleen de waterpas gebruiken voor foto’s van bovenaf.

Waterpas gebruiken voor rechte foto’s (iOS 17 en nieuwer)

Om de horizon op een foto recht te krijgen kun je letten op het raster, maar je kunt vanaf iOS 17 ook gebruik maken van een extra waterpas-functie. Vooral als er geen duidelijke horizon zichtbaar is, kan het lastig zijn om je foto helemaal recht te krijgen. Hiervoor moet de optie Niveau zijn ingeschakeld.

Vervolgens maak je een foto:

 1. Open de Camera-app.
 2. Richt de iPhone op het object dat je wilt fotograferen.
 3. Let op het witte streepje dat in het midden in beeld verschijnt. Als de streep onderbroken is, houd je je iPhone niet helemaal goed en moet je een beetje linksom of rechtsom kantelen.
 4. Is je iPhone exact recht uitgelijnd, dan wordt de streep geel.
 5. Helemaal recht? Tik dan op de sluiterknop.

Waterpas gebruiken in Camera-app

Waterpas gebruiken voor vlakke foto’s

Wil je een prachtige zelfgemaakte maaltijd fotograferen of heb je een verzameling die je eens op een andere manier op de foto wilt zetten, dan kun je kiezen voor een foto van bovenaf. Het maakt niet uit of je een staande of liggende foto wil maken; horizontaal is horizontaal.

Zo werkt het:

 1. Open de Camera-app.
 2. Houd je iPhone of iPad horizontaal.
 3. Kijk naar de twee plusjes en beweeg je toestel tot het witte plusje één is met het gele plusje.
 4. Recht? Tik op de witte sluiterknop.

Waterpas camera iPhone

Het raster kan je op nog meer manieren helpen met het maken van mooie foto’s. Zo kun je dankzij het raster gemakkelijker de regel van derden toepassen. Wil je meer handige iPhone fotografietips? Bekijk dan onze gids!

Bekijk ook

Fotograferen met de iPhone-camera: 15 tips voor mooiere foto's

Fotograferen met de iPhone-camera is makkelijker dan je denkt. Hier vind je de 15 beste functies van de iPhone-camera met tips over flitsen, zoomen, foto's maken en meer.

Wil je je iPhone waterpas tijdens het klussen gebruiken? Dat kan ook, met een andere ingebouwde app. In ons aparte artikel lees je hoe het moet!

Bekijk ook

iPhone als waterpas gebruiken tijdens het klussen (ook voor het meten van hoeken)

Met de iPhone heb je altijd een waterpas op zak, zonder dat je er een speciale app voor nodig hebt. Deze functie zit standaard in iOS en in deze tip lees je hoe je de waterpas gebruikt tijdens het klussen.