Meisje met iPhone 5s

Zo kun je autocorrectie uitschakelen op iPhone en iPad

Je kunt autocorrectie uitschakelen als het te veel fouten oplevert. We geven in deze tip meerdere manieren om autocorrect (tijdelijk) uit te zetten.

De iPhone of iPad corrigeert automatisch spelfouten die je maakt, dankzij autocorrectie. Dit gaat niet altijd zonder fouten. Vind je het vervelend dat woorden steeds gecorrigeerd worden? Dan kun je de autocorrectie-functie ook uitschakelen. In deze tip lees je hoe je dit doet.

Autocorrectie is soms irritant

De autocorrectie-functie van de iPhone en iPad levert vooral problemen op als je woorden uit een andere taal wilt gebruiken. Deze komen niet in het Nederlandse woordenboek voor, zodat iOS een passende suggestie geeft. Ook bij bedrijfsnamen en straatnamen kan het voorkomen dat ze niet in het autocorrectie-woordenboek staan.

Stel, je schrijft een e-mailbericht op je iPhone en je wilt er even een Engelstalige zin tussendoor gooien. De autocorrectie komt meteen in actie: ‘About’ wordt ‘Aboutaleb’ en ‘quick’ moet opeens ‘QuickTime’ worden. Niet dat dit nou typisch Nederlandse woorden zijn, maar ze staan in de woordenlijst van je iPhone.

Je kunt de autocorrectie-functie daarom tijdelijk of permanent uitschakelen. Ook kun je overschakelen naar een ander toetsenbord, zodat je bijvoorbeeld probleemloos Engelse woorden kunt gebruiken. Maar we beginnen met het weigeren van de suggestie die de autocorrectie-functie voorstelt.

Autocorrectie weigeren

Als er tijdens het typen een woordsuggestie verschijnt, dan kun je deze autocorrectie uiteraard ook negeren. Tik op het kruisje bij de woordsuggestie en jouw oorspronkelijke tekst zal blijven bestaan. Als je gewoon doortikt zal autocorrectie de woordvervanging wél doorvoeren, maar dat wil je niet.

Autocorrectie uitschakelen

Wil je autocorrectie uitschakelen, dan doe je dit als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op de iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen > Toetsenbord.
  3. Zet de schakelaar bij Autocorrectie uit.

Er zullen nu geen woordsuggesties meer in beeld verschijnen en autocorrect kan niet meer ingrijpen bij jouw – ongetwijfeld foutloos – gespelde teksten.

Spellingscorrectie uitschakelen op iOS

Als je autocorrectie uitschakelt blijft iOS wel eventueel fout gespelde woorden onderstrepen met een rode stippellijn. Ook deze spellingscorrectie kun je uitschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.
  2. Zet de schakelaar bij Controleer spelling uit.

Autocorrectie uitschakelen

Autocorrectie tijdelijk uitschakelen met een trucje

Er is nog een andere manier om autocorrectie tijdelijk uit te schakelen en deze werkt met een trucje. Tik een letter die onmogelijk aan het einde van een woord kan staan, bijvoorbeeld de z. Bij andere talen kun je een andere letter kiezen, bijvoorbeeld de q.

Zet de cursor vóór de letter z en begin te typen. Omdat er steeds een ‘onmogelijk’ woord wordt gevormd, zal de spellingscorrectie niet in actie komen. Het werkt trouwens niet wanneer je de letter z pas achteraf aan het einde van een woord typt: tik je ‘restaurantz’ dan zal je alsnog de spellingscorrectie ‘restaurant’ krijgen. Heb je eenmaal een z in je sms-bericht of memo gezet, dan kun je vóór deze letter eindeloos doortikken en zult niet gestoord worden door een iPhone die steeds wil ingrijpen.

Autocorrectie uitzetten

Autocorrectie aanpassen met ander toetsenbord

Gebruik je graag Engelse termen of gooi je er regelmatig een Franse of Spaanse uitspraak tussendoor? In dat geval probeert iOS je continu te corrigeren als je een woord uit een vreemde taal gebruikt. Je kunt dit voorkomen door een extra toetsenbord toe te voegen:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenborden.
  2. Voeg een nieuw toetsenbord toe van de taal waarin je wilt tikken, bijvoorbeeld Engels. Je gebruikt hiervoor de optie Voeg toetsenbord toe…
  3. Wil je een stuk tekst in het Engels tikken, dan wissel je met het wereldbolletje op het toetsenbord naar de andere taal.

In talen waarin QuickType beschikbaar is, is het ook mogelijk om meerdere talen te combineren zoals Engels en Spaans. In het Nederlands werkt dit nog niet en zul je handmatig moeten wisselen tussen de woordenboeken.

Spelfouten voorkomen met tekstvervanging

Maak je vaak dezelfde spelfouten, dan kun je dit ook voorkomen door de functie tekstvervanging te gebruiken. Tekstvervanging is eigenlijk bedoeld om langere teksten gemakkelijk in te tikken, maar je kunt het ook gebruiken voor veelgemaakte tikfouten.

Op de iPhone staat de zin ‘Ik kom zo!’ al voorgeprogrammeerd met het trefwoord ‘ikz’. Je kunt zelf nieuwe trefwoorden instellen. Tik je bijvoorbeeld vaak ‘electriciteit’ met een c, dan maak je hiervan een trefwoord. Zodra je dit woord fout schrijft maakt iOS er automatisch ‘elektriciteit’ met een k van.

Je kunt tekstvervanging ook handig gebruiken voor veel langere teksten. Een bedankbriefje zou je op die manier kunnen oproepen door maar een stuk of drie karakters in te tikken, bijvoorbeeld ‘#bd’ of ‘bdnkt’. Kies wel een lettercombinatie die je niet in normale teksten gebruikt. Het woordje ‘bedankt’ is bijvoorbeeld een slechte keuze, omdat je dit woord ook wel eens gebruikt als je géén uitgebreid bedankbriefje wilt tikken.

Als je dit een interessante tip vond, ben je wellicht ook geïnteresseerd in:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen autocorrectie, spelling