Slechte wifi op je MacBook

De eerste routers met WiFi 6E komen eraan: dit moet je weten

Sinds 2019 vliegt de term WiFi 6 ons om de oren. Maar ondertussen staat de opvolger alweer klaar: de eerste routers met WiFi 6E zijn aangekondigd. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, of je Apple-producten er al geschikt voor zijn en of het nu al nodig is om je router te vernieuwen.

WiFi 6E: net een stapje meer

WiFi 6 zorgt ervoor dat je internetverbinding tot 3 keer sneller wordt. WiFi 6E doet er nog een schepje bovenop, met meer bandbreedte en een extra frequentie van 6GHz. TP-Link, Linksys en Netgear hebben de eerste routers voor WiFi 6E al aangekondigd, maar het duurt wel even voordat je er iets aan hebt.

Wat is er nieuw aan WiFi 6E?

Sinds september 2019 geldt er een nieuwe specificatie voor draadloze netwerken: 802.11ax, ook wel WiFi 6 genoemd. Door 802.11ax treden er veel minder storingen op als je huis vol ligt met telefoons, tablets en slimme apparaten. Niet alleen is de snelheid met 802.11ax verhoogd naar 4,8 Gbps, maar de grootste verbetering is de verhoging van de netwerkcapaciteit. Hierdoor kun je met meerdere mensen of apparaten tegelijk gebruik maken van het netwerk. Sinds de iPhone 11 ondersteunt Apple deze nieuwe standaard al. Nu is alweer WiFi 6E op komst en dat gaat net stapje verder.

WiFi 6E is een uitbreiding van het huidige WiFi 6-standaard. De E staat voor Extended en borduurt verder op WiFi 6, maar voegt daar een extra frequentieband aan toe: 6GHz. Daarnaast ondersteunt het ook de al langer bestaande 2,4GHz en 5GHz frequentiebanden. WiFi 6E zorgt vooral voor een stabieler netwerk en lagere latency.

Het bereik is door de hogere frequenties wel wat beperkter dan 5GHz en flink wat beperkter dan 2,4GHz, maar met de nieuwe 6GHz-band is het mogelijk om meer data in een keer te verzenden. Deze nieuwe frequentieband gaat van 5,925 GHz to 7,125 GHz en zorgt voor ruim 1.200 MHz aan extra kanalen. In totaal zorgt deze nieuwe band voor maximaal 7 extra kanalen, met elk een breedte tot 160MHz. Het zorgt daardoor voor wat ademruimte op de drukbezette 2,4GHz en 5Ghz. Om gebruik te maken van deze kanalen moet je wel beschikken over producten die WiFi 6E ondersteunen.

Nieuwe apparatuur voor WiFi 6E

Net als met de invoering van WiFi 6, moet je nieuwe apparatuur hebben om WiFi 6E te kunnen gebruiken. Tijdens CES 2021 kondigden TP-Link, Netgear en Linksys nieuwe zogenoemde tri-band routers aan. De fabrikanten hadden al WiFi 6 routers, maar richten zich met hun nieuwe producten nu op de toekomst van WiFi 6E.

Zo heeft TP-Link de Deco X96 en de Deco X76 Plus geïntroduceerd die allebei WiFi 6E ondersteunen en daarmee ook de 6GHz-band. Beide routers werken als mesh systeem, maar de Deco X76 Plus fungeert daarnaast ook als smart hub, ideaal om je smart producten mee te verbinden. Met de Deco X96 kun je snelheden tot 6,600 Mbps behalen en tot 200 apparaten verbinden. Met de Deco X76 Plus kun je volgens TP-Link een snelheid van 5400 Mbps behalen en is het mogelijk om 150 apparaten te koppelen. De Deco x96 wordt per 2 nodes verkocht en kunnen samen 557m2 beslaan. De Deco X76 Plus kan met twee nodes 510m2 aan oppervlakte beslaan. De routers komen in de loop van 2021 beschikbaar, maar een prijs is vooralsnog niet bekend.

De Deco X96

Linksys

Ook Linksys heeft een nieuwe meshrouter aangekondigd, namelijk de AXE8400. Dit is een tri-band router met ondersteuning van de 6GHz-band en heeft een maximale doorvoersnelheid van 8,4Gbit/s. Een enkele node heeft een bereik van 278m2, maar kan daarentegen wel iets minder apparaten tegelijkertijd ondersteunen dan die van TP-Link, namelijk 65. Een bijkomend voordeel is dat dit systeem te combineren is met eerdere meshsystemen van Linksys. Het systeem wordt in drie pakketten verkocht. Een enkele node gaat $450 kosten. Wil je er gelijk twee of drie, dan gaat dat je $850 of $1200 kostten. De routers worden in de lente van 2021 verwacht.

Linksys router met Wi-Fi 6E

Netgear

Ook Netgear doet een duit in het zakje en komt met de de Nighthawk RAXE500. Net als de eerder genoemde routers ondersteunt ook deze de nieuwe 6GHz-band. De router heeft een maximale doorvoersnelheid van 10,8Gbps. Volgens de fabrikant bedekt deze router met gemak een huis met 5 tot 6 slaapkamers. In tegenstelling tot bovengenoemde routers, is dit geen meshssyteem maar een traditionele router. De Nighthawk RAXE500 moet vanaf maart te koop zijn en gaat $600 kosten.

Netgear router met Wi-FI 6E

Geschikte iPhones voor WiFi 6E

De nieuwe routers komen er al aan, maar nu moet je er nog mee kunnen werken. Op dit moment zijn er nog geen Apple-producten die WiFi 6E ondersteunen. De iPhone 11 en 12 zijn al geschikt voor WiFi 6, maar voor WiFi 6E zijn nieuwe chips nodig en dat betekent dat je er op termijn een nieuwe iPhone voor nodig hebt. Er zijn geruchten dat de iPhone 13 is voorzien van ondersteuning voor WiFi 6E. Benieuwd welke modellen er allemaal WiFi 6 ondersteunen? Lees er hieronder alles over.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor alle producten van Apple. De nieuwe Macs met Apple Silicon zijn de eerste Mac-modellen die WiFi 6 ondersteunen en voor de iPad geldt dat de nieuwste iPad Air 2020 en de iPad Pro 2020-modellen WiFi 6 aankunnen.

Nu je router upgraden?

Zoals uit het bovenstaande blijkt zijn de benodigde routers voor WiFi 6E nu nog niet verkrijgbaar en zijn je Apple-producten er ook nog niet klaar voor. Als je nu een nieuwe router koopt, dan zal dat meestal een model met WiFi 6 zijn. Ook daar kun je een tijdlang mee vooruit, maar je kunt bij het plannen van toekomstige upgrades alvast rekening ermee houden dat WiFi 6E eraan komt. Bij WiFi 6 heeft het twee jaar geduurd voordat er een ruim aanbod van producten in de winkel lag en we verwachten dat dit bij WiFi 6E ook zo zal zijn. Verder moet je er rekening mee houden dat je aan de 6GHz-band aanvankelijk nog niet zoveel hebt. Veel smart home-producten werken nog uitsluitend op 2,4GHz en er is nog maar een handjevol fabrikanten overgestapt naar de 5GHz-band. Die frequentieband is voor smart home minder ideaal vanwege het kortere bereik. Bij de 6GHz-band geldt dat nog eens extra.

Wil je meer weten waar je op moet letten bij het kiezen van een router, lees dan onze gids hierover. Een interessante optie is ook om te kiezen voor een HomeKit-router, zodat je betere integratie hebt met je smart home.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2021, 15:00
Categorie Diensten
Onderwerpen wi-fi, wifi
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.