WhatsApp optimaliseren.

WhatsApp verbeteringen: deze functies hopen we de komende jaren te zien

Welke verbeteringen wil jij graag zien?

WhatsApp bestaat tien jaar en heeft in die tijd veel functies gekregen. Toch blijft er nog genoeg te wensen over. Deze functies hopen we de komende jaren in WhatsApp te zien.

WhatsApp staat bij bijna iedereen op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. Het is één van de meestgebruikte apps en voor veel mensen dé manier om in contact te blijven met vrienden en familie. WhatsApp bestaat tien jaar en in die tijd is WhatsApp uitgegroeid van een simpele chatapp naar een uitgebreide sociale app, met functies als WhatsApp-bellen en de WhatsApp-groepen. Toch hebben wij nog genoeg wensen voor WhatsApp. In dit artikel zetten we onze zeven wensen voor WhatsApp op een rijtje.


#1 Donkere modus
De kans is zeer groot dat we in iOS 13 een donkere modus krijgen, dus daar past een donkere stand voor WhatsApp mooi bij. Die wens wordt al jarenlang uitgesproken, maar het lijkt erop dat dit binnenkort realiteit wordt. Al in september werd bekend dat WhatsApp werkt aan een donkere modus. We zijn nu bijna een half jaar verder en sindsdien hebben we hier niets meer van vernomen. We kunnen dus alleen maar hopen dat deze weergave er snel aan komt.

#2 iPad-versie
Nog zo’n functie waar volgens geruchten al een tijd aan gewerkt wordt: WhatsApp op de iPad. Al in 2017 zijn er aanwijzingen gevonden naar een tablet-versie van WhatsApp, die op dezelfde manier werkt als WhatsApp Desktop. Je kan nu WhatsApp op de iPad gebruiken door op een slimme manier WhatsApp Web te openen, maar ideaal is dat niet. Je krijgt dan geen meldingen en je moet altijd Safari open hebben staan. Zeker nu steeds meer mensen een iPad als een soort computer gebruiken, is een iPad-versie broodnodig.

#3 Apple Watch-versie
Al sinds de introductie van de Apple Watch hopen gebruikers dat WhatsApp snel met een Apple Watch-versie komt. Tot op heden is deze helaas nog niet verschenen. WhatsApp lijkt niet veel te zien in een versie om je pols. Wel kun je berichtjes ontvangen en erop reageren door te dicteren of door één van de standaardantwoorden te kiezen, maar rechtstreeks vanaf je Watch een gesprek starten is niet mogelijk. Er zijn wel manieren hoe je WhatsApp op de Apple Watch kan gebruiken, bijvoorbeeld met externe apps die werken met WhatsApp Web. Toch zien we liever een officiële versie om onze pols.

#4 Leesbewijzen per contact
Je kent de beruchte blauwe vinkjes wel. Deze vinkjes laten zien dat je bericht niet alleen ontvangen is, maar ook geopend (en waarschijnlijk dus ook gelezen). Je kan de WhatsApp-leesbewijzen momenteel alleen in- of uitschakelen. Dit geldt dan voor al je contacten, terwijl je liever voor sommige mensen juist wél de leesbewijzen aan wil hebben. In iMessage is dat beter geregeld: daar kan je per contact instellen of je leesbewijzen wil sturen of niet. Deze functie zien we het liefst ook snel in WhatsApp, zodat je wel leesbewijzen naar je partner kan sturen en niet naar die vervelende vriend die je steeds lastig valt.

#5 Verbergen online-status
WhatsApp biedt allerlei privacy-instellingen, waarmee je zelf bepaalt wat wel en niet gedeeld wordt met je contacten. Zo kun je je laatst gezien-status verbergen en je bepaalt ook wie jouw profielfoto allemaal mag zien. Toch is er nog steeds één functie die je niet uit kan schakelen, namelijk de online status. Zodra je WhatsApp opent zien al je contacten dat jij in WhatsApp zit. Het is vreemd dat je dit niet kan verbergen, net als dat je de leesbewijzen of de laatst gezien-status kan uitschakelen. Wij houden liever zelf in de hand of andere mogen zien of je wel of niet online bent. Er was eerder al een kwetsbaarheid in WhatsApp die verklapt wanneer je slaapt, doordat een extensie misbruik maakte van deze functie. Het laat alleen maar zien hoe hard het nodig is dat we deze functie uit kunnen schakelen.

#6 Polls in chats
We kunnen sinds kort al stickers in WhatsApp versturen, je kan gratis bellen (ook in groepen) en zelfs videogesprekken voeren. Vooral in de populaire WhatsApp groepen helpen de laatste twee functies met het plannen van afspraken. Toch ontbreekt er één functie die dit nog makkelijker zou maken: het maken van een poll. Een poll is vaak een handige tool om in een grotere groep mensen een keuze te maken voor bijvoorbeeld een activiteit. Nu moet je daar nog allerlei externe tools voor gebruiken, maar het zou een stuk handiger zijn als dit direct in WhatsApp kan. In iMessage is dat wel mogelijk via externe iMessage-apps, maar WhatsApp heeft dit niet.

#7 WhatsApp Pay
In Nederland hebben we nog geen Apple Pay en het gaat ook nog wel even duren voordat Apple Pay Cash ooit buiten Amerika beschikbaar komt. WhatsApp werkt echter zelf ook aan een eigen betaaldienst, waarmee je onderling kan betalen met je WhatsApp-contacten. Moederbedrijf Facebook heeft al laten weten dat WhatsApp Pay naar meer landen komt, maar of Nederland of België daarbij zitten is nog maar de vraag. De functie is beschikbaar in India en waarschijnlijk breidt WhatsApp de functie eerst uit naar soortgelijke landen. Een westerse uitrol duurt waarschijnlijk wel eventjes, maar wij hopen dat WhatsApp er niet al te lang mee wacht.

Heb jij nog wensen voor WhatsApp? Welke functies zie jij graag snel toegevoegd worden? Laat het ons weten in de reacties!

Check ook onze lijst van WhatsApp-tips, waarin we de beste tips voor WhatsApp op een rijtje gezet hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 februari 2019 om 12:40
Onderwerp
Categorie
Apps
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.