Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

WhatsApp verklapt precies wanneer je slaapt en met wie je chat

Met een Chrome-extensie kan precies bijgehouden worden hoe jij WhatsApp gebruikt. Via de online-status van de chatapp kan iemand zien wanneer je online bent en met wie je allemaal chat. Wat kun je hier als gebruiker tegen doen?

Vinkjes in WhatsApp.
Het gebruik van WhatsApp zegt meer over je leefpatroon dan je misschien dacht. Door een kwetsbaarheid in WhatsApp kan een iemand met een simpele Chrome-extensie zien hoe en wanneer je WhatsApp gebruikt. WhatsApp houdt bij wanneer je online bent en aan de hand van die info kan gezien worden wanneer je slaapt. Dat ontdekte de ontwikkelaar Robert Heaton.

Kwetsbaarheid in WhatsApp verklapt wanneer je slaapt

Als je WhatsApp gebruikt, dan zien andere gebruikers dat je online bent. Afhankelijk van je instellingen, kunnen gesprekspartners ook zien wanneer je voor het laatst online was. Hoewel je de laatstgenoemde instelling uit kunt schakelen, geldt dit voor de online status niet. Iedereen kan zien dat je online bent, wat je privacyinstellingen van WhatsApp ook zijn.

WhatsApp web tracker via Chrome.

Robert Heaton ontdekte dat deze informatie verraadt wat jouw slaappatroon is. Hij maakte een Chrome-extensie en met slechts vier regels code kan via WhatsApp Web bijgehouden worden wanneer jouw contacten precies online waren. Op deze manier kan één van jouw contacten precies bijhouden hoe jij WhatsApp gebruikt en ook wanneer je de chatapp dus niet gebruikt. Hierdoor kan iemand anders bijvoorbeeld zien wanneer je slaapt. Door de statistieken van meerdere mensen naast elkaar te leggen, kan zelfs gezien worden wie met wie praat. Doordat de ene persoon online komt en een berichtje stuurt, verschijnt de andere persoon online om dat bericht te lezen.

Eerder werd er al een soortgelijke kwetsbaarheid in Facebook Messenger ontdekt, waardoor precies gezien kon worden wanneer iemand slaapt. Als gebruiker kun je nagenoeg niks doen tegen dit soort kwetsbaarheden. WhatsApp kan dit eenvoudig oplossen door gebruikers de instelling voor de online-status aan te laten passen, maar of ze dat ooit gaan doen valt nog te bezien.

Bekijk ook

WhatsApp en privacy: zo hou je zelf controle over je data

Er is regelmatig discussie over de privacy van WhatsApp-gebruikers. De app biedt je echter wel standaard heel sterke versleuteling van je berichten en je hebt veel privacy-instellingen. Deze gids legt uit wat er mogelijk is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 oktober 2017 om 14:51
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.