Instagram met mobiele site op de iPad.

Opinie: Het is hoog tijd voor iPad-versies van Instagram en WhatsApp

De iPad nadert bijna zijn tiende levensjaar, maar toch zijn er nog apps die ontbreken op Apple's tablet. Het wordt tijd dat ontwikkelaars eens meer aandacht besteden aan de iPad. Twee goede voorbeelden zijn WhatsApp en Instagram. Die zijn al wel jarenlang beschikbaar op de iPhone, maar slechts met trucs en omwegen op de iPad te gebruiken.

WhatsApp en Instagram ontbreken op de iPad
De iPad is een ideaal apparaat als je na een lange dag werken languit op de bank gaat liggen om een beetje te internetten en je sociale netwerken te checken. Toch kan je iPad-momentje ruw verstoord worden als je op je iPhone een melding krijgt van WhatsApp of Instagram. Het maakt pijnlijk duidelijk dat beide apps nog steeds niet beschikbaar zijn op de iPad, terwijl beide juist ideaal zijn om op een iPad te gebruiken.

Niet geheel toevallig zijn zowel Instagram als WhatsApp in handen van Facebook. Het lijkt er niet op dat Facebook een aversie heeft tegen Apple’s tablet, want zowel Facebook zelf als Facebook Messenger zijn wél gewoon op de iPad beschikbaar. Wat Facebook dan ook tegenhoudt om de apps naar de iPad te brengen, is een raadsel.


WhatsApp op de iPad via web.

Geen Instagram op de iPad

Foto’s op Instagram worden steeds mooier, wat ook komt door de beter wordende camera’s op smartphones. Foto’s hebben daardoor meer detail, maar op een relatief kleiner iPhone-scherm komt dat simpelweg minder goed tot zijn recht. Op een groter scherm van een iPad zie je veel beter details van een foto en kun je ook sneller door je tijdlijn bladeren, omdat er meer content tegelijkertijd getoond kan worden. Misschien zit daar nou juist wel de terughoudendheid van Facebook. Facebook wil natuurlijk liever dat je zo lang mogelijk tijd besteedt in de app. Aan de andere kant kan je zeggen dat meer scherm ook meer ruimte biedt voor het tonen van advertenties.

Er is wel een manier om Instagram op de iPad te gebruiken, namelijk via de mobiele browser. Je kan daar ook foto’s uploaden en bekijken, maar een echte native geeft een veel beter resultaat.

Waar blijft WhatsApp?
De noodzaak van WhatsApp op een iPad is iets minder, omdat je de chatapp vooral onderweg gebruikt. Een iPad heb je immers niet altijd bij je. Maar het blijft buitengewoon onhandig als je met je iPad op de bank zit en je iPhone erbij moet pakken om een WhatsApp-berichtje te antwoorden. Er zijn wel al lange tijd geruchten dat WhatsApp werkt aan een iPad-versie, maar tot op heden is dit er nog niet van gekomen. Gek genoeg kun je wel via WhatsApp Desktop vanachter je Mac of pc berichtjes sturen, maar op de bank met een iPad in de hand is dat een stuk lastiger.

Ook Apple zelf loopt nog achter
Overigens is het niet alleen Facebook die wat achterloopt met iPad-apps. Ook Apple zelf heeft twee standaardapps nog steeds niet geoptimaliseerd voor de iPad, terwijl ze daar wel heel goed op passen. De Rekenmachine-app is alleen nog beschikbaar op de iPhone, terwijl je op je iPad ook wel graag berekeningen wil maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het doen van je administratie. De extra schermruimte kan mooi benut worden door alle berekeningen die je gedaan hebt onder elkaar te zetten, als een soort telstrookje. Alternatieven voor Apple’s eigen app zijn er wel genoeg, maar toch kan een standaardapp een meerwaarde bieden door bijvoorbeeld de snelkoppeling in het Bedieningspaneel

De Weer-app ontbreekt ook nog steeds. Terwijl nagenoeg alle weer-apps voor iPhone ook beschikbaar zijn op de iPad, is dat bij Apple’s eigen standaard weerapp nog steeds niet het geval. Juist bij een dergelijke app waarbij beelden (in dit geval van het weer) van grote toevoeging kunnen zijn, is het jammer dat de app ontbreekt.

Heb jij zelf nog iPhone-apps die je dolgraag op de iPad wil zien? Laat het ons weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.