CarPlay met TomTom AmiGO

Gratis online navigatie-app TomTom AmiGO nu ook voor CarPlay

TomTom heeft een CarPlay-versie uitgebracht van haar online navigatie-app AmiGO. De app is vergelijkbaar met Waze en draait vooral op de feedback van de community. De app bestaat al een tijdje, maar nu kan je TomTom AmiGO ook op CarPlay gebruiken.

TomTom is van oudsher een bedrijf voor offline navigatie: vroeger met de aparte navigatiesystemen, de laatste jaren vooral met de TomTom Go Navigation-app. Hoewel TomTom Go Navigation wel steeds meer online onderdelen heeft, moet je alsnog een kaart van een bepaalde regio downloaden om de app te kunnen gebruiken. Bovendien zit je hier vast aan een abonnementenmodel, waardoor je de app niet gratis kan gebruiken. Sinds enige tijd is er daarom de gratis online tegenhanger TomTom AmiGO. De app is qua opzet vergelijkbaar met Waze, waarbij de community van gebruikers de data aanlevert zoals file-informatie, flitsers en meer. Het goede nieuws is dat dit nu dus ook met CarPlay kan.

TomTom AmiGO in CarPlay

TomTom AmiGO ziet er in CarPlay uit als een standaard navigatie-app, zoals er inmiddels zoveel zijn. Op het kaartje zie je je huidige locatie en je kan met de Zoek-knop zoeken naar een adres (via het virtuele toetsenbord) of navigeren naar huis, werk, een parkeergarage, tankstation, café of een recent ingevoerd adres. Het zoeken naar een adres met het toetsenbord ging bij ons wel wat moeizaam, omdat er geen enkele resultaat getoond werd. Even de iPhone erbij pakken om daar het adres in te voeren gaat ook niet, want de iPhone-versie van TomTom AmiGO blokkeert zodra hij verbonden is met CarPlay. Je moet daardoor altijd alles via het CarPlay-scherm doen, zelfs als je ergens geparkeerd staat. Je iPhone ontkoppelen van CarPlay is dan de enige optie.

TomTom AmiGO in CarPlay met navigatie

Tijdens het navigeren zie je linksboven de instructies en linksonder de verwachte aankomsttijd en andere info: precies zoals met iedere andere navigatie-app in CarPlay dus. TomTom AmiGO toont als extra wel je huidige snelheid en de maximale snelheid rechtsonder op het scherm. Meldingen van flitsers, stilstaande voertuigen, ongevallen, files en meer worden met icoontjes op de kaart getoond.

TomTom AmiGO CarPlay ongeval melden

Meldingen en stembegeleiding

Net als in Waze en Flitsmeister kun je in TomTom AmiGO voor CarPlay zelf een melding maken. Via een knop op het scherm kun je een mobiele flitser, vaste flitser, file, defect voertuig, gevaar, wegwerkzaamheden of een afgesloten weg melden. Ook verschijnen meldingen van ongevallen rechtsboven als waarschuwing op de kaart. Verder toont de app ook rijstrookbegeleiding, al is de weergave daarvan met blauwe en grijze pijlen niet altijd even duidelijk. In ons ritje voor de korte test zijn we ook nog wat andere bugs tegen gekomen. Zo zegt de stembegeleiding bijvoorbeeld “Over 600 meter, sla rechtsaf”, terwijl op het scherm staat dat dit al over 400 meter is. Ook kregen we meermaals tijdens het rijden de steminstructie “Begin met rijden”, terwijl we allang onderweg waren. Overigens gebruikt TomTom AmiGO dezelfde stemmen als de gewone TomTom en dat is wat ons betreft een voordeel.

TomTom AmiGO CarPlay: adres zoeken

TomTom AmiGO is gratis te gebruiken, maar vereist dus wel een internetverbinding. Om de app te kunnen gebruiken, moet je akkoord gaan met de privacyvoorwaarden, waarin staat dat sommige gegevens mogelijk gebruikt worden. TomTom AmiGO toont geen advertenties.

Met dank aan de tipgevers!

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 oktober 2022 om 14:00
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.