Hoeveel straling veroorzaakt een Apple Watch?

Een Apple Watch veroorzaakt straling, maar hoe staat dit in verhouding tot de iPhone en andere populaire Apple-producten? We zochten het uit op basis van de SAR-waarden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als je een Apple Watch gebruikt sta je net als bij de iPhone bloot aan straling. Omdat er geen simkaart in de Apple Watch zit, zou je verwachten dat die straling een stuk lager ligt waardoor je bijvoorbeeld minder risico loopt als je het horloge in bed draagt. Aan de hand van de SAR-waarden gaan we achterhalen wat het verschil in straling is tussen de Apple Watch en de iPhone.


staandoel-apple-watch-man

Straling door apparaten: het is er gewoon

Het is al jarenlang onderwerp van stevige discussie of de straling van apparaten zoals de iPhone nou eigenlijk blijvende schade veroorzaakt. Daarvoor zou je langdurig (bijvoorbeeld 20 jaar) een bepaald apparaat moeten laten gebruiken door een grote groep mensen, om vervolgens te kijken hoeveel mensen ziek zijn geworden. Veel studies over de impact van straling zijn daarom gebaseerd op kortere blootstelling op muizen. Hoe dan ook: ongeacht of de straling gevaarlijk is of niet, het is er gewoon. En het is goed om te weten dat er maximale stralingsabsorptiewaarden zijn waar apparaten aan moeten voldoen.

De Apple Watch bevat draadloze functies, waardoor er straling door radiogolven (RF-straling) optreedt. Die straling blijft ruim onder de maximale waarden die zijn toegestaan, anders zou Apple het horloge immers niet op de markt mogen brengen. Apple heeft een speciale pagina met de officiële stralingsabsorptiewaarden van de iPhone, iPad, iPod, Apple Watch en diverse MacBooks, zodat je precies kunt zien wat de norm is en in hoeverre jouw Apple-product eraan voldoet. Dit zijn de zogenaamde SAR-waarden.

SAR-waarde
De SAR-waarde (Specific Absorption Rate) is de mate waarin het lichaam radiogolven (RF-energie) absorbeert. De SAR-limiet hangt af van de manier waarop je de Apple Watch gebruikt: tegen het hoofd of aan de pols.

De SAR-waarden die je in diverse lijstjes vindt, hebben betrekking op het gemiddelde per 1 gram weefsel (Verenigde Staten) of per 10 gram weefsel (Europa). Daarbij wordt ook vaak onderscheid gemaakt tussen gebruik bij het hoofd of op de pols. Hoewel je de Apple Watch niet langdurig bij je hoofd zult houden, kan het wel gebeuren als je er bijvoorbeeld mee belt of in slaap bent gevallen terwijl je de Apple Watch draagt. Apple adviseert om de Apple Watch minimaal 10 mm (1 cm) vanaf je gezicht te houden, om te zorgen dat je de maximale blootstellingsniveau’s niet overschrijdt.

Metingen per 1 gram weefsel zijn eigenlijk het meest nauwkeurig. Kijk je naar het gemiddelde over 10 gram weefsel, dan kunnen er extreme pieken zijn gemeten, die in de berekening van het gemiddelde buiten beschouwing blijven.

Verschillende SAR-waarden voor 38mm en 42mm Apple Watch

Bij de Apple Watch zijn de SAR-waarden voor alle drie modellen (Sport, Watch en Edition) gelijk, maar er is wel onderscheid tussen de kleinere 38mm Apple Watch en de grotere 42mm Apple Watch. Hieronder zie je de SAR-waarden, zoals opgegeven door Apple. Bij metingen per 1 gram

Model SAR (hoofd, 1 gram SAR (hoofd, 10 gram SAR (pols, 10 gram)
Limiet 1,6 Watt/kg 2,0 Watt/kg 4,0 Watt/kg
38mm Apple Watch 0,153 Watt/kg 0,073 Watt/kg 0,024 Watt/kg
42mm Apple Watch 0,109 Watt/kg 0,037 Watt/kg 0,061 Watt/kg

Bovenstaande cijfers geven het meest ongunstige geval. Apple test deze waarden door de Apple Watch-zenders in te stellen op de hoogste transmissieniveau’s. Daarbij simuleren ze het gebruik van de zenders bij je hoofd (met 10 mm tussenruimte). Op de pols worden de metingen uitgevoerd zonder tussenruimte.

Minder straling dan de iPhone en iPad?

Om de hoeveelheid geabsorbeerde straling van de Apple Watch te vergelijken met andere Apple-producten hebben we ook wat waarden opgezocht van de nieuwste iPhones, een oudere iPhone, twee varianten van de iPad Pro en een MacBook.

Model SAR (hoofd, 1 gram SAR (hoofd, 10 gram SAR (pols, 10 gram)
Limiet 1,6 Watt/kg 2,0 Watt/kg 4,0 Watt/kg
38mm Apple Watch 0,153 Watt/kg 0,073 Watt/kg 0,024 Watt/kg
42mm Apple Watch 0,109 Watt/kg 0,037 Watt/kg 0,061 Watt/kg
iPhone 6s 1,14 Watt/kg 0,87 Watt/kg 0,98 Watt/kg
iPhone 6s Plus 1,12 Watt/kg 0,93 Watt/kg 0,98 Watt/kg
iPhone 3GS 1,19 Watt/kg 0,40 Watt/kg 0,45 Watt/kg
iPod touch 2016 1,19 Watt/kg 0,931 Watt/kg 0,931 Watt/kg
iPad Pro Wi-Fi 1,19 Watt/kg 0,937 Watt/kg 0,937 Watt/kg
iPad Pro Wi-Fi+4G 1,19 Watt/kg 0,99 Watt/kg 0,99 Watt/kg
12-inch MacBook 0,984 Watt/kg 0,233 Watt/kg 0,233 Watt/kg

Zoals je ziet veroorzaakt de Apple Watch echt heel weinig straling en blijft alles ruim onder de maximale waarden. Alleen bij iPhones, iPod touches en iPads is de straling wat hoger maar bij een MacBook hoef je niets te vrezen. Zeker omdat je deze niet tegen je hoofd houdt.

Bij het interpreteren van de cijfers moet je er wel rekening mee houden dat je een Apple Watch steeds dicht op je huid draagt, waardoor rechtstreeks lichaamscontact plaatsvindt. Dit kan wel 18 uur per dag zijn. De iPhone zit soms in je broekzak, maar zit niet rechtstreeks op de huid en ligt ook wel eens op je tafel of in je tas.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.