Wifi-wachtwoord delen

‘Eigen WiFi-chips van Apple op z’n vroegst in iPhone 18’

Apple zou een eigen wifi-chip willen ontwikkelen, om minder afhankelijk te zijn van Broadcom. Maar heel voorspoedig lijkt de ontwikkeling nog niet te gaan; het project staat volgens één analist voorlopig stil en volgens andere bronnen duurt het nog minstens tot de iPhone 18.

Update 26 december 2023: Apple’s eigen WiFi-chips zijn waarschijnlijk niet klaar voor de iPhone 17. Bronnen uit de industrie zeggen dat het te moeilijk is om binnen twee jaar te realiseren. Apple zou de afgelopen tijd voortdurend verschillende componenten in eigen huis hebben ontworpen, zodat helemaal zelf bepaald kan worden hoe ze functioneren. Toch zullen we nog twee iPhone-generaties moeten wachten. Dit zeggen bronnen van Digitimes. Het lijkt op de situatie bij 5G-modems, waarbij Apple moeite heeft om van Qualcomm los te komen. Bij de WiFi-chip probeert Apple minder afhankelijk te worden van een andere fabrikant, Broadcom.


Afgelopen januari waren er al meldingen dat het WiFi-project on hold was gezet (zie hieronder). Het probleem zou zijn, dat Qualcomm en Broadcom zoveel ervaring en patenten hebben, dat het lastig is om als nieuwkomer iet te doen. Zelfs voor een machtig bedrijf als Apple. De bronnen van DigiTimes denken dat Apple de chips het eerst gaat toepassen in een niche-apparaat dat niet massaal wordt verkocht en daarna pas in de iPhone. Tot die tijd zou Apple volgens de bronnen het beste nog wat langer bij Broadcom kunnen shoppen, in plaats van extreem veel geld uitgeven aan een eigen chip. Apple zou zich beter kunnen focussen op de eigen A-serie chips.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 27 januari 2023.

Al jarenlang gaan er geruchten over een eigen 5G-modem van Apple, om minder afhankelijk van Qualcomm te zijn. Maar Apple zou nog een stap verder willen gaan, met een gecombineerde chip voor alle draadloze functies (wifi, Bluetooth en 5G). Daarmee zou Apple ook minder afhankelijk worden van Broadcom. Om de overgang geleidelijk te laten verlopen zou Apple nu bezig zijn met alleen een chip voor wifi. Volgens Ming-Chi Kuo heeft Apple dit project tijdelijk stopgezet om voorrang te kunnen geven aan andere chips.

Dit betekent dat Broadcom voorlopig gewoon de wifi-chips zal blijven leveren, in ieder geval voor de iPhone 15-modellen die in september worden verwacht. De chip voor wifi en Bluetooth is nu nog gescheiden van de 5G-modemchip die Apple ook in eigen huis wil ontwikkelen. Apple is al langere tijd bezig om minder afhankelijk te worden van externe partijen, door essentiële onderdelen in eigen huis te ontwikkelen. Een gecombineerde chip voor alle draadloze technologieën zal er nu voorlopig ook niet komen, aangezien dit nog complexer is.

Volgens Kuo is nu alle aandacht gericht op de geavanceerde 3-nanometer chips voor toekomstige iPhones en andere apparaten. Daardoor is er te weinig ontwikkelcapaciteit voor de draadloze chips, waardoor ze vertraging oplopen. Kuo denkt ook dat het riskant zal zijn als Apple binnen twee of drie jaar wil overstappen op de eigen wifi-chips, mede omdat de nieuwe standaarden wifi 6E en wifi 7 in opkomst zijn. Apple wil dit gebruiken in toestellen, maar is dan wel voorlopig afhankelijk van Broadcom.

Voor gebruikers verandert er voorlopig niets. Of Apple de chips nu in eigen huis ontwikkelt of bij Broadcom inkoopt: er zullen niet zoveel nieuwe functies aan gekoppeld zijn.

Bekijk ook

Apple ontwikkelt alles-in-1 chip voor wifi, Bluetooth en 5G

Al jarenlang gaan er geruchten over een eigen 5G-modem van Apple, om minder afhankelijk van Qualcomm te zijn. Maar Apple zou nog een stap verder willen gaan: ook de wifi- en Bluetooth-chips van Broadcom moeten in eigen huis geproduceerd worden, gecombineerd in een alles-in-een chip voor draadloze functies.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 26 december: DigiTimes heeft nieuwe informatie over de WiFi-chip van Apple. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.