Studenten met iPhone en iPad

Apple: ‘Ons AI-model presteert beter dan GPT-4’

Apple zegt dat het eigen ReALM AI-model beter presteert dan GPT-4. Ook kan het lokaal op toestellen werken, zodat je privacy beter gewaarborgd is. Wij kunnen niet wachten tot we het zelf kunnen proberen.

In een onlangs gepubliceerd onderzoeksartikel beschrijven de AI-experts van Apple een systeem waarin Siri veel meer vaardigheden krijgt. De onderzoekers er zelf van overtuigd dat het beter scoort dan GPT-4, waar tools zoals ChatGPT gebruik van maken. In het artikel beschrijft Apple een spraakassistent die met behulp van een Large Language Model (LLM) veel meer nuttige taken kan uitvoeren. Het model heet afbeelding staat. Ze noemen het ReALM, oftewel Reference Resolution As Language Modeling. ReALM houdt rekening met wat er op je scherm staat, maar kijkt ook naar welke taken actief zijn en welke entiteiten relevant zijn voor een gesprek.

Veel context nodig

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar entiteiten die relevant zijn voor een gesprek. Wanneer gebruikers op een normale manier praten, gebruiken ze soms vage taalinvoer zoals: “Kun je dit even voor me pakken?” Een menselijke toehoorder kan op basis van de situatie (een hand die zich uitstrekt, of de kijkrichting van de spreker) begrijpen wat er wordt bedoeld. Een computer heeft er meer moeite mee.

Apple heeft mogelijk een oplossing gevonden, door een model te ontwikkelen dat rekening houdt met allerlei entiteiten die niet expliciet worden benoemd. Dit kunnen achtergrondtaken zijn, gegevens op een scherm en andere zaken. Is een gebruiker aan het koken, dan weet een huisgenoot dat er waarschijnlijk kookspullen of een ingrediënt moet worden gepakt. Staat er iPad met het recept voor een cocktail op het scherm, dan zal er iets van een cocktailshaker of een fles drank nodig zijn. En klinkt er een alarm op de achtergrond, dan is er wellicht meer behoefte aan een brandblusser of blusdeken. Traditionele methodes hebben hiervoor veel grotere modellen en veel meer referentiemateriaal nodig, maar Apple zegt nu de aanpak te hebben gestroomlijnd door relevante factoren te herkennen en om te zetten naar tekst.

ReALM voorbeelden
Een van de voorbeelden uit het onderzoeksverslag. In dit geval moet het systeem begrijpen dat er huizen beschikbaar zijn in de buurten Queen Anne en Belltown in Seattle en dat je bij de genoemde makelaar terecht kunt voor meer informatie.

Slimmere Siri: gaat het nu echt gebeuren?

Op die manier kan Apple een slimmere en nuttiger Siri bouwen. De snelheid waarmee deze assistent taken kan uitvoeren is veel hoger dan de concurrentie, zeggen de onderzoekers. Als vergelijkingsmateriaal gebruikten ze de ChatGPT-varianten die gebruik maken van GPT-3.5 en GPT-4, de huidige standaarden. Aangezien de ontwikkelingen op het gebied van AI snel gaan, is het goed om te weten dat de vergelijkende test op 24 januari 2024 werd uitgevoerd. Ondertussen kunnen beide modellen alweer slimmer zijn geworden.

Beide varianten moesten een lijst van entiteiten voorspellen uit een set die vooraf beschikbaar was gesteld. Bij GPT-3.5 werd alleen gebruik gemaakt van tekst, terwijl bij GPT-4 ook afbeeldingen mogelijk zijn. Apple gebruikte hierbij screenshots en merkte dat het aloude gezegde “een plaatje zegt meer dan duizend woorden” ook hier geldt: de modellen presteerden volgens Apple een stuk beter.

Apple ReALM voorbeelden
In het eerste voorbeeld zegt de gebruiker “bel die op Rainbow Street” en alleen optie 1 moet worden gekozen. Bij het tweede voorbeeld “sla het adres op” begrijpt het systeem dat een adres zowel een postadres, een e-mailadres als een webadres kan zijn.

Apple zegt dat het kleinste reALM-model prestaties haalt die vergelijkbaar zijn met GPT-4 en dat de grotere reALM-modellen het aanzienlijk overtreffen. Bij Apple’s systeem zijn minder parameters nodig voor het parsen van contextuele data. Apple’s model laat zien dat het geven van commando’s aan Siri sneller en efficiënter kan verlopen door de gegeven context om te zetten in tekst, die gemakkelijker te ontleden is door een Large Language Model. Dat Apple’s model beter presteert, komt volgens de onderzoekers dat GPT-4 afhankelijk is van het verwerken van afbeeldingen om informatie op het scherm te begrijpen.

AI-functies op het toestel zelf

Apple wilde hiermee aantonen dat het mogelijk is om een on-device systeem te ontwikkelen dat net zo goed presteert als de online modellen. Voor Apple is dit belangrijk om de privacy van gebruikers te kunnen garanderen. Gebruik je het systeem bijvoorbeeld voor gezondheidsvragen, dan wil je niet dat jouw medische details in een online systeem terechtkomen, ook al wordt het alleen voor trainingsdoeleinden gebruikt.

Hopelijk gaan we bij de aankondiging van iOS 18 op 10 juni meer daarover horen en kunnen we het ook op korte termijn in het Nederlands gebruiken en niet alleen in het Engels en Chinees. Ook is het nog maar de vraag of Apple meteen de grotere on-device modellen gaat inzetten, of van start gaat met kleinere modellen, die minder indrukwekkende prestaties leveren.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.