Apple Watch voorjaar 2018

Opinie: Waarom het tijd is voor een Apple Watch voor kinderen

Er komen steeds meer wearables voor kinderen, om ze te stimuleren meer te bewegen. Ook Apple kan daar zijn steentje aan bijdragen door een speciale Apple Watch voor kinderen te maken.

Uit cijfers blijkt dat bijna 14% van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud overgewicht heeft. De afgelopen jaren hebben wearables bewezen een goed hulpmiddel te zijn om actiever te worden en meer te bewegen. Fitbit is één van de bedrijven die zich daarvoor inzet met de Fitbit Ace en de nieuwe gelekte Fitbit voor kinderen. Maar waar blijft Apple? Een Apple Watch voor kinderen zou een mooie aanvulling zijn op Apple’s assortiment en past goed bij Apple’s doel om mensen gezonder te maken.


Apple Watch voor kinderen
De huidige Apple Watch-modellen liggen qua prijs relatief hoog, zeker als je het vergelijkt met smartwatches voor kinderen. Een Fitbit Ace kost bijvoorbeeld €100, terwijl andere kindermerk zoals VTech smartwatches voor ongeveer €50 verkopen. Voor ouders zijn dergelijke smartwatches qua prijs veel aantrekkelijker, waardoor Apple al nagenoeg meteen buiten de boot valt.

Maar hoe zou een Apple Watch voor kinderen eruit moeten zien? Welke functies moeten er absoluut in zitten en waarom heeft een Apple Watch voor kinderen zin? We zetten de belangrijkste redenen op een rijtje.

#1 Kinderen leren klokkijken
Wie is er vroeger niet opgegroeid met een eigen kinderhorloge, bijvoorbeeld van het horlogemerk Swatch? Kinderen leren daarmee klokkijken en maken kennis met het begrip tijd, zodat ze ook tijdsbesef krijgen. Een horloge kan helpen om op spelende wijze te leren klokkijken. Vooral jonge kinderen zijn nu al gecharmeerd van de Mickey Mouse-wijzerplaat van de Apple Watch, vooral omdat Mickey ook de tijd uitspreekt. Dit zou dus zeker niet misstaan op een kinderversie van de Apple Watch. En omdat je makkelijk kan wisselen tussen analoog en digitaal, leren kinderen beide manieren van klokkijken.

Apple Watch met Toy Story en Mickey Mouse.

#2 Motiveren om te bewegen
De Activiteit-app van de Apple Watch met de gekleurde ringen motiveert al om vaker op te staan en meer te lopen. Apple heeft de laatste jaren allerlei verbeteringen doorgevoerd, zoals de wedstrijden in de Activiteit-app. In een aangepaste vorm kan dit ook voor kinderen goed werken. Denk aan een stappenteller en een daaraan gekoppeld doel, met als beloning de bekende medailles. De wedstrijden maken het voor kinderen ook leuk om elkaar te motiveren om bijvoorbeeld buiten te gaan spelen.

Geavanceerde opties zoals een hartslagsensor en een ECG-app is voor een kinderversie wat overbodig. Goede sensoren om bijvoorbeeld je stappen te meten is vaak al genoeg, waardoor de prijs van een dergelijke versie ook een stuk naar beneden kan. Waterbestendigheid komt wel goed van pas, bijvoorbeeld bij het zwemmen.

#3 Felle kleuren met leuke wijzerplaten
Apple heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring opgedaan met felgekleurde Apple Watch-bandjes die ook makkelijk in het gebruik zijn, zoals de Apple Watch Sport Loop. Een passend kleurtje voor de Apple Watch zelf zou het geheel helemaal afmaken. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren van de iPhone XR of de iPhone 5c. Apple heeft ook al heel veel kleurtjes voor de iPod uitgebracht, al zou een donkere versie ook niet misstaan.

6e generatie iPod nano kleuren
Speelse uiterlijk van de vroegere iPod nano kan een inspiratie zijn voor een kinderversie

Met allerlei nieuwe wijzerplaten kan Apple het voor kinderen nog leuker maken. Zoals eerder gezegd heeft Apple al de Mickey Mouse-wijzerplaat. Deze heeft een analoge klok, terwijl de Toy Story-wijzerplaat een digitale klok heeft. Met nog meer variatie kan Apple nog meer kinderen aanspreken.

#4 Locatie volgen voor ouders
Ouders zijn vaak bezorgd over waar hun kind uithangt. Er zijn al wearables waarmee je de locatie van je kind kan volgen. Een paar jaar geleden bespraken we op iCulture nog het Kigo-horloge, een smartwatch waarmee je ook kan bellen. Het zorgt ervoor dat je als ouders kan zien waar je kind is. Dit zou ook een handige functie zijn voor op de Apple Watch, mochten ouders (en kind) dit willen. Een beetje in het verlengde van Zoek mijn Vrienden, maar dan in de vorm van Zoek mijn Kind.

#5 Ideale combi met de iPod touch
Een belangrijke voorwaarde om van een kinderversie van de Watch een succes te maken, is dat je deze niet verplicht moet koppelen aan een iPhone. Niet alle kinderen hebben een smartphone, laat staan een iPhone. Belangrijk is dus dat deze geheel op zichzelf moet kunnen werken, zoals dat ook vaak het geval is met huidige smartwatches voor kinderen.

iPod touch A8 processor

Toch is een juniorversie ook erg geschikt in combinatie met een iPod touch. De iPod touch is nu al het ideale apparaat voor kinderen om kennis te maken met technologie, maar je kan daar nu nog geen Apple Watch aan koppelen. Nu de geruchten van een nieuwe iPod touch steeds hardnekkiger worden, is het misschien helemaal geen verkeerd idee om deze Apple Watch-geschikt te maken.

Zou jij een dergelijke smartwatch van Apple voor kinderen zien zitten of vind je dat kinderen daar niet aan toe zijn? Laat het weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.