Apple HomePod

Toekomstige HomePod kan gezichten en stemming herkennen

Is de sfeer in huis een beetje bedrukt? De HomePod weet raad en kan een vrolijk muziekje opzetten. Tenminste, als Apple met een recent gepubliceerd patent aan de slag gaat. De speaker kan daarmee bijvoorbeeld ook handbewegingen herkennen.

HomePod kan gezichten herkennen

Hoewel het nooit zeker is of Apple de ideeën die in patenten zijn uitgewerkt ook daadwerkelijk gaat toepassen, is het toch interessant om te zien in welke richting wordt gedacht. Het patent kwam in januari boven water, nadat het al in oktober 2017 is ingediend bij het Amerikaanse patentbureau USPTO. Het beschrijft geavanceerdere functies voor de slimme speaker. Zo worden de fysieke bewegingen van de gebruiker herkend, om de speaker aan te sturen. Met gezichtsherkenning kan de toekomstige HomePod zien welke gebruiker het apparaat wil bedienen.


Op basis hiervan kan de speaker bepalen welke commando’s voorrang krijgen. Dit zou een uitbreiding zijn op de bestaande Face ID-functies die al op iPhones en iPads te vinden zijn. Een ander idee is dat er leds in de behuizing van de speaker komen, zodat je een zichtbare bevestiging krijgt dat de gebaren of spraakcommando’s zijn begrepen. Er kunnen ook afbeeldingen en teksten worden getoond.

HomePod patent met lampen

Vriendelijke kleuren bij stress
Als de speaker detecteert dat de gebruiker gestresst is kan de HomePod de kleur van de verlichting daarop aanpassen. Dit zou wellicht kunnen helpen om je in een betere stemming te brengen. Maar het kan ook iets anders visueels laten zien, afgestemd op het tijdstip of de plaats. In een rustige ruimte laten de ledlampjes iets anders zien dan in een kamer vol met mensen. Daarnaast kunnen de lampjes zijn afgestemd op het weer, een feestdag of een sportevenement.

Een emoji of menselijke figuur op het display zou kunnen reageren op de situatie. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het voorlezen van e-mailberichten of chats, waarbij de gezichtsuitdrukking is afgestemd op bepaalde trefwoorden in de tekst.

Apple denkt er ook over na om de HomePod te voorzien van een versnellingsmeter of gyroscoop, zodat kan worden gedetecteerd als het apparaat wordt verplaatst. Je zou de speaker dan opnieuw kunnen configureren voor de nieuwe locatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.