fitbit-surge-bankje

Fitbit: alles wat je wilt weten

De Fitbit is een fitness-wearable die al je bewegingen kan meten. Wat zijn de mogelijkheden van deze tracker en is het een alternatief voor de Apple Watch?

De Apple Watch biedt veel mogelijkheden voor het bijhouden van je activiteiten en gezondheid. Maar het is niet de enige oplossing: Fitbit maakt al jaren fitnesstrackers en -armbanden die je helpen om meer te bewegen. Wat kun je doen met Fitbit en wat zijn de verschillen met de Apple Watch? Dat leggen we hier uit.

Wat is een Fitbit?

Een Fitbit is een fitnesstracker die je dagelijkse activiteiten meet. Er zijn verschillende modellen te koop, met en zonder hartslagmeter. Zoek je een fitnessarmband dan kun je kiezen uit de Flex 2, Alta, Alta HR en Charge 2. De Fitbit Blaze is een fitnesstracker die eruit ziet als een horloge. Ook is er de Fitbit Ionic, een smartwatch waarop je apps kunt installeren, maar de mogeijkheden zijn wel iets beperkter dan op de Apple Watch.

Fitbit activity trackers

De volgende activity trackers van Fitbit zijn verkrijgbaar in de winkel:

Fitbit smartwatch-modellen

met uiteenlopende mogelijkheden, maar je kunt ze allemaal gebruiken met je iPhone dankzij de bijbehorende app. Daarnaast zijn er ook andere apps, zoals RunKeeper en Endomondo die de Fitbit ondersteunen voor het tracken van je hardloopsessies. De Fitbits die je om je pols draagt zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Daarnaast zijn er kleine trackers die je in je broekzak stopt of met een clip vastmaakt aan je kleding of schoenen.

Wat doet de Fitbit-app?

Fitbit appDe Fitbit-app laat zien welke informatie de Fitbit-tracker allemaal over je verzamelt. Je kunt je stappen laten tellen en zien hoeveel calorieën je vandaag hebt verbrand. Je kunt met de Fitbit en de app trainen en zelfs afvallen, als je daar interesse in hebt. Als je vrienden hebt die ook een Fitbit gebruiken, kun je samen uitdagingen aan gaan voor een bepaalde periode (‘Wie sport dit weekend het meeste,’ bijvoorbeeld) en vervolgens zien hoe goed iedereen bezig is. Door doelen te stellen en steeds gezonder te leven, verdien je bovendien achievements voor je prestaties. De Fitbit-app is gratis te downloaden in de App Store en is ook zonder Fitbit-tracker te gebruiken.

Verschillen met de Apple Watch

fitbit-surge-grootHet belangrijkste verschil tussen de verschillende Fitbits en de Apple Watch is dat ze maar voor één ding gemaakt zijn. Het is een tracker voor je dagelijkse activiteiten, waarbij je een uitgebreid overzicht kunt bekijken met een aparte app op je iPhone. De enige uitzondering hierop is de Fitbit Surge, het nieuwe sporthorloge van Fitbit, dat ook de mogelijkheden biedt om notificaties te bekijken en waarmee je muziek kunt opzetten. Verder beschikken de meeste Fitbits niet over een hartslagmeter. Ook is het belangrijk om te weten dat de Fitbit geen HealthKit ondersteunt en dus geen data leest of toevoegt in de Gezondheid-app op je iPhone (via apps van derden is dit wel mogelijk). Hier staat tegenover dat de Fitbits allemaal een stuk goedkoper zijn de Apple Watch en de batterij altijd veel langer mee gaat.

Fitbit is niet bang voor de concurrentie, vertelde mede-oprichter James Park in een interview. Maar hij wil ook niet te veel zeggen over de Apple Watch: “Ik heb er wel eens eentje geprobeerd”, is alles wat hij na lang aandringen kwijt wil.

Fitbit One

fitbit oneDe Fitbit One is een simpele tracker met Bluetooth 4.0 en een klein smal display, die je kunt gebruiken met een iPhone 4s of nieuwer. Het is een klein apparaatje dat je aan je kleding kunt vastklikken. De batterij gaat tien tot veertien dagen mee. De Fitbit One heeft een stappenteller, meet hoeveel afstand je te voet aflegt, weet hoeveel traptreden je gelopen hebt, rekent het aantal verbrande calorieën uit en herkent de momenten dat je aan het sporten bent. Ook ziet de Fitbit One hoeveel je beweegt in je slaap en rekent op basis van die gegevens uit hoe vaak je ‘s nachts wakker wordt en hoe goed je slaapt. Door de trilfunctie kan de Fitbit One je ook wakker maken. De Fitbit One wordt al sinds 2012 verkocht en is de opvolger van de eerste tracker, de Fitbit Ultra. Hij heeft een winkelprijs van ongeveer 85 euro.

Lees ook onze review van de Fitbit One.

Fitbit Zip

Fitbit Zip

De Fitbit Zip is nóg kleiner dan de Fitbit One. Voor ongeveer 55 euro krijg je een apparaatje dat net iets groter is dan een muntstuk van twee euro. Deze tracker meet alleen het aantal stappen, de afstanden die je aflegt en het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Hij heeft een klein lcd-display waarop je de verzamelde informatie kunt aflezen en kunt kijken hoe laat het is. De batterij gaat 4 tot 6 maanden mee. Hou er echter wel rekening mee dat de Fitbit Zip minstens iedere zeven week zijn data moet syncen met de app of via de computer. Anders raak je de data die de Fitbit van minuut tot minuut verzamelt kwijt. Te koop in verschillende kleuren voor 55 euro.

Fitbit Flex

Fitbit FlexDe Fitbit Flex is een armbandje dat dezelfde mogelijkheden heeft als de Fitbit One. Hij meet continu je activiteiten overdag en ziet hoe goed je slaapt. Grote voordeel boven de Fitbit One: de Flex kun je gewoon aan onder de douche en je kunt er ook mee zwemmen. De vijf lampjes op de Flex laten zien hoe ver je bent om je doel van de dag te halen. Daarnaast geeft de Flex ook een trilsignaal zodra je dat hebt gehaald. De batterij gaat vijf tot zeven dagen mee. De Flex is te koop voor ongeveer 80 euro.

Fitbit Charge

Fitbit chargeDe Fitbit Charge lijkt veel op de Fitbit Flex en heeft dezelfde functies, maar daarnaast heeft hij nog een aantal extra functies. Zo heeft de Charge een OLED-display waarop je de tijd en de informatie kunt aflezen, net zoals dat bij de One en de Zip kan. Heb je de iPhone in de buurt? Dan kan de Fitbit Charge ook tonen wie je momenteel belt. Nadeel is echter wel dat je niet kunt douchen en zwemmen met de Fitbit Charge. Dankzij de klok op het polsbandje, zou je hem echter wel kunnen zien als een (beperkt) alternatief voor de Apple Watch. De Charge is momenteel te koop voor ongeveer 100 euro.

Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HRDe Charge HR is de opvolger van de originele Charge en is sinds 2015 te koop. Hij kost 149 euro en hiervoor krijg je alle functies van de normale Charge plus een hartslagmeter. De batterijduur is hierdoor wel iets slechter geworden: iets meer dan 5 dagen gaat ‘ie mee. Ook met de Charge HR kun je niet douchen en zwemmen.

Lees ook onze review van de Fitbit Charge HR.

Fitbit Surge

De Fitbit Surge is een sporthorloge met alle functies die Fitbit momenteel te bieden heeft. Je kunt er aleen niet mee douchen of zwemmen. De Surge meet het aantal stappen, ziet hoeveel traptreden je loopt en meet continu je hartslag. De batterij gaat 7 dagen mee. Je kunt het horloge ook gebruiken om je training mee vast te leggen. Hij meet je bewegingen in je slaap, kan je wakker maken met een trilsignaal en analyseert hoe goed je geslapen hebt.

Fitbit Surge

Het horloge heeft ook een ingebouwde gps en een digitaal kompas. Je bedient het horloge via het monochrome lcd-scherm dat tevens een touchscreen is. Op het scherm kun je alle informatie aflezen, maar ontvang je ook notificaties vanaf je telefoon. Je kunt hem zelfs gebruiken als afstandsbediening voor de Muziek-app op je iPhone. Momenteel kun je een Fitbit Surge kopen voor ongeveer 250 euro.

Fitbit Blaze

Fitbit Blaze in blauw.
De Fitbit Blaze is een activiteitentracker gecombineerd met enkele functies van een smartwatch. Zo ontvang je je notificaties en inkomende oproepen op je Fitbit, terwijl je er ook de gebruikelijke activiteiten mee kunt bijhouden. De Fitbit Blaze meet je stappen en heeft een geavanceerde hartslagsensor. Ook start je één van de FitStar-trainingen en kun je eenvoudig van bandje wisselen. Momenteel kost de Fitbit Blaze ongeveer 230 euro.

Fitbit Alta

Fitbit Alta met verschillende bandjes
De Fitbit Alta is een stuk strakker en stijlvoller. Fitbit Alta is dan ook meer een armband dan een horloge, maar heeft wel verschillende gezondheidsfuncties. De Fitbit Alta is niet waterdicht, maar meet wel het aantal stappen dat je zet en laat je notificaties van je telefoon zien. Ook heeft dit model geen hartslagsensor, maar de Fitbit Alta is dan ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Fitbit Blaze. Wel kun je de bandjes omwisselen, zodat deze altijd past bij de juiste outfit. De Fitbit Alta kost ongeveer 140 euro.

Wil je meer lezen? Hier vind je een overzicht van al onze artikelen over Fitbit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017