Vodafone Kinderbrigade Kigo-horloge

Kigo kinderhorloge voorkomt dat kinderen zoekraken op het strand

Met het Kigo-kinderhorloge kun je zoekgeraakte kinderen sneller terugvinden. Dankzij de Vodafone KinderBrigade kun je het horloge gratis proberen op de stranden van Zeeland.

Kind kwijt? Tijdens mooie zomerdagen raak je al snel in paniek als je je kind uit het oog bent verloren. Zeker op het strand is de schrik groot: je weet niet of ze in het water zijn gaan spelen en met al die windschermen is het lastig te zien waar je kind is. Vandaar dat Vodafone is gestart met de Vodafone KinderBrigade: badgasten op het Zeeuwse strand kunnen een gratis Kigo-kinderhorloge lenen, waarmee je de locatie van je kind continu kunt opvragen. iCulture reisde af naar Domburg om te kijken hoe het werkt.

kigo-horloges

Vodafone KinderBrigade

Vodafone is donderdag gestart met de KinderBrigade-pilot, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Kigo-horloge, een Nederlandse vinding. Er zijn honderd horloges beschikbaar. Via de bijbehorende Loox-app op iOS en Android volg je je kind via GPS, Wi-Fi en GSM. Het bijzondere van het horloge is dat het wereldwijde roaming ondersteunt, zowel via het 2G- als 3G-netwerk. Je kunt het kinderhorloge dus ook op vakantie in het buitenland gebruiken. Met een QR-code koppel je het horloge met je eigen smartphone. Op een kaartje in de app zie je de locatie van meerdere kinderen.

Vodafone strandwacht met KinderBrigade

Strandwacht: veel tijd kwijt met zoeken naar kinderen

De lokale reddingsbrigade SVV werkt mee aan de proef en is er blij mee. “Onze strandwachten hebben dagelijks te maken met verontruste ouders, die hun kind kwijt zijn geraakt”, aldus Lukas Fransen, directeur van de SVV. “De strandwachten zijn daar veel tijd aan kwijt. Op drukke dagen staan er soms wel tien ouders bij de strandpost en de paniek is groot, vooral bij grootouders.” Volgens Fransen voorkomt het horloge veel onrust en onnodig werk, omdat ouders eerst zelf kunnen kijken waar hun kind zich bevindt. Meestal is het kind dan meteen terecht.

Vodafone strandwacht met KinderBrigade

Kigo-kinderhorloge: communiceren met plaatjes

Het mooie van het horloge is dat het niet alleen bedoeld is voor noodsituaties, maar ook om met de kinderen te kunnen communiceren, zelfs als ze nog niet kunnen lezen. Als ouder kun je bijvoorbeeld een afbeelding van een pannetje sturen voor: ‘het eten is klaar’ en het kind kan erop reageren met een OK-plaatje.

Vodafone strandwachten met KinderBrigade

Zo werkt het Kigo-horloge van de KinderBridgade:

  1. (Groot)ouders halen een Kigo-kinderhorgloge bij de strandwacht-post van Domburg.
  2. Ze installeren de Loox-app op hun iPhone- of Android-toestel.
  3. Met een QR-code koppelen ze de app en het horloge.
  4. Het kind kan nu gewoon gaan spelen en de ouder kan op elk moment de locatie van het kind oproepen. De nauwkeurigheid is één meter.
  5. Ouder en kind sturen met plaatjes berichten naar elkaar, bijvoorbeeld als het eten klaar is of als het tijd is om te vertrekken.

Kigo-kinderhorloge

Doet het kind het horloge af, dan krijgt de ouder meteen een melding. Ook kunnen kinderen zelf een noodsignaal versturen door de alarmknop in te drukken. Het horloge zelf gaat 24 uur mee op een batterijlading, is schokbestendig en blijft onder water een halfuur functioneren. Kinderen kunnen er gewoon mee gaan zwemmen en mochten ze later op de avond zoekraken, dan zit er ook een zaklamp op waarmee ze lichtsignalen kunnen geven of zelf de weg terugvinden. Als ze op de alarmknop drukken krijgen alle volgers met de Loox-app (bijvoorbeeld ouders en grootouders) een waarschuwing binnen, met de meest recente locatie. Een sensor houdt in de gaten of het horloge nog steeds om de pols van het kind zit.

Vodafone strandwachten met KinderBrigade

Wereldwijd te gebruiken
Het is de bedoeling dat het Kigo-kinderhorloge ook in de winkels komt te liggen voor een adviesprijs van 189 euro. Daar bovenop komen nog de maandelijkse kosten voor de simkaart in het horloge, respectievelijk 6 en 8 euro voor Europa- en werelddekking. Het mooie van de pilot van Vodafone is dat je het deze zomer helemaal gratis kunt proberen, al zul je er wel voor moeten afreizen naar Walcheren.

Vodafone Kinderbrigade spelende kinderen

Vanwege het bewolkte weer liep het gisteren op het strand van Domburg nog niet storm, maar mocht je de komende weken naar Zeeland gaan, dan is het zeker de moeite om even te proberen. Het horloge is bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar.

Vodafone Kinderbrigade Kigo-horloge

Het Kigo-horloge heeft een interessante ontstaansgeschiedenis: het is bedacht door de Amsterdamse ondernemer en voormalig tv-regisseur Erik Recter, die onder andere meewerkte aan programma’s als ‘Op zoek naar Evita’. Recter raakte tijdens een middagje skiën zijn zevenjarige nichtje uit het oog. Uiteindelijk liep het goed af, maar het zette Recter er wel toe aan om het Kigo-horloge te ontwikkelen. Wat er bij Alibaba-achtige webshops verkrijgbaar is, vond Recter niet goed genoeg. Hij richtte een start-up op om een kinderhorloge te ontwikkelen dat wereldwijd te gebruiken is en kras- en stootbestendig is. Na drie jaar ontwikkelen en een investering vanuit Vodafone is de Kigo nu klaar voor de markt. Het 33 gram wegende horloge zit stevig om de pols dankzij klittenband en is verkrijgbaar in roze en blauw. In Domburg zagen we alleen de blauwe variant.

Vodafone KinderBrigade in Domburg

Vodafone KinderBrigade in Domburg

Vodafone Kinderbrigade

Beter bereik dankzij small cells

De Vodafone KinderBrigade is niet het enige dat Vodafone op het Zeeuwse strand demonstreert. Ze hebben er ook met 100 small cells voor gezorgd dat je op de Zeeuwse stranden altijd goed bereik hebt. Zeker in de grensgebieden moet je oppassen dat je niet ongemerkt op een Belgisch roamingnetwerk bent overgeschakeld. Vooral als je hulpdiensten wilt bellen is het vervelend als je de Belgische 112 aan de lijn krijgt. Vodafone heeft dat opgelost met small cells, waarmee het mogelijk werd om 30 kilometer strand te voorzien van betere 3G- en 4G-dekking. Door de hoge duinen op Walcheren en de vele natuurgebieden lukte dat niet met normale zendmasten.

Small Cells Vodafone

De small cells zijn onopvallend aanwezig op Walcheren en Noord-Beveland. Het project werd gerealiseerd met VolkerWessels Telecom en diverse andere partners. Zo kun je niet alleen je kind terugvinden met een Kigo-horloge, maar je kunt ook gewoon blijven doorgaan met whatsappen. De partijen hebben de aanleg zó gepland dat het klaar zou zijn voordat het hoogseizoen begint en dat is gelukt: op 27 juli was alles af.

Vodafone Small Cells
Small cell op het strandwachtershuis van Domburg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2016, 13:14
Categorie Providers
Onderwerpen dekking, kinderen, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.