App Store verlaten

Netflix voegt externe betaalknop toe aan iOS-app

Netflix heeft een extra knop toegevoegd: na het installeren van de app krijg je de mogelijkheid om een abonnement buiten de App Store om te nemen. Er vloeit dan geen 30% in de zakken van Apple.

Externe Netflix-koppeling

In maart informeerde Apple ontwikkelaars dat gebruikers van zogenaamde ‘reader-apps’ (vooral media-apps) de mogelijkheid krijgen om zich elders te abonneren. Netflix heeft daar nu gebruik van gemaakt door een extra knop toe te voegen bij het opstarten van de app. Je wordt weggeleid naar een website van Netflix zelf, maar krijg wel eerst een forse waarschuwing te zien. Het beheren van je Netflix-abonnement kun je namelijk niet meer via Apple terugvinden en ook kan Apple je niet helpen bij eventuele problemen met je abonneegeld.


Je kunt nu een account aanmaken en beheren buiten de App Store om. Apple heeft er dan geen bemoeienis meer mee. De regel geldt voor apps die content van buiten iOS-presenteren, zoals eerder gekochte video’s, muziek, tijdschriften, kranten en boeken.

Netflix abonneren buiten App Store om

Netflix was al gestopt met in-app aankopen

Tik je op de link, dan krijg je een waarschuwing in grote letters te zien, dat je het ecosysteem van Apple gaat verlaten. De transactie valt dan niet meer onder verantwoordelijkheid van Apple en je zult het stopzetten van je abonnement en het terugvragen van geld via de aanbieder moeten regelen. Netflix was al in 2018 gestopt met in-app aankopen in de app; je moet al langere tijd via de website van de videodienst een account aanmaken en betalen. Vervolgens kun je met je accountgegevens inloggen in de iOS-app om toegang te krijgen tot alle content.

Apple verbiedt dit soort koppelingen naar buiten, vooral naar alternatieve betaalplatformen, maar maakt voor ‘reader-apps’ een uitzondering. Ook is Apple in steeds meer landen gedwongen om dergelijke externe links toe te staan, onder andere in Nederland, Zuid-Korea en Japan. Het is bovendien de inzet van een rechtszaak tussen Apple en Epic Games.

Bekijk ook

Apple staat media-apps nu toe om te linken naar eigen website voor registratie

Apple heeft een grote verandering in de App Store-regels aangekondigd die wereldwijd doorgevoerd wordt. Ontwikkelaars van bepaalde media-apps mogen gebruikers voor het maken van een account rechtstreeks doorverwijzen naar de website.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.