Netflix previews op iPhone en iPad

Netflix laat je niet langer abonnee worden via iOS-app

Netflix biedt je niet langer de mogelijkheid om abonnee te worden via de iOS-app. De enige manier om een betaald account af te sluiten is via de website.

Voorheen kon je via een in-app aankoop op je iPhone of iPad abonnee worden van Netflix. Maar die mogelijkheid heeft de streaming aanbieder nu weggehaald. Vanaf eind november begon Netflix al voorzichtig met het intrekken van de mogelijkheid, zo liet het bedrijf weten. Uiteindelijk zal het wereldwijd in geen enkel land meer mogelijk zijn om je via de app te abonneren. Netflix heeft er een logische reden voor: het voorkomt dat ze 15 tot 30 procent moeten afdragen aan Apple.


Mensen die al wel abonnee zijn geworden via de in-app aankoop kunnen gewoon blijven kijken. Zodra je echter voor minimaal een maand opzegt en je weer opnieuw wilt abonneren, kan dat alleen nog maar via het web. Daarna kun je via de iOS-app inloggen en krijg je gewoon alle opties. Voor sommige mensen kan het een tegenvallertje zijn, want als je iTunes-kaarten met korting gebruikte voor je Netflix-abonnement betaalde je met gemak 15% tot 20% minder dan de reguliere prijs.

Netflix previews lijken op Stories.

Apple rekent normaal 30% voor in-app aankopen. Bij langlopende abonnementen kan dit zakken naar 15% maar voor bedrijven zoals Netflix betekent het nog steeds een flinke hap uit de omzet. Vandaar dat andere streaming media-aanbieders zoals Spotify duurder zijn als je je via de app abonneert. Je betaalt €12,99 in plaats van de gebruikelijke prijs van €9,99.

Er zijn mensen die vinden dat Apple onterecht kosten in rekening brengt voor content die ze niet zelf hoeven te hosten of te produceren. Tegelijk maakt Apple wel kosten voor het optuigen en in de lucht houden van iTunes en de App Store, dus het is niet raar dat ze er een vergoeding voor in rekening brengen.

Concurrentie van Apple
Mogelijk speelt Netflix met deze verandering ook in op een andere ontwikkeling die voor 2019 in de startblokken staat: Apple zou van plan zijn om begin volgend jaar een eigen streaming videodienst met Apple tv-shows aan te kondigen. Het is nog de vraag hoe Apple dit gaat aanbieden. Op zich heeft Apple een voorsprong door de dienst net als Apple Music op elk iOS-toestel standaard mee te leveren. Maar niet iedereen zal bereid zijn om voor nóg een extra dienst €10 per maand te betalen. Eén van de mogelijkheden is dat Apple de (vrij brave) content gratis beschikbaar gaat stellen, als extra service voor klanten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2018, 10:13
Categorie Diensten
Onderwerp netflix
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.