‘Jony Ive wilde geen sensoren in het Apple Watch-bandje’

Een voormalig Apple-engineer spreekt in een interview over het ontwikkelen van de Apple Watch en waarom de hartslagmeter niet in het horlogebandje terechtkwam.

Voormalig Apple Watch-engineer Bob Messerschmidt vertelt in een interview hoe het was om samen met Jony Ive’s team de Apple Watch te ontwikkelen. Messerschmidt was verantwoordelijk voor de veelgebruikte hartslagsensor in de Apple Watch. Het had niet veel gescheeld of de hartslagsensor zou in het bandje zijn verwerkt. Maar het team van Jony Ive zag het niet zitten.


Apple Watch zwembad

Ontwikkeling van de Apple Watch

Er zijn wel eens interviews met Jony Ive zelf geweest, over de manier waarop zijn geheimzinnige Industrial Design Group werkt binnen Apple. Maar Messerschmidt geeft een interessant kijkje en kan net iets meer vertellen, omdat hij niet meer bij Apple werkt. Hij startte in 2010 bij Apple, nadat zijn startup Cor was overgenomen door Apple. Drie jaar lang werkte Messerschmidt nauw samen met het designteam van Ive en met engineeringteams binnen het bedrijf.

Ze werkten aan de Apple Watch en net als bij andere Apple-producten draaide alles om de gebruikerservaring. De groep waar Messerschmidt leiding aan gaf moest zorgen dat allerlei technologieën werden ingebouwd in het horloge, zoals de hartslagsensor. Eigenlijk wilde hij de hartslagmeter inbouwen in het bandje van de Apple Watch, omdat de onderkant van je pols veel nauwkeuriger waarden oplevert. Maar het team van Ive wilde er niets van weten.

Bob Messerschmidt

Algemene designtrends

Het paste niet bij algemene designtrends en Apple had bovendien plannen om verwisselbare bandjes op de markt te brengen. Die bandjes hebben nu nog geen ingebouwde technologie, maar uit patentaanvragen van Apple blijkt dat er wel degelijk interesse is om horlogebandjes met ingebouwde sensoren te maken. Het zou daarbij ook gaan om GPS of een speaker.

Messerschmidt stelde uiteindelijk voor om de hartslagsensor aan de achterkant van het horloge te maken. Hij waarschuwde dat het bandje dan wel behoorlijk strak moest zitten om goed contact te maken met de huid van de gebruiker. Het team van Ive nam daar geen genoegen mee: de meeste mensen dragen hun horloge losjes om hun pols, vonden ze. Messerschmidt moest maar een oplossing zoeken. En dat lukte: het was een langdurig en moeizaam proces, maar uiteindelijk leverde het wel een hartslagsensor op, die echt is aangepast aan de behoeften van de gebruikers. “We moesten het gewoon doen. We moesten naar ze luisteren”, aldus Messerschmidt. “Zij zijn de stem van de gebruiker. Er is een heel gebied van Industrieel Design dat zich richt op de gebruikerssituatie, de gebruikerservaring.”

Apple vandaag

Messerschmidt spreekt in het interview ook nog over de veranderende cultuur bij Apple en de geheimzinnigheid die altijd rond producten hangt. Ook lees je meer over de startup-cultuur binnen Apple, de designtheorieën die ze aanhangen en de pogingen die zijn ondernomen om de aanpak van Steve Jobs te behouden.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.