iPhone 15 kabel met MacBook

iPhone 15-modellen kunnen tot 80% opladen (als je dat wil)

Alle modellen uit de iPhone 15-serie hebben een nieuwe instelling, waarmee je kunt voorkomen dat de batterij voorbij 80% wordt opgeladen. Dit is bevestigd tijdens een vraag- en antwoordsessie.

Nieuwe 80% instelling voor de batterij

De huidige iPhones hebben al de mogelijkheid voor geoptimaliseerd opladen van de iPhone-accu. Daarbij wordt het opladen van de batterij voorbij 80% uitgesteld tot een later moment. Sta je bijvoorbeeld elke dag om 8:00 uur op, dan zal de iPhone aanvankelijk opladen tot 80% en vanaf ongeveer 6:00 uur wordt de rest van de batterij opgeladen tot 100%. Dit voorkomt slijtage aan de accu. Maar bij de iPhone 15-modellen geldt er een hardere limiet bij 80%. Als je dit instelt zal de iPhone-accu nooit voorbij de 80% gaan.


Je kunt nu kiezen voor drie opties als je naar Instellingen > Batterij > Batterijconditie en opladen gaat: geoptimaliseerd opladen, tot 80% opladen of geen limiet. In het laatste geval wordt de accu zo snel als mogelijk is tot 100% opgeladen. De nieuwe instelling was al uitgelekt via de iOS 17-code.

Opladen tot 80% (en niet verder)

Wil je een zo optimaal mogelijke gezondheid van je batterij en heb je de volledige batterijduur van je toestel niet nodig, dan kun je voor maximaal 80% kiezen. Het opladen van een batterij verloopt van 0% tot 80% namelijk redelijk efficiënt. De laatste 20% kost meer moeite en produceert meer warmte. Volgens experts is het bovendien niet goed van de batterij als hij langere tijd met 100% lading aan de kabel hangt.

Apple Stores iPhone kopen

Doen of niet?
Moet je de nieuwe instelling van 80% nou gebruiken? Ja en nee. Als je zowel thuis als tijdens je werk/school kunt opladen, zou je het kunnen inschakelen. Maar je maakt dan eigenlijk nooit gebruik van de volledige batterijcapaciteit van je toestel. Ben je vaak onderweg en heb je langere tijd geen toegang tot een stopcontact of powerbank, dan is het beter om geoptimaliseerd opladen ingeschakeld te houden. De iPhone ‘leert’ dan vanzelf wanneer opladen tot 100% nodig is.

Bekijk ook

Geoptimaliseerd opladen op de iPhone: altijd tot maximaal 80% opladen op iPhone 15

Ben je bang dat de iPhone-batterij beschadigd raakt door telkens opladen? Dan is er goed nieuws, want met Geoptimaliseerd opladen zorgt Apple ervoor dat de batterij minder snel slijt. En op de iPhone 15-modellen is er zelfs nog een extra maatregel.

De iPhone 15-modellen hebben op papier dezelfde batterijduur als hun voorgangers. Vanaf aanstaande vrijdag kun je het zelf proberen, als de eerste exemplaren bij de kopers bezorgd worden. Meer over de iPhone 15-batterij lees je in onze round-up.

Bekijk ook

Batterijcapaciteit en opladen van de iPhone 15-modellen: dit is er allemaal nieuw

Nu de iPhone 15-modellen zijn aangekondigd, weten we ook wat de batterijduur is van de verschillende formaten. Kun je net zo lang met de iPhone 15 Pro doen als zijn voorganger, de iPhone 14 Pro? En wat is er nieuw op het gebied van opladen van de iPhone 15?

Actuele iPhone 15 Pro deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.