HomeKit-hub: HomePod mini, iPad of Apple TV als woninghub voor HomeKit.

Apple krabbelt terug: iPad toch nog te gebruiken als HomeKit-hub

Je mist dan wel nieuwe functies
Het is vanaf iPadOS 16 niet meer mogelijk om een iPad als woninghub voor HomeKit te gebruiken, als je gebruik wilt maken van de "nieuwe architectuur". Er blijven daardoor nog maar twee opties over.

Update 29 juni 2022: Apple heeft duidelijk gemaakt dat de iPad nog steeds als woninghub voor HomeKit-gebruikt kan worden, als je geen behoefte hebt aan de Matter-functies. Je verliest dan geen functionaliteit, maar krijgt er ook geen nieuwe bij. Hoe dan ook, het is beter om voortaan een Apple TV of een HomePod als woninghub te gebruiken, aangezien die altijd met het stroomnet verbonden zijn. De “nieuwe HomeKit-architectuur” waar Apple over spreekt belooft een betrouwbaardere communicatie tussen apparaten, vooral in huishoudens met veel HomeKit-accessoires. De nieuwe architectuur lijkt vooral te zijn bedoeld voor Matter-accessoires, die geschikt zijn voor meerdere protocollen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 juni 2022.


Als je je HomeKit-accessoires buiten de deur wil bedienen en wil automatiseren, dan heb je daarvoor een woninghub voor HomeKit nodig. Alle accessoires in huis communiceren met deze hub waar jouw account op staat, zodat de status van de accessoires doorgegeven worden aan jouw iPhone, ook als je dus niet thuis bent en verbonden bent met je eigen wifi-netwerk. Sinds iOS 10 was het mogelijk om ook de iPad te gebruiken als woninghub, maar daar komt nu met iPadOS 16 verandering in. Als je gebruik wilt maken van de nieuwste functies kun je de iPad niet meer als woninghub gebruiken.

iPad geen woninghub meer in iPadOS 16

Apple laat in een voetnoot op haar website weten dat de iPad geen woninghub meer is. Daar is namelijk het volgende te lezen:

Alleen Apple TV en HomePod worden ondersteund als woninghub.

In de instellingen van iPadOS 16 is de schakelaar op dit moment nog wel beschikbaar om de iPad als woninghub in te stellen. Onderaan in de Woning-app staat bij woninghubs vermeld dat alleen een Apple TV en HomePod worden ondersteund als woninghub. In een latere verklaring heeft Apple aangegeven dat je in de toekomst nog wel een iPad als woninghub kunt gebruiken, maar dat je dan geen gebruik kunt maken van de “nieuwe architectuur”.

HomeKit-hub: HomePod mini, iPad of Apple TV als woninghub voor HomeKit.

De iPad was van de drie apparaten altijd al de meest onhandige om te gebruiken als woninghub. De iPad moet namelijk altijd aan staan, verbonden zijn met je wifi-netwerk en dus ook altijd thuis zijn. Als de batterij leeg is of je neemt de iPad ergens mee naartoe, kun je de HomeKit-accessoires namelijk niet meer op afstand bedienen. De Apple TV en HomePod staan sowieso altijd aan en zijn ook altijd verbonden met een stopcontact.

Maar wat is de reden dat de iPad niet meer als HomeKit-hub gebruikt kan worden? Dat heeft misschien wel te maken met de ‘nieuwe architectuur’ die Apple met ingang van iOS 16 en iPadOS 16 voor HomeKit invoert. Bovendien heb je voor Matter-accessoires, die vanaf dit najaar beschikbaar moeten komen, altijd een Apple TV of HomePod nodig als woninghub. Tot slot heeft de iPad geen Thread, een protocol dat steeds vaker gebruikt wordt door HomeKit-accessoires. Dit vind je wel op de HomePod mini en de Apple TV 4K van 2021.

Wil je weten wat er allemaal nieuw is in HomeKit in iOS 16? Dan lees je daar meer over in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Dit is er nieuw voor de Woning-app in iOS 16

De Woning-app heeft in iOS 16 een compleet nieuw uiterlijk gekregen met welkome verbeteringen. Ook zijn er nieuwe functies toegevoegd. Dit komt ook naar iPadOS 16. Lees hier wat er zoal veranderd is.
Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 29 juni: We hebben het artikel aangevuld met een nieuwe verklaring van Apple, dat de iPad nog steeds als woninghub gebruikt kan worden in de "oude" architectuur.

iPadOS 16

iPadOS 16 is de grote update voor de iPad uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iPadOS 16, waarbij Stage Manager er vooral uit springt als nieuwe manier om te multitasken. Check of jouw iPad voor iPadOS 16 geschikt is, zodat je weet of je kunt updaten. In tegenstelling tot voorgaande jaren verscheen iPadOS 16 later dan de andere updates: de releasedatum was 24 oktober 2022. Lees ook onze iPadOS 16 FAQ en iPadOS 16 review. De update is opgevolgd door iPadOS 17.

iPadOS 16

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.