Weer-app in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura: dit is er nieuw

Ook op de iPad en Mac!
De Weer-app is eindelijk beschikbaar op de iPad en Mac. Ook op de iPhone-versie in iOS 16 zitten fijne verbeteringen die we in dit artikel bespreken. Dit zijn alle vernieuwingen voor de Weer-app in iOS 16 en meer.

Al jaren wordt gevraagd om een Weer-app voor de iPad en worden er grappen gemaakt over krachtige iPads met M1-chips die niet eens de Weer-app kunnen gebruiken. Dit jaar, met iPadOS 16, is de app dan eindelijk beschikbaar op de iPad. Ook de Mac krijgt een Weer-app vanaf macOS Ventura. Maar er is nog veel meer nieuw in de Weer-app in iOS 16 en de andere updates.

#1 Weer-app voor de iPad vanaf iPadOS 16

Nadat Apple de Weer-app in iOS 15 op de schop gooide, hoopten we al dat er een jaar later ook een iPad-versie kwam. En dat is nu gebeurd! De nieuwe iPad-versie van Weer toont dezelfde informatie als de iPhone-versie, maar dan in een speciaal ontwerp voor het grote scherm. Er is ook een zijbalk waar je in één oogopslag het weer kunt zien van de locaties die je hebt opgeslagen.

Weer-app voor iPad op iPadOS 16

Weer werkt met Split View, dus je kunt er ook een andere app naast gebruiken en de weergave wordt automatisch aangepast. Het widget voor de Weer-app had de iPad al, maar die is niet veranderd. Je kunt nog steeds een klein, middelgroot en groot widget op je beginscherm plaatsen om ook daar de weersverwachting te kunnen bekijken.
00
De radarbeelden in de Weer-app op de iPad kun je ook groot afbeelden, zonder dat het helemaal schermvullend wordt. De indeling van de Weer-app is dynamisch, want de informatieblokken met bijvoorbeeld weersvoorspellingen maken dan plaats voor de grotere radarbeelden.

Bekijk ook

Split View op de iPad: zo werkt de split screen weergave

Je kunt op de iPad twee apps tegelijk gebruiken dankzij Split View. Hoe werkt dit precies en op welke iPads is dit beschikbaar? In deze tip lees je er alles over.

#2 Weer-app voor Mac vanaf macOS Ventura

Ook de Mac heeft nu eindelijk een Weer-app. Dit is in feite dezelfde app als op de iPad, maar dan op de Mac. Er is echter wel een verschil met de andere platformen, want je kunt op de Mac gek genoeg geen probleem melden in de Weer-app. Een ander klein nadeel is dat de zijbalk er minder fraai uitziet dan die op de iPad.

Weer-app macOS Ventura

Bekijk ook

Zo kun je een probleem melden in de Weer-app

Klopt het weerbericht niet dat door Apple's Weer-app verwacht wordt? Je kunt eenvoudig een probleem melden in de Weer-app op iPhone en iPad. Wij laten zien hoe dat werkt.

#3 Meer details over de weersverwachting

De Weer-app kreeg in iOS 15 een nieuw ontwerp gebaseerd op tegels met informatie. Deze zijn handig om snel meer te zien over verschillende onderwerpen zoals temperatuur, luchtkwaliteit, wind, luchtdruk en meer. Met de nieuwe update kun je ook op deze tegels tikken of klikken voor meer informatie. Zo kun je voor veel onderwerpen per dag en per uur meer informatie vinden.

Grafieken voor Weer-app

Dit lost een probleem op waarbij je een paar dagen van tevoren niet kunt zien of het nou in de ochtend, middag of avond gaat regenen. Tik simpelweg op de dag in kwestie en je bekijkt het meteen met duidelijke grafieken erbij. Let op dat de weersverwachting voor over meerdere dagen nog niet altijd heel precies is. Houd het dus wel wat regelmatiger in de gaten als het erg belangrijk voor je is. Naarmate het moment nadert, wordt de voorspelling nauwkeuriger.

#4 Weer-app als animatie op je iPhone-toegangsscherm

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van de weersituatie op je huidige locatie? Dan kun je sinds iOS 16 een Weer-wallpaper instellen. Deze wallpaper laat de weersomstandigheden zien, maar geen tekst en uitleg. Je ziet dus alleen animaties over basale dingen als ‘zon’, ‘regen’, ‘wolken’ et cetera. Regent het, dan stromen de druppels over je scherm. Bij zonneschijn zie je je scherm helder blauw stralen. Behalve op het toegangsscherm kun je dit ook bekijken op het beginscherm.

Weer wallpaper instellen

#5 Widgets voor Weer op het iPhone-toegangsscherm

Wie goed oplet, heeft op het bovenstaande screenshot ook al een andere functie gespot. Je kunt namelijk ook widgets toevoegen aan je toegangsscherm, waaronder verschillende Weer-widgets. Zo bekijk je snel de verwachting op je huidige locatie. Er zijn meerdere widgets om uit te kiezen, waaronder maanstand, temperatuur en luchtkwaliteit. Op de iPhone 14 Pro wordt deze informatie altijd getoond dankzij het always-on scherm.

Bekijk ook

Alles over het always-on scherm van de iPhone: de moeite of niet?

In deze gids lees je alles wat je moet weten over het always-on scherm op de iPhone. Welke iPhones hebben het, wat is het nut, hoe werkt het en wat is de impact op de batterij?

#6 Meldingen voor noodweer

Is er noodweer op komst op één van je opgeslagen locaties of je huidige locatie? Daar krijg je nu een melding van, maar alleen als je het van tevoren inschakelt. Het is hiervoor vereist dat je de Weer-app altijd toegang geeft tot je locatie. Zo word je niet pas veel te laat gewaarschuwd voor noodweer. Het werkt niet altijd even goed, dus vertrouw er niet volledig op.

#7 WeatherKit API voor weersverwachtingen in andere apps

Ook ontwikkelaars van apps kunnen uit de voeten met de vernieuwde Weer-app in iOS 16. Dat kan met de nieuwe WeatherKit API. Een app kan hiermee gegevens uit dezelfde bron putten als Apple’s Weer-app en dit op een stijlvolle manier implementeren. Dit kan op meerdere manieren van pas komen. Een ontwikkelaar kan een eigen weer-app bouwen met een andere insteek dan Apple’s versie, maar wel met dezelfde gegevens. Ook kan een app voor dagjes uit bijvoorbeeld ook het weer bij een attractie tonen zodat je kunt beoordelen of het wel zo’n goed idee is.

#8 Weer-verbeteringen op Apple Watch

Tot slot heeft ook de Apple Watch nog wat verbeteringen voor de Weer-app gekregen. Zo kun je nu maximaal vijftig locaties toevoegen (dit was twintig) en toont de Weer-app op de Apple Watch meer informatie. Je ziet nu namelijk ook de vochtigheid en de zichtbaarheid op je ingestelde locaties.

Meer informatie in de Apple Watch Weer-app in watchOS 9

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De offici├źle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.