Apple iOS 16.5.1 (a) snelle beveiligingsupdate

Apple brengt nieuwe beveiligingsupdates iOS 16.5.1 (c) en macOS 13.4.1 (c) uit

Apple heeft vernieuwde beveiligingsupdates uitgebracht, deze keer met versienummers iOS 16.5.1 (c), iPadOS 16.5.1 (c) en macOS Ventura 13.4.1 (c) verschenen. Deze dienen ter vervanging van de eerder verschenen (a)-versies, die vanwege problemen in Safari door Apple teruggetrokken waren.

Update 13 juli 2023: Apple heeft inmiddels een vernieuwde beveiligingsmaatregel uitgebracht. Het gaat om versie iOS 16.5.1 (c), iPadOS 16.5.1 (c) en macOS 13.4.1 (c). Je downloadt de nieuwe versies via Instellingen > Algemeen > Software-update. De update is beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel, ook als je nog de vorige teruggetrokken update op je toestel hebt staan. In iOS/iPadOS 16.5.1 (c) en macOS 13.4.1 (c) heeft Apple hetzelfde Safari-beveiligingsprobleem opgelost als in de eerdere updates.

Eerder beloofde Apple binnenkort 16.5.1 (b) voor iPhone en iPad en 13.4.1 (b) voor Mac uit te brengen, ter vervanging van de teruggetrokken (a)-versies. Maar uiteindelijk is nu dus de (c)-variant van deze update te downloaden.

Update 12 juli 2023: Apple heeft inmiddels een supportdocument uitgebracht waarin de problemen met de 16.5.1 (a) update uitgelegd zijn. Daarin benadrukt Apple ook dat er gewerkt wordt aan een nieuwe versie, 16.5.1 (b) voor iPhone en iPad en 13.4.1 (b) voor Mac. In de tussentijd wordt aangeraden om de vorige update te verwijderen, zoals uitgelegd in de stappen in dit artikel.

Update 11 juli 2023: Apple heeft de beveiligingsmaatregel iOS/iPadOS 16.5.1 (a) en macOS 13.4.1 (a) weer teruggetrokken. Nadat gebruikers de update installeerden, kregen ze foutmeldingen bij bepaalde websites dat de browser niet meer ondersteund werd. Soms bleef het bij een foutmelding, maar sommige sites werkten helemaal niet meer goed. Het gaat bijvoorbeeld om Instagram en de webversie van WhatsApp. Vermoedelijk komt dit omdat het versienummer van Safari ook een (a) kreeg, waardoor deze niet goed herkend werd.

Foutmelding Instagram browser niet ondersteund

Gebruikers die de update al geïnstalleerd hebben, kunnen deze ook weer verwijderen. Dat doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Info.
  2. Tik op het huidige versienummer.
  3. Onderaan zie je de geïnstalleerde snelle beveiliginsgmaatregel. Tik op de knop Verwijder beveiligingsmaatregelen en bevestig dit.

Apple beveiligingsmaatregel verwijderen van iPhone

We verwachten dat Apple binnenkort weer een nieuwe versie uitbrengt, die de problemen met bepaalde websites weer oplost.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 10 juli 2023
Naast de reguliere iOS-updates, kan Apple ook korte en snelle beveiligingsupdates uitbrengen. Deze focussen zich specifiek op een beveiligingsprobleem en zijn een stuk sneller te installeren dan een volledige iOS-update. Het installeren en herstarten gaat veel sneller, waardoor je de update in een mum van tijd op je toestel gezet hebt. Ook kunnen dergelijke updates makkelijker automatisch geïnstalleerd worden. Dit worden ook wel de automatische en snelle beveiligingsupdates (in het Engels ook wel Security Response) genoemd. Deze keer gaat het om iOS 16.5.1 (a) en macOS Ventura 13.4.1 (a).

Snelle beveiligingsupdate voor iOS 16.5.1 (a) en macOS Ventura 13.4.1 (a)

Op de speciale pagina laat Apple weten dat de updates een lek dichten in WebKit, de motor van Safari. Met de nieuwe updates voorkomt Apple dat bepaalde webcontent kwaadaardige code kan uitvoeren op je apparaat. Apple is op de hoogte dat dit lek actief misbruikt is, dus het is belangrijk om de update zo snel mogelijk te installeren. Dergelijke updates zijn dan ook vooral bedoeld om beveiligingslekken sneller te dichten, bijvoorbeeld als bekend is dat deze in het wild gebruikt wordt. Hierdoor hoeft Apple geen complete nieuwe iOS-versie intern te testen en uit te brengen.

De update wordt automatisch geïnstalleerd, maar je kunt het ook zelf forceren. Op de iPhone en iPad doe je het volgende:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
  2. Er verschijnt een melding dat er een beveiligingsmaatregel beschikbaar is, in dit geval iOS/iPadOS-beveiligingsmaatregel 16.4.1 (a). Tik op Download en installeer.
  3. Na een snelle download wordt de update geïnstalleerd en het toestel kort herstart.

Apple beveiligingsmaatregel iOS 16.4.1 (a) installeren (met foutmelding)

Voor de Mac volg je deze stappen:

  1. Ga naar Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update.
  2. Er verschijnt een melding dat er een beveiligingsmaatregel beschikbaar is, in dit geval macOS-beveiligingsmaatregel 13.3.1 (a). Klik op Pas nu toe.
  3. Na een snelle download wordt de update geïnstalleerd en het toestel kort herstart.

Om de updates te kunnen zien, moet je wel respectievelijk iOS 16.5.1 of macOS Ventura 13.4.1 draaien.

Bekijk ook

Automatische beveiligingsupdates voor iPhone en Mac: zo installeer je ze

Met Rapid Security Response kan Apple snelle beveiligingsupdates uitbrengen voor al je apparaten, zonder dat je handmatig hoeft te updaten. Het installeren van deze kleine beveiligingsupdates gebeurt automatisch en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt en lees je alles over de nieuwste updates.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 13 juli: Apple heeft vernieuwde beveiligingsupdates uitgebracht voor iPhone, iPad en Mac.
  • 2023 - 12 juli: Artikel bijgewerkt met statement van Apple.
  • 2023 - 11 juli: De update is weer teruggetrokken vanwege problemen in Safari.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.