iPad mini 2021

iPadOS 16 FAQ: jouw vragen over de iPad-update beantwoord

In deze iPadOS 16 lees je antwoorden op veelgestelde vragen over de iPad-update. Van praktische vragen tot specifieke vragen over nieuwe functies: je vindt de antwoorden in onze uitgebreide FAQ.

iPadOS 16 review

Er werd lang naar uitgekeken: de nieuwe grote iPad-update. Ieder jaar is het weer de vraag of de iPad weer wat krachtiger wordt en dit jaar eindelijk een laptopvervanger wordt. In iPadOS 16 zitten zeker wat functies die dat makkelijker maken, al is het nog maar de vraag of jij voor je werkzaamheden de laptop de deur uit kan doen. In deze iPadOS 16 FAQ hopen we je te helpen bij het beantwoorden van vragen over de update die je mogelijk hebt na het lezen van onze iPadOS 16 uitleg en de preview van iPadOS 16.

 1. Wat is iPadOS 16?
 2. Wanneer komt iPadOS 16?
 3. iPadOS 16 of iPadOS 16.1?
 4. Kan ik nu al installeren?
 5. Voor welke toestellen?
 6. Wat is er nieuw?
 7. Krijgt de iPad alle iOS 16-functies?
 8. Wat gaat er veranderen?
 9. Werken alle functies op mijn iPad?
 10. Hoe werkt Stage Manager?
 11. Stage Manager alleen op M1?
 12. Ondersteuning externe schermen op mijn iPad?
 13. Waarom is er nog geen Rekenmachine-app?
 14. Ben ik verplicht de functies te gebruiken?
 15. Wordt mijn toestel trager?
 16. Zitten er bugs in?
 17. Moet ik meteen updaten?

#1 Wat is iPadOS 16?

iPadOS 16 is de grote nieuwe najaarsupdate voor de iPad. Met de update voegt Apple weer een aantal nieuwe functies en apps toe aan de iPad. De update is in grote lijnen gebaseerd op iOS 16, maar dan met een aantal iPad-specifieke verbeteringen. Vandaar dat de update zijn eigen naam heeft. De update komt gratis beschikbaar voor veel verschillende iPad-modellen: van de standaard iPad tot de iPad Pro. Voor meer informatie lees je onze iPadOS 16-uitlegpagina.

Bekijk ook

Dit is iPadOS 16, de grote update voor je iPad: alles over downloaden en meer

iPadOS 16 is de grote iPad-update van 2022 en is te installeren op alle geschikte iPads. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en hoe het installeren werkt.

#2 Wanneer komt iPadOS 16?

iPadOS 16 komt op 24 oktober 2022 beschikbaar voor de iPad, als gratis update. Dit is later dan gebruikelijk. Dit heeft ermee te maken dat er nog veel bugs en problemen in iPadOS 16 aanwezig waren, met name bij de nieuwe functie Stage Manager. In ons artikel lees je meer over de releasedatum van iPadOS 16.

Bekijk ook

Op deze datum komt iPadOS 16 uit voor jouw iPad

Zit je te popelen om iPadOS 16 op je iPad te zetten? Je hoeft niet meer lang te wachten, want de releasedatum van iPadOS 16 is inmiddels bekend!

#3 Ik lees zowel over iPadOS 16 als iPadOS 16.1. Welke update komt wanneer uit?

Oorspronkelijk wilde Apple iPadOS 16.0 uitbrengen, als allereerste grote update. Maar toen bleek dat de update moest worden uitgesteld, heeft Apple laten weten dat er vanaf nu gewerkt wordt aan iPadOS 16.1. Er is dus wel een beta geweest van iPadOS 16.0, maar die is nooit publiek uitgebracht. iPadOS 16.1 wordt de allereerste publieke versie, die voor iedereen beschikbaar komt.

#4 Kan ik iPadOS 16 nu al installeren?

Zodra de officiële release van iPadOS 16 beschikbaar komt kun je meteen installeren. Apple heeft samen met ontwikkelaars en publieke testers de beta’s en publieke beta’s van iPadOS al maandenlang getest. Je mag er vanuit gaan dat er nu geen fouten meer in zitten. Maar wie toch geen risico wil nemen, wacht gewoon nog even een paar dagen. Je hoeft echt niet meteen te updaten.

#5 Voor welke toestellen verschijnt iPadOS 16?

iPadOS 16 komt beschikbaar voor veel toestellen, maar er vallen er ook een aantal af:

Je leest er meer over in ons artikel over geschikte iPad voor iPadOS 16.

iPad met extern scherm met iPadOS 16

#6 Wat is er nieuw in iPadOS 16?

iPadOS 16 bevat een aantal belangrijke nieuwe functies. Dit is slechts een greep van de nieuwe functies in iPadOS 16:

 • Stage Manager: Een nieuwe manier om apps te gebruiken op je iPad, met meerdere en aanpasbare vensters.
 • iPad met extern scherm: Volledige ondersteuning voor externe displays, als uitbreiding op je iPad.
 • Weer-app: De Weer-app komt eindelijk naar de iPad, met dezelfde functies als op je iPhone.
 • Meer desktopfuncties op je iPad: Dergelijke functies die je al kent van de Mac, komen ook naar de iPad. Zoals functies voor ongedaan maken en herstellen, nieuwe knoppenbalken en meer.
 • Betere Bestanden-app: Nieuwe mogelijkheden waardoor het meer op de Mac Finder lijkt.

In ons overzicht van de beste iPadOS 16 functies vind je nog veel meer handige verbeteringen voor de iPad. Daarnaast komen veel functies van iOS 16 ook beschikbaar op de iPad.

Bekijk ook

Deze iOS 16 functies kun je (bijna allemaal) meteen proberen

iOS 16 zit vol met nieuwe functies waar iedere iPhone-gebruiker wat aan heeft. Maar wat is er nieuw in iOS 16? Wat zijn wat ons betreft de verbeteringen die je echt geprobeerd moet hebben? Wij laten je de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van iOS 16 zien.

#7 Krijgt de iPad alle verbeteringen van iOS 16?

Nee, de iPad krijgt niet alle functies die je in iOS 16 vindt. De belangrijkste verbetering die ontbreekt, zijn die voor het toegangsscherm. De iPad krijgt niet de vele vernieuwingen voor het toegangsscherm in iOS 16: geen aanpasbare klok, geen widgets op het toegangsscherm en ook niet de vele nieuwe wallpapers. Het is onduidelijk wat daar de reden van is, maar we hebben dit de laatste jaren vaker gezien. Zo kwamen de widgets voor het beginscherm van iOS 14 pas bij iPadOS 15 naar de iPad. We verwachten dat iets soortgelijks ook gaat gebeuren met het toegangsscherm. We verwachten daarom dat dit pas bij iPadOS 17 volgend jaar naar de iPad komt.

iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 en macOS Ventura

#8 Wat gaat er allemaal veranderen in iPadOS 16?

In de basis van de iPad verandert er niet zo veel. Door het ontbreken van het nieuwe toegangsscherm, gebruik je je iPad in iPadOS 16 nagenoeg op dezelfde manier als nu. Er zijn uiteraard wel functies bijgekomen die meer mogelijkheden bieden, maar daar merk je alleen iets van als je ze daadwerkelijk gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Stage Manager. Deze functie verandert de manier hoe je de iPad gebruikt, maar alleen als jij dat wil en het apart inschakelt. En alleen als het op jouw iPad werkt.

#9 Werken alle functies op mijn iPad?

Als je een iPad met M1- of M2-chip hebt, kun je er vanuit gaan dat alle functies van iPadOS 16 op jouw tablet. Het lijkt erop dat Apple steeds meer nieuwe functies beperkt tot de modellen met Apple Silicon, omdat die nu eenmaal wat krachtiger zijn. Ook heb je voor sommige functies minimaal een iPad met A12-chip nodig. In ons eerdere artikel over iOS 16 op oudere toestellen lees je ook welke iPad-functies niet werken.

iPadOS 16 Stage Manager

#10 Hoe werkt Stage Manager precies?

Stage Manager is nu al een paar keer voorbij gekomen in deze iPadOS 16 FAQ. Het is de belangrijkste nieuwe functie in iPadOS 16. Het biedt meer mogelijkheden om tegelijkertijd in meerdere apps te werken, doordat appvensters elkaar kunnen overlappen en je vensters groter en kleiner kan maken. Je wisselt tussen meerdere sets van apps via de overzichten aan de linker kant en onderaan vind je de iPad-dock.

Het werkt het beste als je een muis of trackpad gebruikt. Maar het is niet zo dat je met deze functie in één klap je iPad in een Mac omtovert. Er zijn nog steeds grote verschillen met hoe een Mac normaal gesproken werkt. Zo kun je vensters op de iPad niet zomaar op elke willekeurige plek op je scherm zetten. Je leest er meer over in ons artikel over Stage Manager, dat overigens ook op de Mac werkt.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Dat kun je ook groeperen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

#11 Werkt Stage Manager nou alleen op M1-modellen of ook op oudere iPads? Is mijn iPad achterhaald?

Toen Apple iPadOS 16 en Stage Manager aankondigde, was de functie alleen nog bedoeld voor M1-modellen. Apple heeft eerder zelfs uitgelegd waarom Stage Manager alleen op M1-modellen van de iPad werkt. Maar er kwam veel kritiek op en bovendien was Apple’s uitleg op bepaalde punten wat tegenstrijdig. Zo zou de virtual memory swap vereist zijn, waardoor de iPad vrije opslag kan gebruiken als virtueel geheugen.

Uiteindelijk is Apple (deels) overstag gegaan na de aanhoudende kritieken. Stage Manager komt ook beschikbaar op oudere iPad Pro’s zonder M1-chip en zonder memory swap. De functie werkt dus daardoor ook op de iPad Pro 2018 en nieuwer.

Bekijk ook

Stage Manager komt ook naar oudere iPads

Apple heeft een flinke wijziging doorgevoerd voor Stage Manager op de iPad. Er komt nu ook ondersteuning voor oudere iPad Pro's, terwijl Apple maandenlang beweerde dat het onmogelijk was.

Krijg je geen Stage Manager op je iPad, dan zijn er toch genoeg andere dingen om naar uit te kijken. Al begrijpen we wel dat je je een beetje bekocht voelt als je bijvoorbeeld een iPad Air uit 2020 hebt en deze belangrijke functie misloopt.

#12 Kan ik mijn iPad nu aan een extern scherm aansluiten met volledige ondersteuning?

Nou, nee. De ondersteuning voor externe schermen komt pas in een latere update van iPadOS 16, dus nog niet meteen bij de release. Ook zitten er wat beperkingen aan vast. Uitgebreide display-ondersteuning is alleen beschikbaar voor modellen met M1- en M2-chip. Dat zijn op dit moment dus de iPad Pro 2021 en nieuwer en de iPad Air 2022.

We verwachten dat deze functie in iPadOS 16.2 later dit jaar alsnog toegevoegd wordt.

#13 Er is nu eindelijk een Weer-app, maar waarom is er geen Rekenmachine-app?

Apple voegt in iPadOS 16 eindelijk de Weer-app toe aan de iPad, voor het eerst sinds het bestaan van de tablet. Hetzelfde werd gehoopt voor de Rekenmachine-app, maar helaas brengt Apple die (nog) niet naar de iPad. We weten niet wat daar de reden voor is. Wat we wel weten is dat Apple de Weer-app tegelijkertijd ook naar de Mac brengt. Het gaat dan grotendeels om dezelfde app als op de iPad.

Maar de Rekenmachine-app was er al op de Mac. Mogelijk ziet Apple daardoor nu niet de noodzaak om alleen een iPad-versie te maken. Apple gaf bovendien eerder aan waarom er nog geen Rekenmachine-app is: ze zoeken nog naar een goede manier om de app naar het grotere iPad-scherm te brengen. Wat ons betreft zijn Split View en Slide Over, twee functies die je niet op de iPhone vindt, redenen genoeg. Maar wie zijn wij.

Weer-app voor iPad op iPadOS 16
Wel een Weer-app, geen Rekenmachine

#14 Ben ik verplicht de nieuwe functies te gebruiken?

Doordat er geen grote wijzigingen zijn in de manier hoe je de iPad gebruikt, ben je ook niet verplicht om de meeste nieuwe functies te gebruiken. Stage Manager moet je telkens activeren via het Bedieningspaneel, dus als je het niet activeert merk je er ook niets van. Dat geldt voor verreweg de meeste verbeteringen en nieuwe functies: bijna geen enkele door Apple aan gebruikers opgelegd.

Wat je misschien wel merkt, is de nieuwe Woning-app. Deze is geheel nieuw ontworpen, met een nieuw design en indeling voor je smart home-accessoires. Dat kan in het begin best even wennen zijn, zeker omdat je de accessoires ook op een iets andere manier bedient. Iets anders wat je zal merken, is dat de iPad geen woninghub meer is in iPadOS 16 als je toekomstige functies wilt gebruiken. Gebruik je nu nog een iPad als HomeKit-hub, dan moet je met iPadOS 16 dus op termijn op zoek naar iets anders: een HomePod (mini) of Apple TV.

Bekijk ook

Apple krabbelt terug: iPad toch nog te gebruiken als HomeKit-hub

Het is vanaf iPadOS 16 niet meer mogelijk om een iPad als woninghub voor HomeKit te gebruiken, als je gebruik wilt maken van de "nieuwe architectuur". Er blijven daardoor nog maar twee opties over.

#15 Wordt mijn iPad trager door de update?

Of de update jouw iPad trager maakt, is afhankelijk van het model en de apps die je geïnstalleerd hebt. Doorgaans merken iPads qua prestatie weinig verschil van de iPadOS-updates. Maar bij oudere modellen kan het wel eens zo zijn dat de iPad het wat zwaarder heeft, doordat er nieuwe mogelijkheden toegevoegd zijn. We adviseren dan ook om vooral bij oudere iPads nog even te wachten met updaten, tot de eerste ervaringen van gebruikers binnen zijn.

#16 Zitten er nog bugs in iPadOS 16?

Tijdens de betafase zaten er in iPadOS 16 nog wel wat bugs. Er was naarnaast kritiek op Stage Manager, dat volgens sommige gebruikers niet goed zou werken. Dit is de reden waarom iPadOS 16 wat later uitkomt dan gebruikelijk.

Maar ook nu (in feite) iPadOS 16.1 uitkomt kunnen er nog bugs optreden, zo is uit het verleden wel gebleken. Wil je een zo bugvrij mogelijke update, dan raden we je aan om nog even de kat uit de boom te kijken en te wachten tot bijvoorbeeld iPadOS 16.1.1. In de weken na de eerste release brengt Apple meestal snel nieuwe updates uit die de eerste problemen oplossen. En kort nadat iPadOS 16 uit komt, houden we op iCulture alles in de gaten rondom ervaringen van gebruikers en eventuele problemen. Belangrijke bugs zullen we dan melden in een apart artikel.

iPadOS 16 overzicht.

#17 Moet ik meteen updaten naar iPadOS 16?

Het is niet nodig om meteen te updaten zodra de update uit komt. Als jij niet wil updaten naar iPadOS 16 (om wat voor reden dan ook) hoeft dat niet. Apple zal je nergens toe verplichten om je iPad te updaten. Maar pas op dat het mogelijk wel automatisch gaat als je de instelling voor automatische software-updates ingeschakeld hebt. Wil je niet dat je iPad automatisch bijgewerkt wordt, schakel dit dan uit.

Heb je na het lezen van deze iPadOS 16 FAQ nog mer vragen over de update? Wil je weten wat onze ervaringen zijn met iPadOS 16 tot dusver? In onze eerdere iPadOS 16 review lees je er alles over.

Bekijk ook

iPadOS 16 review: meer Mac dan ooit (maar is dat wel goed?)

Met iPadOS 16 probeert Apple van de iPad nog meer een 'echte' computer te maken. Dat probeert het bedrijf eigenlijk ieder jaar, maar hoe brengen ze het er nu vanaf? Lees in deze review hoe wij de nieuwe grote update ervaren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2022
Software
iPadOS 16