iPad mini 2021

iPadOS 16 FAQ: jouw vragen over de iPad-update beantwoord

In deze iPadOS 16 lees je antwoorden op veelgestelde vragen over de iPad-update. Van praktische vragen tot specifieke vragen over nieuwe functies: je vindt de antwoorden in onze uitgebreide FAQ.

Er werd lang naar uitgekeken: de nieuwe grote iPad-update. Ieder jaar is het weer de vraag of de iPad weer wat krachtiger wordt en dit jaar eindelijk een laptopvervanger wordt. In iPadOS 16 zitten zeker wat functies die dat makkelijker maken, al is het nog maar de vraag of jij voor je werkzaamheden de laptop de deur uit kan doen. In deze iPadOS 16 FAQ hopen we je te helpen bij het beantwoorden van vragen over de update die je mogelijk hebt na het lezen van onze iPadOS 16 uitleg en de preview van iPadOS 16.

 1. Wat is iPadOS 16?
 2. Wanneer komt iPadOS 16?
 3. Kan ik nu al installeren?
 4. Voor welke toestellen?
 5. Wat is er nieuw?
 6. Krijgt de iPad alle iOS 16-functies?
 7. Wat gaat er veranderen?
 8. Werken alle functies op mijn iPad?
 9. Hoe werkt Stage Manager?
 10. Waarom Stage Manager alleen op M1?
 11. Waarom is er nog geen Rekenmachine-app?
 12. Ben ik verplicht de functies te gebruiken?
 13. Wordt mijn toestel trager?
 14. Zitten er bugs in?
 15. Moet ik meteen updaten?

#1 Wat is iPadOS 16?

iPadOS 16 is de grote nieuwe najaarsupdate voor de iPad. Met de update voegt Apple weer een aantal nieuwe functies en apps toe aan de iPad. De update is in grote lijnen gebaseerd op iOS 16, maar dan met een aantal iPad-specifieke verbeteringen. Vandaar dat de update zijn eigen naam heeft. De update komt gratis beschikbaar voor veel verschillende iPad-modellen: van de standaard iPad tot de iPad Pro. Voor meer informatie lees je onze iPadOS 16-uitlegpagina.

Bekijk ook

iPadOS 16 onthuld: deze update komt dit najaar naar de iPad

Apple heeft iPadOS 16 officieel onthuld. Dit is de nieuwste en grote update voor de iPad, die in het najaar voor iedereen verschijnt. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en nog veel meer.

#2 Wanneer komt iPadOS 16?

Apple heeft beloofd dat iPadOS 16 dit najaar beschikbaar komt voor de iPad, als gratis update. Er is nog geen precieze datum bekend, maar normaal gesproken brengt Apple de update ergens midden of eind september uit voor iedereen met een geschikt model. Maar dit jaar zou dat anders kunnen zijn, want er gaan berichten dat iPadOS 16 uitgesteld is. In ons artikel lees je meer over de releasedatum van iPadOS 16 en de andere najaarsupdates.

Bekijk ook

Wanneer is de releasedatum van iOS 16 en de andere updates? Dit is wanneer je kunt downloaden

Je vraagt je misschien af: wanneer komt iOS 16 uit? Als je wil weten wat de releasedatum van iOS 16 en de andere updates is, dan ben je hier aan het juiste adres.

#3 Kan ik iPadOS 16 nu al installeren?

Je vraagt je misschien af waarom je tot september moet wachten voordat je zelf met iPadOS 16 aan de slag gaat. Apple heeft de update immers al aangekondigd. Maar iPadOS 16 is nog volop in ontwikkeling, waardoor de update nog niet af is. Toch kan je de update nu al installeren, als je ontwikkelaar of publieke tester bent. Met de publieke beta van iPadOS kun je de functies al proberen en testen op je eigen iPad. Maar hou er wel rekening mee dat er nog fouten in zitten en je iPad dus niet optimaal werkt, mocht je de publieke testversie willen proberen.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's van deze softwareversies en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

#4 Voor welke toestellen verschijnt iPadOS 16?

iPadOS 16 komt beschikbaar voor veel toestellen, maar er vallen er ook een aantal af:

Je leest er meer over in ons artikel over geschikte iPad voor iPadOS 16.

iPad met extern scherm met iPadOS 16

#5 Wat is er nieuw in iPadOS 16?

iPadOS 16 bevat een aantal belangrijke nieuwe functies. Dit is slechts een greep van de nieuwe functies in iPadOS 16:

 • Stage Manager: Een nieuwe manier om apps te gebruiken op je iPad, met meerdere en aanpasbare vensters.
 • iPad met extern scherm: Volledige ondersteuning voor externe displays, als uitbreiding op je iPad.
 • Weer-app: De Weer-app komt eindelijk naar de iPad, met dezelfde functies als op je iPhone.
 • Meer desktopfuncties op je iPad: Dergelijke functies die je al kent van de Mac, komen ook naar de iPad. Zoals functies voor ongedaan maken en herstellen, nieuwe knoppenbalken en meer.
 • Betere Bestanden-app: Nieuwe mogelijkheden waardoor het meer op de Mac Finder lijkt.

In ons overzicht van de beste iPadOS 16 functies vind je nog veel meer handige verbeteringen voor de iPad. Daarnaast komen veel functies van iOS 16 ook beschikbaar op de iPad.

Bekijk ook

Deze iOS 16 functies kun je meteen proberen

iOS 16 zit vol met nieuwe functies waar iedere iPhone-gebruiker wat aan heeft. Maar wat is er nieuw in iOS 16? Wat zijn wat ons betreft de verbeteringen die je echt geprobeerd moet hebben zodra je beta hebt geïnstalleerd? Wij laten je de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van iOS 16 zien.

#6 Krijgt de iPad alle verbeteringen van iOS 16?

Nee, de iPad krijgt niet alle functies die je in iOS 16 vindt. De belangrijkste verbetering die ontbreekt, zijn die voor het toegangsscherm. De iPad krijgt niet de vele vernieuwingen voor het toegangsscherm in iOS 16: geen aanpasbare klok, geen widgets op het toegangsscherm en ook niet de vele nieuwe wallpapers. Het is onduidelijk wat daar de reden van is, maar we hebben dit de laatste jaren vaker gezien. Zo kwamen de widgets voor het beginscherm van iOS 14 pas bij iPadOS 15 naar de iPad. We verwachten dat iets soortgelijks ook gaat gebeuren met het toegangsscherm. We verwachten daarom dat dit pas bij iPadOS 17 volgend jaar naar de iPad komt.

iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 en macOS Ventura

#7 Wat gaat er allemaal veranderen in iPadOS 16?

In de basis van de iPad verandert er niet zo veel. Door het ontbreken van het nieuwe toegangsscherm, gebruik je je iPad in iPadOS 16 nagenoeg op dezelfde manier als nu. Er zijn uiteraard wel functies bijgekomen die meer mogelijkheden bieden, maar daar merk je alleen iets van als je ze daadwerkelijk gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Stage Manager. Deze functie verandert de manier hoe je de iPad gebruikt, maar alleen als jij dat wil en het apart inschakelt.

#8 Werken alle functies op mijn iPad?

Als je één van de nieuwste iPads hebt, werken alle functies van iPadOS 16 op jouw toestel. Maar er zijn ook wat functies van iPadOS 16 die niet werken op oudere modellen. Het bekendste voorbeeld is Stage Manager, dat alleen werkt op iPads met M1-chip. Ook voor sommige andere functies heb je minimaal een iPad met A12-chip nodig. In ons eerdere artikel over iOS 16 op oudere toestellen lees je ook welke iPad-functies niet werken.

iPadOS 16 Stage Manager

#9 Hoe werkt Stage Manager precies?

Stage Manager is nu al een paar keer voorbij gekomen in deze iPadOS 16 FAQ. Het is de belangrijkste nieuwe functie in iPadOS 16. Het biedt meer mogelijkheden om tegelijkertijd in meerdere apps te werken, doordat appvensters elkaar kunnen overlappen en je vensters groter en kleiner kan maken. Je wisselt tussen meerdere sets van apps via de overzichten aan de linker kant en onderaan vind je de iPad-dock. Het werkt het beste als je een muis of trackpad gebruikt. Maar het is niet zo dat je met deze functie in één klap je iPad in een Mac omtovert. Er zijn nog steeds grote verschillen met hoe een Mac normaal gesproken werkt. Zo kun je vensters op de iPad niet zomaar op elke willekeurige plek op je scherm zetten. Je leest er meer over in ons artikel over Stage Manager, dat overigens ook op de Mac werkt.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden al je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

#10 Waarom werkt Stage Manager alleen op M1-modellen? Is mijn iPad nu achterhaald?

Apple heeft eerder uitgelegd waarom Stage Manager alleen op M1-modellen van de iPad werkt. Alleen is Apple’s uitleg op bepaalde punten wat tegenstrijdig. Zo zou de virtual memory swap vereist zijn, waardoor de iPad vrije opslag kan gebruiken als virtueel geheugen. Dat zou nodig zijn om deze functie te kunnen gebruiken, maar de virtuele geheugenuitwisseling is alleen beschikbaar op modellen met 128GB opslag en meer. De iPad Air 2022 is er ook met 64GB en daar is Stage Manager gewoon op. In de code zijn aanwijzingen gevonden dat Apple Stage Manager op oudere modellen wel getest heeft. Mogelijk waren de prestaties toch niet van het gewenste niveau.

Bekijk ook

Apple legt uit waarom Stage Manager alleen op M1 iPads werkt

Boosheid en teleurstelling alom: de beste functie van iPadOS 16 komt alleen op de nieuwste iPads met M1-chip beschikbaar. Apple's softwarebaas Craig Federighi legt uit waarom dat is.

Maar het ontbreken van Stage Manager op jouw iPad, maakt de tablet niet meteen overbodig. Je hebt jarenlang zonder gedaan en ook als je deze functie niet krijgt, is je iPad niet meteen nutteloos. Al begrijpen we wel dat je je een beetje bekocht voelt als je bijvoorbeeld een iPad Pro uit 2020 hebt, omdat het toch wat vreemd is dat een iPad Pro van twee jaar oud nu al deze belangrijke functie mist.

#11 Er is nu eindelijk een Weer-app, maar waarom is er geen Rekenmachine-app?

Apple voegt in iPadOS 16 eindelijk de Weer-app toe aan de iPad, voor het eerst sinds het bestaan van de tablet. Hetzelfde werd gehoopt voor de Rekenmachine-app, maar helaas brengt Apple die (nog) niet naar de iPad. We weten niet wat daar de reden voor is. Wat we wel weten is dat Apple de Weer-app tegelijkertijd ook naar de Mac brengt. Het gaat dan grotendeels om dezelfde app als op de iPad. Maar de Rekenmachine-app was er al op de Mac. Mogelijk ziet Apple daardoor nu niet de noodzaak om alleen een iPad-versie te maken. Apple gaf bovendien eerder aan waarom er nog geen Rekenmachine-app is: ze zoeken nog naar een goede manier om de app naar het grotere iPad-scherm te brengen. Wat ons betreft zijn Split View en Slide Over, twee functies die je niet op de iPhone vindt, redenen genoeg. Maar wie zijn wij.

Weer-app voor iPad op iPadOS 16
Wel een Weer-app, geen Rekenmachine

#12 Ben ik verplicht de nieuwe functies te gebruiken?

Doordat er geen grote wijzigingen zijn in de manier hoe je de iPad gebruikt, ben je ook niet verplicht om de meeste nieuwe functies te gebruiken. Stage Manager moet je telkens activeren via het Bedieningspaneel, dus als je het niet activeert merk je er ook niks van. Dat geldt voor verreweg de meeste verbeteringen en nieuwe functies: bijna geen van alle worden door Apple aan gebruikers opgelegd.

Wat je misschien wel merkt, is de nieuwe Woning-app. Deze is geheel nieuw ontworpen, met een nieuw design en indeling voor je smart home-accessoires. Dat kan in het begin best even wennen zijn, zeker omdat je de accessoires ook op een iets andere manier bedient. Iets anders wat je zal merken, is dat de iPad geen woninghub meer is in iPadOS 16. Gebruik je nu nog een iPad als HomeKit-hub, dan moet je met iPadOS 16 dus op zoek naar iets anders: een HomePod mini of Apple TV.

Bekijk ook

Apple krabbelt terug: iPad toch nog te gebruiken als HomeKit-hub

Het is vanaf iPadOS 16 niet meer mogelijk om een iPad als woninghub voor HomeKit te gebruiken, als je gebruik wilt maken van de "nieuwe architectuur". Er blijven daardoor nog maar twee opties over.

#13 Wordt mijn iPad trager door de update?

Omdat iPadOS 16 nog niet af is, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of de update jouw iPad trager maakt. Doorgaans merken iPads qua prestatie weinig verschil van de iPadOS-updates. Maar bij oudere modellen kan het wel eens zo zijn dat de iPad het wat zwaarder heeft, doordat er nieuwe mogelijkheden toegevoegd zijn. We adviseren dan ook om vooral bij oudere iPads nog even te wachten met updaten, tot de eerste ervaringen van gebruikers binnen zijn.

#14 Zitten er nog bugs in iPadOS 16?

Momenteel kent iPadOS 15 nog wel wat bugs, maar dat komt omdat de software nog niet af is. Apple heeft nog een even de tijd om de bugs te verwijderen en de update zo soepel mogelijk te maken. Maar ook bij de release van iPadOS 16.0 kunnen er nog bugs optreden, zo is uit het verleden wel gebleken. Wil je een zo bugvrij mogelijke update, dan raden we je aan om nog even de kat uit de boom te kijken en te wachten tot bijvoorbeeld iPadOS 16.0.1 of iPadOS 16.1. In de weken na de eerste release brengt Apple meestal snel nieuwe updates uit die de eerste problemen oplossen. En kort nadat iPadOS 16 uit komt, houden we op iCulture alles in de gaten rondom ervaringen van gebruikers en eventuele problemen. Belangrijke bugs zullen we dan melden in een apart artikel.

iPadOS 16 overzicht.

#15 Moet ik meteen updaten naar iPadOS 16?

Het is niet nodig om meteen te updaten zodra de update uit komt. Als jij niet wil updaten naar iPadOS 16 (om wat voor reden dan ook) hoeft dat niet. Apple zal je nergens toe verplichten om je iPad te updaten. Maar pas op dat het mogelijk wel automatisch gaat als je de instelling voor automatische software-updates ingeschakeld hebt. Wil je niet dat je iPad automatisch bijgewerkt wordt, schakel dit dan uit.

Heb je na het lezen van deze iPadOS 16 FAQ nog mer vragen over de update? Wil je weten wat onze ervaringen zijn met iPadOS 16 tot dusver? In onze iPadOS 16 preview lees je er alles over.

Bekijk ook

iPadOS 16 preview met onze ervaringen: meer Mac dan ooit

Met iPadOS 16 probeert Apple van de iPad nog meer een 'echte' computer te maken. Dat probeert het bedrijf eigenlijk ieder jaar, maar hoe brengen ze het er nu vanaf? Lees in deze preview hoe wij de nieuwe grote update tot nu toe hebben ervaren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2022
Software
iPadOS 16