iPhone 13 launch, Fifth Avenue

ProMotion op de iPhone 13 Pro-modellen is geavanceerder dan op iPad Pro

ProMotion is nu ook op de iPhone 13 Pro-modellen aanwezig, maar toch is het niet hetzelfde als op de iPad Pro. Zo heb je op de iPhone 12 verschillende refresh rates.

Je kijkervaring zal niet op beide apparaten hetzelfde zijn. Allereerst verschilt de schermtechniek (OLED vs LCD), waardoor het net iets anders oogt. Maar ook wat ProMotion betreft zijn er verschillen: de iPhone kan schakelen tussen 12 verschillende refresh rates, terwijl het bij de iPad Pro maar 5 zijn. Dat blijkt uit een supportdocument voor ontwikkelaars, waarin ze instructies krijgen hoe ze ProMotion in apps van derden kunnen activeren. Het scherm van de iPhone is geavanceerder: het kan niet alleen diepere zwarttonen aan, maar kan ook op veel meer niveau’s de verversingsgraad aanpassen.

Framerates op de iPhone 13 Pro

Dit zijn de verversingsfrequenties die de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max ondersteunen. Alleen de waarden met een sterretje vind je ook terug op de iPad Pro:

 • 120Hz (8ms)*
 • 80Hz (12ms)
 • 60Hz (16ms)*
 • 48Hz (20ms)
 • 40Hz (25ms)*
 • 30Hz (33ms)*
 • 24Hz (41ms)*
 • 20Hz (50ms)
 • 16Hz (62ms)
 • 15Hz (66ms)
 • 12Hz (83ms)
 • 10Hz (100ms)

iPhone 13 Pro in de Apple Store

Apple heeft ProMotion in 2017 toegevoegd op de iPad Pro en noemde daarbij vloeiend scrollen, sneller regeren van het scherm en soepeler bewegende content als voordelen. Ook reageert de Apple Pencil beter, met een latency van slechts 20 milliseconden. Verder verbruikt het scherm minder energie omdat er indien nodig wordt teruggeschaald naar een lagere verversing tot wel 10Hz. De iPad Pro kan slechts omlaag naar 24Hz. De Apple Watch is een heel ander verhaal: daar zit geen ProMotion-scherm in, maar hij kan de verversingsgraad wel verlagen naar 1Hz, waardoor het always-on-scherm mogelijk is en er nog minder energie wordt verbruikt.

Apple raadt ontwikkelaars aan om de lagere frame rates te blijven gebruiken om de batterij te sparen. Alleen bij animaties die het nodig hebben is 120Hz de beste keuze. Meer over het ProMotion-scherm op de iPhone 13 Pro-modellen en de iPad Pro’s lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

Actuele iPhone 13 Pro deals

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. De iPhone 13 Pro Max heeft een 6,7-inch display en een roestvrij stalen behuizing. De vernieuwingen zaten in de camera (met onder andere een macromodus), de kleinere notch en het ProMotion-scherm. De iPhone 13 Pro Max is alleen nog refurbished verkrijgbaar en niet meer als los toestel of in combinatie met een abonnement. De iPhone 13 Pro Max is in 2022 opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.