iOS 14.4 functies.

Dit zijn de nieuwe functies van iOS 14.4: HomePod mini Handoff en meer

Nu voor iedereen beschikbaar
Apple brengt met iOS 14.4 weer een paar nieuwe functies naar de iPhone. Zo komt er voor de gelukkige eigenaren van de HomePod mini iets nieuws aan. Maar er zitten nog meer kleine verbeteringen en bugfixes in. De update is nu voor iedereen beschikbaar.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft inmiddels iOS 14.4 en watchOS 7.3 uitgebracht voor het grote publiek. Maar wat is er deze keer nieuw? Apple voegt één eerder beloofde functie toe in iOS 14.4, maar past ook een aantal kleine dingetjes aan. Tot slot worden er enkele bugs opgelost, waaronder een veelgehoorde klacht met het toetsenbord.

iOS 14.4 releasenotes bekijken

iOS 14.4 bevat de volgende verbeteringen voor je iPhone:

 • Kleinere QR-codes worden nu door Camera herkend
 • Optie om het type Bluetooth-apparaat te classificeren in Instellingen voor de juiste identificatie van koptelefoons voor audiomeldingen
 • Meldingen wanneer de camera van de iPhone niet kan worden geverifieerd als een nieuwe, echte Apple camera in de iPhone 12, de iPhone 12 mini, de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

 • Er konden beeldartefacten worden weergegeven in HDR-foto’s die met de iPhone 12 Pro waren genomen
 • In de Conditie-widget werden mogelijk geen bijgewerkte Activiteit-gegevens weergegeven
 • Het was mogelijk dat typen werd vertraagd en dat suggesties voor woorden niet werden weergegeven in het toetsenbord
 • Het toetsenbord werd mogelijk niet in de juiste taal weergegeven in Berichten
 • Het inschakelen van ‘Schakelbediening’ in ‘Toegankelijkheid’ kon ertoe leiden dat telefoongesprekken niet konden worden beantwoord vanaf het toegangsscherm

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/HT201222

Bekijk ook

iOS 14.4 en iPadOS 14.4 nu beschikbaar: dit is er nieuw

Na relatief weinig betaversies zijn vanaf nu iOS 14.4 en iPadOS 14.4 te downloaden voor iedereen met een geschikt apparaat. Lees hier wat er nieuw is en hoe je kunt updaten.

#1 HomePod mini handoff met U1
Bij de aankondiging van de HomePod mini liet Apple al weten dat er een verbeterde versie van Handoff aan zit te komen. Dit is mogelijk dankzij de U1-chip, waardoor je een beter gevoel krijgt van het doorsturen van muziek van je iPhone naar de HomePod mini en andersom. De uitleg bleef lange tijd een beetje vaag, maar nu de functie beschikbaar is hebben we een beter idee van hoe dit werkt. Je hebt hier ook een iPhone met U1-chip voor nodig, evenals de nieuwste HomePod 14.4-update. Die versie update is inmiddels ook te downloaden.

Het werkt als volgt: zodra je muziek afspeelt op je iPhone en je komt dichterbij de HomePod mini, voel je een kleine trilling in de iPhone. Ook verschijnt er bovenaan een melding. Hoe dichterbij je bij de HomePod mini komt, hoe krachtiger de trilling en hoe groter de melding. Bovendien licht het display van de HomePod mini steeds meer op. De notificatie wordt automatisch opengeklapt zodra je dichtbij genoeg bent, zodat de muziek automatisch overgezet wordt.

Het is dus vooral een meer visuele indicatie van het overzetten van muziek dan bij de gewone Handoff functie van de HomePod. Bij de grote HomePod verschijnt alleen bovenaan een melding als je je iPhone tegen de HomePod aan houdt. In onze tip over Handoff op de HomePod lees je hier meer over.

Bekijk ook

Handoff op de HomePod (mini) gebruiken voor muziek en telefoongesprekken

Luister je muziek op je iPhone, maar wil je verder luisteren via de HomePod of HomePod mini? Dat kan met de Handoff-functie. Op de HomePod mini maakt Handoff gebruik van de U1-chip.

#2 Unity-wijzerplaat voor Apple Watch
Deze update brengt ook, in combinatie met watchOS 7.3, ondersteuning voor de nieuwe Unity-wijzerplaat. Dit is een wijzerplaat ter ere van de Black History Month. De Unity-wijzerplaat bestaat uit een aantal kleuren die staan voor verschillende groeperingen. Om de wijzerplaat te kunnen gebruiken heb je watchOS 7.3 nodig. Om het te installeren vanaf je iPhone, zul je moeten updaten naar iOS 14.4.

Bekijk ook

Deze nieuwe wijzerplaat vind je in watchOS 7.3

Apple heeft in watchOS 7.3 een nieuwe wijzerplaat tegevoegd, genaamd Unity. Deze Eenheid-wijzerplaat bestaat uit drie kleuren die staan voor de Pan-Afrikaanse vlag.

#3 Bluetooth apparaattype instellen
Bij sommige Bluetooth-apparaten kun je via de instellingen aangeven wat voor apparaattype het is. Meestal herkent de iPhone meteen wel of het om bijvoorbeeld een speaker of hoofdtelefoon gaat, maar als de herkenning niet goed gaat kun je dat hier eenvoudig corrigeren. Je vindt het via Instellingen > Bluetooth en dan op het i’tje bij een geschikt apparaat. Kies dan voor Apparaattype en selecteer het juiste type. Hiermee zorg je ervoor dat geluidsniveaumetingen nauwkeuriger worden. Lees er meer over in ons artikel over het specificeren van Bluetooth-apparaten in iOS 14.4.

Bekijk ook

iOS 14.4 laat je Bluetooth-apparaten specificeren

Apple heeft in de iOS 14.4-beta een nieuwe functie verstopt waarmee je kunt aangeven wat voor type apparaat een aangesloten Bluetooth-accessoire is. Wat kun je hiermee?

#4 Camerawaarschuwing bij onofficiële reparatie
Ook voegt Apple in iOS 14.4 een waarschuwing voor een onofficiële camerareparatie toe. Als de camera van je iPhone vervangen wordt door een niet-erkende reparateur met bijvoorbeeld onofficiële onderdelen, geeft je iPhone daar een waarschuwing voor. De camera functioneert wel, maar je kan hierdoor wel zien of de onderdelen in een gerepareerd toestel wel echt van Apple komen. Dit werkt alleen bij de iPhone 12-serie.

Bekijk ook

'iOS 14.4 waarschuwt voor gebruik onofficiële cameraonderdelen'

Apple lijkt te werken aan een melding als blijkt dat er na reparatie onofficiële cameraonderdelen in de iPhone zitten. Hiermee lijken ze nogmaals duidelijk te willen maken dat je je iPhone het beste bij Apple kunt laten repareren.

#5 Wallpaper shortcut met perspectiefeffect
In iOS 14.3 voegde Apple een handige taak toe aan de Opdrachten-app, genaamd Stel achtergrond in. Je kan op deze manier een shortcut maken waarbij automatisch de achtergrond verwisseld wordt. In iOS 14.4 vind je hier nu een extra optie bij om het perspectiefeffect voor de achtergrond in te stellen. Het perspectiefeffect ken je nu misschien ook al van de achtergronden. Zet je dit aan, dan beweegt de interface van je iPhone (zoals de appicoontjes op het beginscherm) ten opzichte van de achtergrond zodra je je iPhone beweegt. Het lijkt dan alsof je een stukje achter de appicoontjes kan kijken.

Bekijk ook

Met deze stappen kun je automatisch wisselen van iPhone-wallpaper

Wist je dat op je iPhone achtergronden kan automatiseren? Op deze manier kun je automatisch een andere wallpaper instellen, bijvoorbeeld op basis van tijd of zodra je je iPhone oplaadt. Wij laten je zien hoe je dit stap voor stap instelt.

#6 Directe aanraking-apps voor toegankelijkheid
VoiceOver krijgt er een optie bij genaamd Apps voor ‘Directe aanraking’. Als je gebruikmaakt van VoiceOver voor het bedienen van je iPhone, kun je Direct Touch Apps per app instellen. Uit de uitleg blijkt dat je de geselecteerde apps kan gebruiken zonder verdere interactie. Het belooft in ieder geval veel goeds voor gebruikers die afhankelijk zijn van VoiceOver. Als VoiceOver geactiveerd is, leets het apparaat de naam van het element in een app voor bij de eerste tik. Om het vervolgens te bedienen moet de gebruiker twee keer tikken. Als de gebruiker de app echter goed kent waardoor het voorlezen niet nodig is, dan kan hij met Directe aanraking een app bedienen met slechts een tik.

VoiceOver Apps voor Directe aanraking.

#7 Diverse bugfixes
Met de komst van iOS 14.4 heeft Apple ook enkele storende bugs aangepakt. Vooral het oplossen van de bug met een vertraagd toetsenbord zal veel gebruikers blij maken:

 • Beeldartefacten konden verschijnen in HDR-foto’s gemaakt met de iPhone 12 Pro.
 • Conditie-widget gaf geen actuele Activiteit voortgang.
 • Typen werd vertraagd weergegeven en suggesties verschenen niet in het toetsenbord.
 • Toetsenbord verscheen niet in de juiste taal in Berichten.
 • Audio verhalen in de Nieuws-app in CarPlay werden niet hervat nadat Siri werd gebruikt.
 • Schakelbediening-functie in Toegankelijkheid zorgde ervoor dat oproepen niet konden worden beantwoord via het toegangsscherm.

Daarnaast heeft Apple nog een kleine aanpassing gedaan waardoor het nu makkelijker is om kleinere QR-codes te scannen met je camera.

Bekijk ook

iOS 14.4 en iPadOS 14.4 nu beschikbaar: dit is er nieuw

Na relatief weinig betaversies zijn vanaf nu iOS 14.4 en iPadOS 14.4 te downloaden voor iedereen met een geschikt apparaat. Lees hier wat er nieuw is en hoe je kunt updaten.

Voor de toekomst
Apple heeft daarnaast nog wel enkele dingen die aangepakt kunnen worden in de toekomstige updates. Zo verwachten we nog de mogelijkheid om 5G te gebruiken in combinatie met dualsim. Momenteel kan dat nog niet, waardoor beide lijnen terugvallen naar een 4G-verbinding. Ook zou Apple de verdere stappen kunnen nemen voor de anti-advertentietracking die het bedrijf in 2021 verplicht gaat stellen.

Bekijk ook

Apple brengt Release Candidate van iOS 14.4 uit

Apple is bezig met het testen van een nieuwe beta. Het gaat om de beta van iOS 14.4, waar nu een nieuwe versie van beschikbaar is. Waarschijnlijk brengt Apple deze versie begin 2021 uit.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 26 januari: Artikel bijgewerkt na release van iOS 14.4.
 • 2021 - 18 januari: Artikel bijgewerkt met nieuwste verbeteringen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.