Voorspellende QuickType in het Nederlands.

Nog sneller typen: voorspellende QuickType eindelijk in het Nederlands

Beschikbaar vanaf iOS 13 en iPadOS 13

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zover: de voorspellende QuickType-functie komt in het Nederlands beschikbaar. In iOS 13 en iPadOS 13 komt de functie beschikbaar voor Nederlandse gebruikers.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als er naast Apple Pay één functie was die hoog op het verlanglijstje van Nederlandse gebruikers stond, dan was het wel de voorspellende QuickType. Al jaren lang is deze functie beschikbaar voor een groot aantal talen, maar Nederlands moest het altijd zonder doen. In iOS 13 komt daar verandering in, want het voorspellende QuickType komt naar Nederland!

Voorspellende QuickType komt naar Nederland

Boven het QuickType-toetsenbord op de iPhone en iPad verschijnt op ondersteunende talen een extra balk. In deze balk verschijnen woordsuggesties op basis van wat je typt. Op deze manier kun je dus sneller typen, omdat je alleen maar de woordsuggesties aan hoeft te tikken om je zinnen af te maken.

Woordvoorspelling met emoji.

Veel alternatieve toetsenborden zoals Gboard hebben deze functie wel in het Nederlands, maar Apple’s eigen QuickType-toetsenbord ontbrak. De reden daarvan is nooit duidelijk geweest, maar het goede nieuws is nu dus dat de functie nu écht naar Nederland komt.

Op de iOS 13 pagina schrijft Apple:

Typing prediction languages
Next-word predictions are now available on the Swedish, Dutch, Vietnamese, and Arabic keyboards.
The keyboard learns as you type over time and predicts the word or emoji you’re most likely to use.

Voor Nederlanders die ook wel eens gebruikmaken van het Arabische (of Zweedse of Vietnamese) toetsenbord, is het goed om te weten dat de voorspellende functie ook hun taal beschikbaar is. Of dit ook geldt voor Belgisch Nederlands, is nog de vraag. Zodra we hierover meer weten, werken we dit artikel bij.

Apple heeft nog meer vernieuwingen in petto voor het QuickType-toetsenbord. Nieuw is bijvoorbeeld QuickPath, waardoor je kan vegen om woorden te maken. Helaas is QuickPath voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar, want alleen Engels, Chinees, Spaans, Duits, Frans, Italiaans en Portugees worden ondersteund. Daarnaast herkent het toetsenbord nu automatisch de taal waar je in typt, gekozen uit de ingestelde toetsenborden.

De voorspellende QuickType in het Nederlands komt beschikbaar in iOS 13 en iPadOS. Meer over deze updates lees je in onze losse artikelen. Wil je alle overige aankondigingen checken? Lees dan onze WWDC 2019 samenvatting waarin je alles leest over de aankondigingen van vandaag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2019, 12:37
Categorie iOS
Onderwerpen ios 13, iPadOS
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.