CarPlay in iOS 13

Dit zijn alle verbeteringen in CarPlay in iOS 13

Wil je weten wat er allemaal nieuw is in CarPlay in iOS 13? Van het nieuwe dashboard tot de vernieuwde Muziek-app: CarPlay in iOS 13 is de grootste update tot nu toe.

CarPlay in iOS 13: tien handige verbeteringen

Apple introduceerde CarPlay in 2014 en in de afgelopen vijf jaar zijn er al flink wat sprongen gemaakt. Zo kregen ontwikkelaars meer mogelijkheden, onder andere met de navigatie-apps met CarPlay en kun je makkelijker wisselen dankzij multitasking in CarPlay. Maar de update voor CarPlay in iOS 13 is groter dan ooit. Er zitten tien verbeteringen in CarPlay die voor iedere autobestuurder de moeite waard zijn.


#1 Redesign voor het beginscherm
Het eerste wat opvalt als je een iPhone met iOS 13 voor CarPlay gebruikt, is dat het beginscherm er anders uit ziet. De achtergrond is nu lichtgrijs (of wit) in plaats van zwart en de statusbalk aan de zijkant is opnieuw ingedeeld. Drie recente apps staan nu links in het midden in plaats van bovenaan en helemaal linksboven zie je de tijd en je bereik. De knoppen om snel te wisselen tussen apps zijn een stukje groter geworden, waardoor dit prettiger is in het gebruik. Apple heeft ook aan de details gedacht, zoals de afgeronde hoeken. CarPlay ziet er daardoor een stuk moderner uit en is ook net wat eenvoudiger in het gebruik.

CarPlay beginscherm met lichte modus.

#2 Nieuwe lichte modus
We noemden hem al even kort, maar deze verbetering is zo fijn dat hij een losse vermelding waard is. CarPlay krijgt namelijk ook een lichte modus. Via de nieuwe Instellingen-app op je CarPlay-scherm kun je wisselen tussen de lichte en donkere weergave. Deze lichte weergave geldt voor zowel het beginscherm als voor de standaardapps. Maar ook de andere CarPlay-apps hebben hier profijt van, want ook die veranderen mee in de weergave. Dit komt vooral van pas in de zomer, waar het extra contrast zorgt voor een betere leesbaarheid. Check ook onze screenshots van de lichte modus in CarPlay.

#3 Nieuw Dashboard voor meerdere apps tegelijk
Eén van onze CarPlay wensen is het tonen van zowel je muziek als je navigatie in één scherm. In iOS 13 komt onze wens uit en Apple gaat zelfs een stap verder. Het CarPlay Dashboard is een nieuw scherm waar je zowel een kaartje en instructies van je navigatie als je muziek bekijkt. Je kan dus in één scherm je muziek pauzeren of naar een volgend nummer gaan en bekijken welke afslag je moet hebben. Het CarPlay Dashboard toont ook nog suggesties van Siri, bijvoorbeeld je volgende agenda-afspraak.

#4 Vernieuwde Muziek-app
Apple heeft de Muziek-app onder handen genomen, waardoor deze er veel visueler uit ziet en daardoor ook prettiger is om te gebruiken in de auto. De app toont namelijk nu veel grotere albumcovers in bijvoorbeeld het Voor jou- en Ontdekken-tabblad. Je herkent daardoor beter je muziek. Ook in je bibliotheek vind je deze nieuwe weergave terug. Bovendien worden lijstjes ook veel mooier weergegeven, waardoor het bladeren door je muziek een stuk prettiger gaat.

CarPlay in iOS 13 met Muziek-app.

#5 Nieuwe Agenda-app
De belangrijkste nieuwe standaardapp voor CarPlay is de Agenda-app. Je ziet in de app in één oogopslag welke afspraken je hebt en kan daar vanuit navigeren of iemand bellen om te zeggen dat je wat later bent. De weergave is erg duidelijk, want na het openen van de app zie je direct een lijst van al je komende afspraken. De eerstvolgende afspraak verschijnt ook in het nieuwe Dashboard. Meer over de Agenda-app in CarPlay lees je in ons aparte artikel.

#6 Vernieuwde Kaarten-app
Apple Kaarten krijgt in iOS 13 een update en ook in CarPlay heeft de app een nieuw likje verf gekregen. Je ziet nu altijd een kaart in beeld, ook als je zoekt naar locaties om je heen. Ook heb je de mogelijkheid om je aankomsttijd te delen via twee tikken op het scherm. Eigenlijk gaat alles een stuk eenvoudiger, van het zoeken van locaties tot het navigeren naar je favorieten. Ook komt er een nieuwe kruispuntweergave, maar of dat ook in Nederland werkt is nog maar de vraag.

CarPlay Kaarten-app in iOS 13.

#7 Siri handiger en slimmer
Siri krijgt in CarPlay en aantal prettige verbeteringen. Zo neemt de assistent niet meer het hele scherm over als je hem oproept, want de bekende Siri-golven verschijnen alleen onderin beeld. Bovendien is er ondersteuning voor Hé Siri en toont de assistent handige suggesties in het Dashboard. Meer over de Siri-verbeteringen in CarPlay lees je in ons artikel.

CarPlay Siri in iOS 13.

#8 Niet storen
Sinds iOS 11 heeft je iPhone een handige functie genaamd Niet storen tijdens het autorijden. Standaard wordt dit uitgeschakeld als je verbinding maakt met CarPlay, waardoor je dus ook tijdens het rijden meldingen kan krijgen van CarPlay-geschikte apps. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp, maar ook meldingen van de Herinneringen-app. In de nieuwe Instellingen-app van CarPlay kun je nu ook Niet storen tijdens het autorijden inschakelen, zodat je ook tijdens het gebruik van CarPlay geen meldingen krijgt.

CarPlay lichte modus instellingen.

#9 Apps op iPhone en CarPlay onafhankelijk
Eén van de klachten over CarPlay is dat je iPhone minder bruikbaar is zodra je deze met CarPlay verbindt. Op het scherm van je iPhone wordt namelijk altijd dezelfde app getoond als op je CarPlay-scherm. Dit betekent dat als je de Muziek-app op CarPlay opent, ook de Muziek-app op je iPhone tevoorschijn komt. Je kan dan dus niet je iPhone in een houder zetten en bijvoorbeeld je favoriete navigatie-app tonen, terwijl je op CarPlay je muziek bedient. In iOS 13 kan dat wel, want de weergave op je iPhone en het CarPlay-scherm staan nu helemaal los van elkaar. Dat betekent dus ook dat de bijrijder de muziek kan uitkiezen op je iPhone terwijl jij kan blijven navigeren via je CarPlay-scherm.

#10 Verschillende schermen
CarPlay gaat in iOS 13 ook soepeler om met verschillende schermen. Automakers kunnen systemen maken waarbij het CarPlay-scherm zichzelf dynamisch aanpast. Er is ook een optie voor automakers om extra informatie te tonen in bijvoorbeeld de HUD (heads-up display) van je auto. Ook kan CarPlay zich aanpassen aan niet rechthoekige schermen. Hierdoor wordt CarPlay ook op deze schermen beeldvullend weergegeven.

Meer over iOS 13
iOS 13 is de nieuwste grote update voor de iPhone. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De releasedatum van iOS 13 is 19 september 2019. Lees meer in ons artikel over iOS 13 installeren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 20 september: Dit artikel is vanwege de release van iOS 13 bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 september 2019 om 13:46
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
Software
iOS 13
27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.