Gerucht: ‘iOS 13 legt nadruk op iPad en vernieuwde Bestanden-app’

iOS 13 is nog ver verwijderd, maar volgens Mark Gurman zijn al de eerste functies uitgelekt. De toekomstige iOS-versie krijgt extra veel iPad-vernieuwingen en een compleet opgepimpte Bestanden-app.

Codenaam Yukon

iOS 13 zou de codenaam ‘Yukon’ dragen en biedt vooral vernieuwingen voor de iPad, net als bij iOS 11 het geval was. Er komt een vernieuwde Berichten-app en er komen tabbladen vergelijkbaar met wat er nu in in macOS-apps mogelijk is. Verder heeft Apple een Split View-weergave gepland zoals op de Mac. De Apple Pencil kan ook rekenen op wat verbeteringen, al is nog niet bekend waar het om gaat. Gurman is ook degene die liet uitlekken dat Apple bepaalde functies voor iOS 12 wil opschuiven naar iOS 13, zodat meer nadruk kan worden gelegd op stabiliteit en prestaties. Eén van de functies die Apple mogelijk wil doorschuiven is een vernieuwd beginscherm en aanpassingen voor de Foto’s-app.


iOS 12 zal waarschijnlijk minder functies bieden dan Apple aanvankelijk had gepland. Misschien zal er één belangrijke functie in zitten: ondersteuning voor universele apps die zowel op iOS als macOS draaien. Ontwikkelaars hoeven dan minder moeite te doen om hun apps geschikt te maken voor meerdere apparaten. Maar volgens Apple-kenner John Gruber is ook die functie opgeschoven naar iOS 13. Gurman denkt echter dat het nog dit jaar beschikbaar komt.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

In iOS 12 zullen misschien nog wat extra Animoji-karakters zitten, plus nog wat andere Animoji-functies, zoals een vernieuwde interface, iPad- en FaceTime-ondersteuning. Apple heeft ook beloofd dat er betere functies voor ouderlijk toezicht in zullen zitten, zodat ouders beter in de gaten kunnen houden hoeveel tijd hun kinderen online doorbrengen. Met een verbeterde Aandelen-app, een vernieuwde Niet Storen-functie en ondersteuning voor multiplayer augmented reality-games blijft er nog genoeg over om iOS 12 interessant te maken.

Over precies een maand zullen we het allemaal gaan beleven, want dan vindt de jaarlijkse WWDC-keynote plaats. Daar zullen we ook nieuwe versies van tvOS, watchOS en macOS te zien krijgen. Apple onthult tijdens het evenement een handvol nieuwe functies voor iOS, waarna ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen gaan.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.