Reacties voor: iCulture interviewt Roel Popping, Directeur Betalen ING: “Blij dat we de eerste zijn met Apple Pay”

Ja! Eindelijk is het zover! Apple Pay bij ING is live gegaan en iCulture kreeg de mogelijkheid om Roel Popping te interviewen, Directeur Betalen bij ING Nederland. We waren natuurlijk erg benieuwd waarom Apple voor ING heeft gekozen, waarom er na ruim twee jaar opeens een doorbraak was in de onderhandelingen en hoe lang de exclusiviteit van ING gaat duren.

Reacties: 32 reacties

  1. Goeie vragen ! soms vage antwoorden maar wel heel duidelijk. Blij dat we er dan nu eindelijk zijn met Apple Pay.

  2. Goed artikel met de diepgang die ik wil lezen. Leuk om te horen dat onze betaalmethoden zo goed zijn in NL.
    Dit verhaal hoorde ik ook 10-12 jaar geleden van starbucks die nog geen heil zag om winkels in nederland te openen omdat je overal al goede koffie kon krijgen. Ze hadden toen alleen een shop op het Nike kantoor. Zo zie je maar dat als de vraag veranderd er veel mogelijk is.

  3. Nu alleen wachten tot hun “alleenheers” periode ophoudt. Lijkt mij dat andere banken dan toch onderhand ook Apple Pay aan gaan bieden!

  4. Kan hieruit afleiden dat de Rabobank en AbnAmro vanaf medio december 2019 (6mnd na de exclusiviteit van ING) dan ook Apple Pay gaan aanbieden. Die hebben anders behoorlijk zitten slapen……..

    Behoorlijk wat mensen hebben interesse in Apple Pay mag toch hopen dat ING niet een exclusiviteit van een jaar of langer heeft afgedwongen waardoor we bij Abn en de RABObank nog langer moeten wachten. Overweeg anders een extra rekening. Overstappen is met een paar rekeningen echt teveel gedoe.

  5. Leuk interview!

  6. Leuk interview. Mijn essentie hieruit is dat Apple Pay om de beleving van de klant gaat qua betaling.

  7. Voor mij wel duidelijk dat ING totaal niet transparant kan en/of wil zijn over de deal met Apple. Lijkt er sterk op dat ING besloten heeft dat het dan maar een klein verlies pakt op een transactie in de hoop meer klanten te binden en nieuwe klanten aan te trekken.

    Popping geeft eigenlijk onomwonden aan dat het betalingsverkeer in Nederland zo efficiënt is dat ApplePay er eigenlijk geen plekje in verdient. Door nu een stukje verlies te pakken en even exclusief partner te zijn kunnen ze aardig wat extra klanten binnen hengelen. Wel blij dat één partij nu de markt open breekt. Wellicht dat er nu snel meer banken volgen.

  8. @WvB22: bij Bunq kun je al ruim een jaar terecht met Apple Pay 😃

  9. Leuk, maar “de eerste” is een beetje overdreven. Ik gebruik het al sinds vorig jaar maart.

  10. Jammer dat de zakelijke rekeningen geen Apple Pay krijgen. Heb twee zakelijke rekeningen bij ING 🙁

  11. @Draugminaion: precies wat ik dacht. Gebruik het nu ook al een jaar. Overigens is het top hoor, die banken moeten eens ophouden met zeuren en die paar millicent per transactie voor lief nemen (ze komen ook echt om vd geldnood he). Ik vind Bunq daarin veruit de meest vooruitstrevende bank. Zoveel goede features in die app en alles maar dan ook echt alles is te regelen via de app. Geen papierwerk voor nodig.

  12. Origineel geplaatst door Michel
    @WvB22: bij Bunq kun je al ruim een jaar terecht met Apple Pay 😃

    Maar wel via een omweg…

  13. Apple pay is voor mij geen reden om een rekening bij ING te openen. Op iculture reageren natuurlijk voornamelijk apple gebruikers waaronder ikzelf maar ik denk dat de vraag naar apple pay kleiner is dan wij allemaal denken. Ik kan de banken ook wel begrijpen, betalen in Nederland is al subliem geregeld. Ikzelf zie het gemak voornamelijk in combinatie met mijn apple watch. Als je geen applewatch hebt, dan maakt het niks uit of je een bankpas of telefoon uit je broekzak haalt. Je beurs helemaal thuis laten doe je toch niet, in je beurs zitten niet allen bankpassen ( rijbewijs, ID kaart, OV chipkaart, creditcard).

  14. @Jimmy Schings: met 4,5 miljard pintransacties per jaar tik dit wel degelijk aan.

  15. @N.: klopt, kost je 5 minuten van je tijd.

  16. Ben altijd al te vreden geweest met ING🦁 en nu noog meer😊. Apple pay werkt trouwens super snel!

  17. “Imago wat we uitdragen”

    Het enige imago wat ik van de ING ken is witwassen en bonussen en afkopen van strafzaken.

  18. Mooie ontwikkeling maar kan best 6maanden wachten tot abn en anderen volgen. Leven zonder was ook best leuk en kwam ook zonder applepay prima van mn geld af 😅

  19. Ik mis een vraag over de kosten. Officieel hoef je niet te betalen voor Apple Pay, maar die kosten worden uiteraard wel op een of andere manier doorberekend aan de klanten van ING.
    Ik had graag gehoord hoe dat volgens ING gaat werken. Vooral omdat het in NL nu al zo efficiënt is geregeld en we gewend zijn aan lage kosten.

  20. @Christiaan: en daar voegen we nu Apple Pay en Instant Payments bij?

  21. Die is goed: Nederland 5 jaar op Apple Pay laten wachten en jezelf dan doodleuk de ‘mobielste bank van Nederland’ durven noemen! Whoehahahaha… 😂😂😂
    Ben benieuwd hoeveel nieuwe klanten dit ING oplevert, de echte Apple fans hebben allang een omweg gevonden, ING komt voor mij inmiddels te laat.
    Grote voordeel is wel dat we de betaalmethode nu wellicht meer online gaan zien in Nederland. Ben ook benieuwd hoe dat werkt dan, want tot voorheen kon dat alleen met credit cards en nog niet met pinpas (Maestro).

  22. Interessant interview. Zojuist mijn eerste betaling gedaan. Ging snel. Top!

  23. Enkele maanden geleden gratis Hello bank (België) rekening online geopend. 50 euro werd ais welkomstgeschenk op de rekening gezet. Betalen met de Apple Watch is de meest gemakkelijkste manier. Éénmaal voor dit gekozen, wil je niks anders.

  24. Graag dat ING België in korte tijd Apple Pay introduceert.

  25. @Jimmy Schings: Ondertussen is Bunq voor de meeste mensen een stuk duurder dan andere banken. Dit lijk je over het hoofd te zien in je betoog.

  26. Origineel geplaatst door Rv
    KNIP Ikzelf zie het gemak voornamelijk in combinatie met mijn apple watch. Als je geen applewatch hebt, dan maakt het niks uit of je een bankpas of telefoon uit je broekzak haalt. Je beurs helemaal thuis laten doe je toch niet, in je beurs zitten niet allen bankpassen ( rijbewijs, ID kaart, OV chipkaart, creditcard).

    Dat ligt toch iets genuanceerder. Denk bijvoorbeeld aan afrekenen in het bedrijfsrestaurant. Je komt uit een meeting en wil gaan lunchen. Nu hobbel je eerst naar je werkplek om je portemonnee te gaan ‘halen’. Met je iPhone en * Pay niet meer nodig.

    Even bij de koffiecorner een latte scoren. Even een blikje fris uit de automaat halen. Zo zijn er genoeg situaties waarbij je een portemonnee niet op hoef te gaan halen of continu bij je moet dragen. Een mobiele telefoon / watch heeft iedereen altijd bij zich en wordt veelal beter beschermd. Een portemonnee gaat de locker in en kont er einde dag pas weer uit ….

  27. Blij dat Apple Pay er nu is en dat het bij de ING is. De ING is vanaf het begin van de iPhone al actief met – naar mijn mening – de meest vooruitstrevende en best werkende app. Het leuke is dat je altijd zelf kon (en kunt) meewerken met tips of ideeën om de app te verbeteren. Dat kan in de app zelf. Ik heb dat verschillende keren gedaan en er werd altijd naar geluisterd: soms al binnen een week. Toen Apple met TouchID en later FaceID kwam, was de ING er vanaf de eerste dag klaar voor. Nu dus Apple Pay! En makkelijk te installeren. M’n zoon had het binnen een minuuut geïnstalleerd en vijf minuten later zijn eerste Apple Pay betaling gedaan! 😜

  28. @WvB22: “Popping geeft eigenlijk onomwonden aan dat het betalingsverkeer in Nederland zo efficiënt is dat ApplePay er eigenlijk geen plekje in verdient.”

    hoe kunnen mensen dít nu vol blijven houden?? Zo is er behoorlijk wat te verbeteren valt aan contactloos pinnen. Zo slaat die maximale limiet van €25 helemaal nergens op. Die “€50-en-dan-nog-een-keer-je-pincode-gebruiken” slaat óók al nergens op.
    Apple Pay heeft dit dus niet, dus er is wel degelijk een plek. Correctie: een grote plek.

  29. @Rv: Ik denk dat het niet meevalt.

    @redactie: is er iets bekend over het aantal transacties op de eerste dag?

  30. @PeliileP: Exact wat er in de laatste alinea staat.
    Ook niet meer dat gehannes met je andere pasjes die je op dat moment (bij de kassa dus) niet nodig hebt…
    En sta je daar je weekend boodschappen in een wagentje te laden, moet je weer je pinpas zoeken, en je pincode invoeren, omdat je over de €25 moet betalen…

  31. Nee, ik denk dat wij voor Android-gebruikers al sinds 2015 een hele mooie oplossing in de markt hebben staan.

    Nee hoor, het is steeds niet mogelijk om via een Smartwatch / WearOS te betalen.

  32. @WvB22: Ik denk heus wel dat Apple nu gunstiger voorwaarden heeft voor Nederlandse betalingen heeft aangeboden als het huidige systeem al zo gunstig is…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.