HomePod 2023 Handoff

10 details die je over de nieuwe HomePod moet weten

De nieuwe tweede generatie HomePod komt eraan. Apple brengt komende maand de HomePod 2023 uit, maar welke feitjes, details en ontdekkingen mag je niet missen?

De komst van de nieuwe HomePod was een redelijke verrassing. Dat er een nieuw model zou komen wisten we eigenlijk wel al, maar dat deze al zo snel zou komen hadden maar weinig mensen gedacht. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe snellere S7-chip, het grotere display en ondersteuning voor Thread, maar er zijn nog meer kleine details die je misschien nog niet gezien hebt. Dit zijn zes details en ontdekkingen van de HomePod 2023 die je ook moet weten.

#1 Stereopaar alleen mogelijk met gelijke modellen

Als je een HomePod stereopaar wil maken, zul je daarvoor altijd twee gelijke modellen moeten gebruiken: twee keer een eerste generatie HomePod, twee keer een HomePod mini of twee keer een tweede generatie HomePod. Je kan dus niet de tweede generatie HomePod combineren met een eerste generatie, mocht je die al hebben staan van een paar jaar geleden en je opstelling willen uitbreiden. Je kan natuurlijk wel gewoon muziek op beide speakers tegelijk afspelen, maar je kunt ze niet combineren tot één stereoset, ook niet in combinatie met een Apple TV.

Video van nieuwe HomePod 2023

#2 Tweede generatie is kleiner en lichter

Apple heeft aan de afmetingen van de HomePod gesleuteld ten opzichte van de eerste generatie. De nieuwe HomePod 2023 is 168mm hoog en 142mm breed, terwijl de eerste generatie 172mm hoog en 142mm breed was. Dat betekent dat de nieuwe dus 4 millimeter platter is. Op het blote oog zal je dat niet zo snel zien, maar het is mogelijk het gevolg van een gewijzigde binnenkant. De nieuwe HomePod is namelijk ook wat lichter: 2,3 kilo in plaats van 2,5 kilo.

#3 Mindere wifi

De nieuwe HomePod 2023 heeft ondersteuning voor 802.11n (wifi 4), terwijl de eerste versie nog werkte met 802.11ac wifi (wifi 5). Dit is wat ons betreft wel een tegenvaller. Waarom Apple hiervoor heeft gekozen, is op dit moment onduidelijk. We hadden namelijk eerder verwacht dat voor de veel nieuwere standaard wifi 6 of 6E was gekozen. Wifi 4 werd al in 2009 aangekondigd en werkt zowel op de 2,4GHz als op de 5GHz frequentieband. De theoretische doorvoersnelheid is 600 Mbps. Voor het streamen van muziek in hoge kwaliteit kan dit nadelig uitpakken. Zodra we in de gelegenheid zijn om hierover vragen te stellen aan Apple, zullen we dit doen.

De HomePod mini heeft trouwens ook 802.11n (wifi 4), maar we hadden bij de grote HomePod iets beters verwacht. Wellicht heeft het iets te maken met het feit dat de HomePod gebruik maakt van dezelfde S7-chip die je ook in de Apple Watch vindt. Ook zou het kunnen, dat dit een minimale vereiste is om Thread te kunnen ondersteunen. Om zoveel mogelijk kosten te besparen kan het zijn dat Apple voor het absolute minimum heeft gekozen. Ook dit kunnen we op dit moment nog niet bevestigd krijgen.

Het wil overigens niet zeggen dat al je apparaten in huis nu in snelheid omlaag gaan door het toevoegen van één ‘trage’ HomePod. Apparaten die 802.11ax ondersteunen kunnen nog steeds op volle snelheid verbinding maken met het toegangspunt.

De nieuwe HomePod 2 heeft verder ondersteuning voor Thread (voor HomeKit) en Ultra-Wideband dankzij de U1-chip. De Bluetooth-specs (voor de eerste configuratie) zijn ongewijzigd gebleven: Bluetooth 5.0 en niet de nieuwere standaard Bluetooth 5.3.

#4 Minder tweeters en microfoons

Aan de binnenkant heeft Apple het één en ander gewijzigd als het om de onderdelen voor het geluid gaat. In de nieuwe HomePod 2 zitten vijf tweeters en vier microfoons. In de eerste generatie zaten nog zeven tweeters en zes microfoons. Het is onduidelijk wat dit voor gevolgen heeft voor de geluidskwaliteit ten opzichte van de eerste versie, simpelweg omdat er nog geen indrukken van de media zijn en de nieuwe HomePod nog niet verkrijgbaar is. Maar dat er minder onderdelen in zitten, verklaart mogelijk ook meteen het compactere en lichtere design.

Minder tweeters betekent niet automatisch dat de audiokwaliteit minder is. Apple kan ook gekozen hebben voor een betere kwaliteit tweeters, waardoor er simpelweg minder nodig zijn om hetzelfde effect te verkrijgen.

Binnenkant HomePod 2023

#5 Geluidsherkenning en temperatuursensor ook in de HomePod mini

Twee van de nieuwe functies van de nieuwe HomePod zijn de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor en ondersteuning voor een functie genaamd Geluidsherkenning. Maar al deze functies komen ook gewoon naar de HomePod mini. De HomePod mini heeft al sinds het begin een sensor binnenin om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten, maar deze werd nooit benut. Daar komt met HomePod software-update 16.3 verandering in. Later dit voorjaar komt ook de Geluidsherkenning naar beide modellen. Daarmee stuurt de HomePod een melding naar je iPhone als de speaker het alarm van een rook- of koolmonoxidemelder herkent.

#6 Versnellingsmeter aan boord, maar waarvoor?

Op de specspagina op Apple’s website is te lezen dat de nieuwe HomePod een versnellingsmeter heeft. Deze wordt bij andere toestellen vaak gebruikt om beweging van het apparaat te meten. Waar de HomePod deze sensor precies voor gebruikt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk wordt dit benut voor de ruimtedetectie, waarmee de HomePod kan bepalen waar hij in huis staat en daar zijn geluid op aanpassen.

#7 Stroomkabel eindelijk te verwijderen?

Bij de eerste HomePod was er de kritiek dat de stroomkabel niet te verwijderen is. Daardoor was het niet mogelijk om een langere kabel aan de HomePod te hangen of om de kabel gemakkelijk weg te werken. Bij de HomePod mini zat er iets van verbetering in, omdat de stroomadapter aan het uiteinde van de usb-c-kabel los te halen was. Gaat Apple met de HomePod 2023 een stap verder? Op de specspagina staat namelijk vermeld dat er in de doos een netsnoer meegeleverd is. Bij de oorspronkelijke HomePod werd dit niet vermeld, omdat deze aan de HomePod vast zat. Het lijkt er dus op dat je de stroomkabel nu los kan halen, al weten we dat nog niet zeker.

Kleuren Apple HomePod 2023

#8 Mindere chip

De originele HomePod was voorzien van een A8-chip (2014), dezelfde die je ook in de iPhone 6 vindt. Dit was voor een simpele speaker behoorlijk krachtig en gebruikers vroegen zich destijds dan ook af welke grootse plannen Apple had. Waar zou die extra processing power voor nodig zijn? Blijkbaar had Apple op dat moment nog geen alternatief.

Bij de HomePod 2 heeft Apple gekozen voor de S7-chip (2021) die je ook in de Apple Watch Series 7 vindt. Nu is het zo dat je A-serie en S-serie chips niet onderling kunt vergelijken, maar het is wel zo dat de S7 minder krachtig is. Dit hoeft dus niet meteen een minpunt te zijn; het originele model had destijds gewoon een chip die voor toenmalige begrippen wel wat overdreven was.

#9 Nieuwe HomePod iets duurder dan voorheen

De nieuwe HomePod heeft een adviesprijs van €349,-. Dit is dezelfde prijs als de oorspronkelijke introductieprijs van de eerste HomePod in Europa, maar dus wel hoger dan de laatste verkoopprijs voordat Apple de eerste HomePod uit de schappen haalde. De HomePod kostte in februari 2021 in Europese landen €329,-. In voorjaar 2019 voerde Apple namelijk een prijsverlaging van de eerste HomePod door. Maar deze prijs heeft Apple voor het nieuwe model dus niet vast kunnen houden.

#10 Geen aansluitingen

Wie had gehoopt dat Apple bij de tweede generatie HomePod iets meer poorten zou inbouwen, heeft pech. Ook dit model is op geen enkele manier aan te sluiten op een versterker, mp3-speler of ander media-apparaat. We hadden op z’n minst wel een AUX-ingang verwacht. Zit er niet op.

De nieuwe HomePod 2023 is vanaf nu te bestellen en wordt vanaf 3 februari geleverd. De nieuwe HomePod is niet de enige aankondiging die Apple deze week gedaan heeft. Je leest in onze samenvatting meer over Apple’s januari 2023-aankondigingen.

Bekijk ook

Praat mee over Apple's eerste aankondigingen van 2023 (met samenvatting van al het nieuws)

Apple heeft in januari meerdere nieuwe producten aangekondigd: een nieuwe MacBook Pro's en Mac mini's met M2-chip en een nieuwe HomePod! Wat vind jij van deze allereerste productaankondiging van 2023? Had je meer verwacht of was dit nou juist het product waar je op zat te wachten? Lees hier ook een samenvatting van de aankondigingen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 18 januari: We hebben het artikel uitgebreid met nog 2 ontdekkingen: de mindere chip en het feit dat er geen poorten op zitten.
  • 2023 - 18 januari: Gecorrigeerd dat 802.11n minder goed is dan 802.11ac. Dank voor de meldingen!

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.