Google passkey

Google Passkey nu als standaard voor je Google-account in te stellen

Google wil Passkey-gebruik stimuleren
Google gaat het gebruik van Passkeys aanmoedigen door deze inlogmethode voortaan als standaard in te stellen. Hiermee wordt het veiliger en gemakkelijker om beveiligd in te loggen op je Google-account.

Google-accounts met passkeys

Google gaat in het kader van Cybersecurity Awareness Month gebruikers aanmoedigen om over te stappen naar Passkeys. In mei 2023 werd al de ondersteuning voor Passkeys ingevoerd voor Google-account en is er nu klaar voor om de inlogmethode op grotere schaal in te voeren. De overstap zal geleidelijk gaan in in de tussentijd zullen traditionele wachtwoorden blijven werken voor je Google-account. Als je akkoord gaat met de overstap naar Passkeys wordt dit de standaard manier om in te loggen bij je Google-account.


Google heeft nog geen einddatum bepaald voor wanneer het helemaal zal stoppen met het ondersteunen van wachtwoorden, dus daar hoef je je nu nog geen zorgen over te maken. Maar als je inloggen toegankelijker en veiliger wilt maken, loont het de moeite om eens Google Passkey te proberen. Naarmate meer bedrijven overstappen naar Passkeys zul je deze aanmoedigingen om ze te gaan gebruiken steeds vaker tegenkomen in apps en op websites. Recent zijn Uber en eBay er bijvoorbeeld naar overgestapt en WhatsApp is binnenkort van de partij.

Zo maak je een Google Passkey

Om een Passkey voor je Google-account te maken doe je het volgende:

  1. Log in bij je Google-account.
  2. Je krijgt nu de optie om een toegangssleutel te maken.
  3. Klik op Doorgaan en kies je apparaat.

Google-account toegangssleutel (Passkey)

Toegangssleutel Google

Toegangssleutel Google

Toegangssleutel Google

De Passkeys-functie werkt voor voorlopig alleen nog voor privéaccounts; Google Workspace-administrators krijgen binnenkort de mogelijkheid om deze optie in te schakelen voor eindgebruikers.

Passkeys ook bij Apple
Apple heeft passkeys al in iOS 16 en macOS Ventura ingevoerd en de Chrome-browser voor Mac kreeg afgelopen december Passkey-ondersteuning. Nu is Google er klaar voor om het ook op grote schaal voor Google-accounts in te voeren. De overstap zal wel even gaan duren en in de tussentijd zullen traditionele wachtwoorden en tweestapsverificatie blijven werken voor je Google-account.

Passkeys, oftewel Toegangssleutels, zijn een standaard ontwikkeld door de FIDO Alliance en het World Wide Web Consortium. De passkeys die je met Google maakt werken ook op Apple-devices en op andere apparaten die het ondersteunen. Ook Microsoft doet mee. Google kondigde in 2022 al aan dat ze ermee bezig zouden gaan en koos een passend moment om het in te voeren: net voor World Password Day (4 mei) in 2023.

Bekijk ook

Apple Passkeys vervangen je wachtwoorden: zo werkt het

In deze uitleg vertellen we wat Apple passkeys zijn en hoe ze wachtwoorden vervangen. Apple kondigde passkeys aan als een nieuwe beveiligingsfunctie tijdens WWDC 2022 en is inmiddels bij steeds meer diensten beschikbaar.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 11 oktober: Dit artikel verscheen eerder in mei 2023 en is bijgewerkt nu Google je de mogelijkheid geeft om passkeys als default in te stellen.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.