Coronavirus tracking app

Google en Apple verbeteren beveiliging van coronavirus-oplossing

Google en Apple gaan hun oplossing voor corona-apps aanpassen, waardoor de privacy verbetert. Door willekeurige sleutels op het toestel te genereren en de afstandsmeting aan te passen moeten de metingen nauwkeuriger zijn en blijven de data van gebruikers beter beschermd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Beide bedrijven gaan het encryptie-algoritme en de manier waarop ID’s worden gegenereerd aanpassen. De aanpassingen worden gedaan aan de API’s die twee weken geleden aangekondigd werden voor iOS en Android. Op termijn worden de functies ook standaard ingebouwd in de besturingssystemen. Maar eerst krijgen overheden en instanties de mogelijkheid om ze toe te voegen aan eigen apps via een applicatieprogrammeerinterface (API). De aanpassingen moeten het makkelijker maken om de functionaliteit toe te voegen aan apps. Daarnaast komen er nieuwe functies en wordt de beveiliging verbeterd.

Genereren van sleutels

De sleutel voor ID’s wordt voortaan willekeurig gegenereerd op het toestel, waardoor het lastiger wordt om de sleutels te raden en te gebruiken om iemand te volgen. Eerder was het idee om een ID-sleutel te genereren op basis van een privésleutel op het toestel. Daarnaast gaan Apple en Google de metadata van het Bluetooth-signaal versleutelen, bijvoorbeeld het type telefoon. De gekozen encryptiestandaard is ook anders: AES, in plaats van de eerdere keuze HMAC.

Volgens de bedrijven trekt de coronatracking je batterij niet leeg. De software is te gebruiken op iPhones en iPads van de afgelopen vier jaar, inclusief de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Houdt rekening met signaalsterkte

De oplossing krijgt ook een nieuwe functie erbij: er wordt rekening gehouden met de signaalsterkte van Bluetooth-verbindingen. Dit gebeurt met behulp van het Received Signal Strength Indication- of RSSI-protocol. Apps kunnen dan beter inschatten hoe dicht twee gebruikers bij elkaar in de buurt zijn geweest. Het is dan mogelijk om alleen een waarschuwing te sturen als je op een bepaalde afstand en voor een bepaalde tijdsduur bij elkaar bent geweest. Zo kunnen overheden en instanties beter zelf bepalen hoe lang de blootstelling moet zijn geweest.

Apple en Google samenwerken COVID-19

De makers van een app kunnen ook het aantal dagen vanaf het mogelijke besmettingsmoment zelf bepalen en aangeven welke acties een gebruiker moet nemen.

Nog een andere wijziging is dat er een limiet wordt gezet op de tijdsduur dat apps Bluetooth-informatie kunnen opvragen. Straks kan dat alleen met tussenpozen van 5 minuten en met een maximum van een halfuur.

Eerste beta volgende week
Tenslotte wordt ook nog de snelheid van de oplossing verbeterd. Apple en Google zijn van plan om volgende week een beta-versie uit te brengen. Alle wijzigingen zijn doorgevoerd op basis van feedback van instanties en officials.

Op de website van Apple is meer informatie te vinden.

Wil je meer weten over de coronavirus-tracking van Apple? Lees dan ons overzicht!

Bekijk ook

Zo werkt de coronavirus-tracking van Apple en Google

In Nederland en België maken we gebruik van een methode voor coronavirus-tracking, dat gezamenlijk door Apple en Google is ontwikkeld. Maar hoe werkt het precies? Hoe zit het met de corona-app? Zijn de coronameldingen verplicht? Alles wat je moet weten lees je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.