Google pauzeert ontwikkeling van chatapp Allo, zet nu in op sms-opvolger RCS

Wat zijn de verschillen met iMessage?
Google pauzeert de verdere ontwikkeling van chatapp Allo. In plaats daarvan zetten ze vol in op een nieuwe standaard voor chatten genaamd RCS die de opvolger van sms moet worden. Wat kan je met deze standaard en wat zijn de voordelen? Wat kun je als iPhone-gebruiker hiermee en wat zijn de verschillen met iMessage?

Google pauzeert ontwikkeling Allo

Zo’n anderhalf jaar geleden ging Google het weer proberen met twee nieuwe chatapps. Met Duo kun je één op één videobellen en is het antwoord op Apple’s eigen FaceTime. Google Allo moest het weer opnemen tegen de vele bekende chatapps zoals WhatsApp en iMessage. De chatapp werkt op iPhone en Android-toestellen, maar verdere ontwikkeling van de app wordt stopgezet ten gunste van een nieuw project van Google. De reden zal je niet verbazen: de chatapp had te weinig gebruikers.


Uit de statistieken van de Google Play Store blijkt dat minder dan 50 miljoen Android-gebruikers Allo geïnstalleerd hebben. Cijfers voor de iPhone-versie zijn er niet, maar dit zal vermoedelijk een stuk lager zijn. Het is de zoveelste communicatie-app van Google die maar niet wil aanslaan, nadat eerder al Google+ de verwachtingen niet waar maakte. Mocht jij iemand gevonden hebben waarmee je Allo gebruikt, dan kun je dat voorlopig blijven doen. Wat er in de toekomst met de chatapp gaat gebeuren weet Google nog niet, maar er komen in ieder geval geen nieuwe functies aan. Google is overigens wel tevreden over de prestaties van videobel-app Duo.

Google Allo App

Google’s nieuwe poging: Chat

Behalve dat er simpelweg te weinig gebruikers van Allo waren, is er nog een andere reden voor Google om de ontwikkeling te pauzeren. Google gaat zich vol inzetten voor Chat, een tegenhanger van iMessage op Android-toestellen. Op Android is er namelijk geen standaard berichtendienst, naast het versturen van normale sms-berichten. Je moet dus altijd terugvallen op diensten als WhatsApp en Facebook Messenger, terwijl je op de iPhone standaard iMessage kan gebruiken. Chat is de uiteindelijke naam voor Rich Communcation Services (RCS), een nieuwe standaard en de beoogde opvolger van sms. Het maakt onderdeel uit van Android Messages, de standaard berichten-app. Wat is het en wat betekent dit voor iPhone-gebruikers?

Het grote verschil tussen het nieuwe Chat en de vele andere chatapps, is dat het een dienst van providers is en dus niet van Google zelf. Dat betekent ook dat de beschikbaarheid van Chat afhankelijk is van providers. Als een provider het niet ondersteunt, dan kun je er dus ook geen gebruik van maken. In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile zich al achter het initiatief geschaard. Bovendien bestaat er een kans dat een provider geld kan gaan vragen voor het gebruik van Chat, net als dat ze nu doen met sms. Een ander nadeel is dat berichten niet end-to-end versleuteld zijn, zoals wel het geval is met WhatsApp, iMessage en andere veilige chatapps zoals Signal. Verstuur je een bericht naar iemand die geen Chat heeft, dan wordt het een standaard sms-bericht.

Android Messages preview.

Maar wat betekent dit voor iPhone-gebruikers? In principe kan Apple besluiten om Chat te gaan ondersteunen en in te bouwen in de standaard Berichten-app, als vervanging van sms. Daardoor kan je ook met je Android-vrienden chatten via Apple’s Berichten. De GSMA, de overkoepelende organisatie van providers, heeft al met Apple gesproken over het ondersteunen van RCS. De verwachting is dat Apple op termijn deze standaard wel gaat inbouwen. Tegelijkertijd is Chat een soort iMessage-concurrent. Apple kennende kan het nog wel even duren voordat je RCS op de iPhone kan gebruiken. Wat betreft standaarden is Apple niet de snelste. Pas sinds iOS 11.3 ondersteunt de iPhone AML, een techniek voor het automatisch doorsturen van je locatie bij het bellen van noodnummers.

Verschillen met iMessage
Het is echter de vraag of het een groot nadeel is dat Apple deze nieuwe techniek waarschijnlijk niet binnenkort gaat overnemen. Bestaande chatdiensten zoals iMessage en WhatsApp hebben veel meer voordelen dan het nieuwe Chat waar Google vol op in zet. Zoals eerder gezegd is er geen end-to-end encryptie, waardoor je dus nauwelijks privacy hebt. Dat houdt dus in dat je berichten makkelijker onderschept kunnen worden en partijen mee kunnen lezen met wat je stuurt. Een ander nadeel is dat de uitrol van deze functie nogal lang kan duren. Het is niet een kwestie van een app downloaden, omdat de functie per provider geactiveerd moet worden. Omdat ook elke provider zelf kan bepalen of ze mee doen of niet (en er eventueel geld voor mag vragen), zal het lastig zijn om mensen meteen enthousiast te maken voor deze dienst. Op dit moment lijken er nauwelijks voordelen te zijn ten opzichte van bestaande diensten.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Bij iMessage weet je meteen dat iedere iPhone-bezitter het kan gebruiken. Het staat standaard aan, kost geen geld en al je berichten zijn end-to-end versleuteld. Gebruik je liever WhatsApp, dan weet je in bijna 100% van de gevallen dat dat met al je vrienden kan. Je hoeft je geen zorgen te maken of de ontvanger je bericht wel goed binnen krijgt. Overige functies van Chat komen overeen met iMessage en WhatsApp: foto’s en video’s delen, groepsgesprekken starten en je ziet of iemand aan het typen is of niet. Een flinke verbetering dus ten opzichte van de standaard sms, maar niets nieuws in vergelijking met andere chatdiensten.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.