iOS 11 op iPhone 5s

Gerucht: ‘iOS 12 verschijnt ook voor iPhone 5s’

Het lijkt erop dat de iPhone 5s in september nog gewoon bijgewerkt kan worden naar iOS 12. Een Reddit-gebruiker ontdekte dat de eerstvolgende iOS-versie getest wordt op het toestel uit 2013. Dit zou betekenen dat de iPhone 5s nog een jaar lang updates krijgt. En het is mogelijk ook goed nieuws voor oudere iPad-modellen.

‘Alle huidige toestellen geschikt’

Nagenoeg elk jaar vallen er bij een nieuwe iOS-release een aantal toestellen af, omdat ze niet meer geschikt zijn. Bij de komst van iOS 11 vielen onder andere de iPhone 5 en iPhone 5c af, waardoor de iPhone 5s het oudste toestel is dat geschikt is voor iOS 11. Uit test logs van WebKit blijkt dat iOS 12 al getest wordt op een iPhone 5s. Dit zou dus betekenen dat er geen enkel toestel afvalt zodra iOS 12 uit komt.


WebKit is de motor achter de Safari-browser, zowel op iOS als op macOS. WebKit is open source en een Reddit-gebruiker ontdekte in een bugverslag dat er verwijzingen zijn dat WebKit in iOS 12 draait op een simulator voor de iPhone 5s. Dit zou dus betekent dat de iPhone 5s later dit jaar in september nog gewoon bijgewerkt kan worden naar iOS 12. Mocht je een iPhone 5s hebben, dan betekent dat mogelijk dat je nog een jaar lang ondersteuning van Apple kan verwachten met beveiligingsupdates. Het is echter onwaarschijnlijk dat de iPhone 5s alle nieuwe iOS 12 functies gaat krijgen, ook al zijn dat er dit jaar wellicht wat minder dan voorheen. iOS 12 zou vooral draaien om stabiliteit, waardoor enkele grotere functies uitgesteld zijn.

iOS 12 op de iPhone 5s in logs voor WebKit.

Als de iPhone 5s niet afvalt, is dit mogelijk ook goed nieuws voor andere toestellen met een soortgelijke chip. Net als de iPhone 5s hebben de eerste iPad Air en de iPad mini 2 een A7-chip. Als Apple besluit om de iPhone 5s nog een jaar lang te voorzien van updates, geldt dat zeer waarschijnlijk ook voor deze twee iPad-modellen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple focust met iOS 12 op stabiliteit, stelt nieuwe functies uit naar 2019'

Apple legt met iOS 12 de focus op performance en kwaliteit, in plaats van grote nieuwe functies. Eerder geplande verbeteringen zouden daarom doorgeschoven zijn naar 2019, aldus de bron.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Apple geen toestellen af laat vallen bij een nieuwe iOS-update. Bij de overstap van iOS 8 naar iOS 9 vielen er ook geen toestellen af. De iPhone 4s, die op dat moment vier jaar oud was, kon nog gewoon bijgewerkt worden. Een jaar later bij de overstap van iOS 9 naar iOS 10 viel hij alsnog af. Aankomende september bestaat de iPhone 5s al vijf jaar. Als deze inderdaad bijgewerkt kan worden, betekent dit dat je nog tot en met de zomer van 2019 updates kan installeren, een periode van zo’n zes jaar.

De iOS 12 datum is al vastgesteld: de aankondiging vindt plaats op maandag 4 juni tijdens de WWDC 2018. We weten dan ook op welke toestellen de update later dit jaar uiteindelijk geïnstalleerd kan worden.

Bekijk ook

iOS 12 voor iPhone en iPad: alles over functies, downloaden en meer

Wat zijn de iOS 12 functies? Hoe kan je iOS 12 downloaden en welke versies zijn er verschenen? In dit overzicht en video ontdek je alle iOS 12-functies die jij op je iPhone en iPad kunt gebruiken. We vertellen je alles over beschikbaarheid, downloaden, vernieuwingen en wat je verder nog moet weten over iOS 12.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.