FocusCura

Nederlander maakt met Apple ‘revolutionaire’ zorgapps

FocusCura werkt met hulp van Apple aan zorg- en gezondheidsapps, waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en waarmee zorg op afstand mogelijk is. Je kunt zodoende de beste specialist voor jouw ziekte raadplegen, zonder dat je ver hoeft te reizen.

FocusCura, een zorginnovatiebedrijf opgericht door de Nederlander Daan Dohmen, werkt met Apple aan een aantal revolutionaire apps. Een jaar lang mocht hij er niets over zeggen, maar nu mag hij er eindelijk mee naar buiten komen.

FocusCura

Apple en FocusCura werken aan nieuwe zorgapps

FocusCura heeft in totaal vijf diensten op de markt gebracht voor iOS. Zo is er een alarmdienst om zorgverleners te waarschuwen als er hulp nodig is, een app om de deur op afstand te openen, één voor ondersteuning bij medicatiegebruik en een programma om thuis bepaalde metingen te doen en op afstand met hulpverleners te communiceren. Het doel van de apps is dat iemand langer zelfstandig kan blijven wonen. Een goede insteek, want door de vergrijzing neemt het aantal patiënten toe.

Bovendien verwacht Dohmen, samen met andere experts, dat ziekenhuizen zich steeds vaker gaan specialiseren. Je zult bij een bepaalde aandoening dus verder moeten reizen. Met de apps van FocusCura kunnen patiënten op afstand begeleid worden. Ze hoeven dan minder vaak een bezoek te brengen aan het ziekenhuis. Je kunt je thuis laten testen en via videobellen contact onderhouden met de arts. Zo hoef je bij een chronische ziekte nog maar eens per jaar, of zelfs minder, naar het ziekenhuis. Het voordeel is dat je dan ook voor de beste arts voor jouw aandoening kunt kiezen. Dohmen: “Op dat moment is het dus ook mogelijk dat veel meer mensen een topspecialist te bezoeken, die verder weg woont.”

De apps van Dohmen’s bedrijf zijn voor artsen en patiënten in Nederland, België, Denemarken en Duitsland beschikbaar via Apple-resellers. Maar met vijf apps is FocusCura er nog lang niet. Samen met Apple werken ze aan nieuwe functies en apps.

Met de ondersteuning van Apple is FocusCura het eerste Nederlandse bedrijf dat Apple mobility partner is. Dit zijn bedrijven die samen met Apple nieuwe apps en tools voor de iPad en iPhone ontwikkelen.

Apple en FocusCura

Apple heeft deze bedrijven advies bij het ontwikkelen van apps. Zo kreeg FocusCura het advies om bepaalde functies uit de app weg te laten. Hierbij ging het bijvoorbeeld om features waarmee je je hartslag kon meten. Een patiënt wil snel antwoord op een vraag of probleem en extra functies kunnen dan te veel afleiden.

Daarnaast zorgt de samenwerking met Apple ervoor dat FocusCura sneller naar andere landen kan uitbreiden. “Nu gaat dat nog erg langzaam”, vertelt Dohmen. “Zorginstellingen zijn heel groot en dokters en verpleegkundigen werken heel erg hard. Ze hebben niet altijd tijd voor een enthousiasteling als ik. Dat snap ik, maar soms denk ik: ‘Shit, hoe houd ik dit vol?’. Dan zijn bijvoorbeeld berichten over Apple mooie opstekers.”

Apple is de afgelopen jaren de activiteiten op het gebied van gezondheid flink aan het opvoeren. Ook zetten ze zich steeds meer in voor kwetsbare groepen in de samenleving. Initiatieven zoals ResearchKit spelen nu nog vooral in de VS, maar het goed om te zien dat ze ook lokale initiatieven steunen, zoals FocusCura.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2016, 14:00
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen gezondheid, medisch, ouderen, ziekenhuis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.